UTSTILT. Bidragene til bildekunst er utstilt på Biblioteket. Fra venstre: Raymond Stolpen, Luna Løvdal, Maria Stormo og Thea Schjelderup (foran). Foto: Jan Erling Håkonsen
UTSTILT. Bidragene til bildekunst er utstilt på Biblioteket. Fra venstre: Raymond Stolpen, Luna Løvdal, Maria Stormo og Thea Schjelderup (foran).

UKM i Saltdal:

Når drømmer får næring på scenen

Like sikkert som folk flest begynner å drømme om vår og varme, våkner kulturelle drømmer hos noen ungdommer i Saltdal.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: UKM (Ung Kultur Møtes) har siden den spede begynnelse i 1987, utviklet seg til stødige møteplasser over hele landet, hvor ungdommer kan dele sine kulturelle interesser.

UKM skal ikke være en konkurranse, men siden lokale vinnere kan gå videre til fylkesvise og nasjonale samlinger, er det ikke til å unngå at konkurransemomentet blir sentralt.

Bildekunst

Årets kunstutstilling var lagt til Biblioteket, og omfattet 14 kunstverk. Det er totalt 7 kunstnere, mellom 11 og 17 år, som har stått for disse varierte og spennende bildene. Utstillingen blir stående fremme på biblioteket i to uker fremover.

Raymond Stolpen har en sikker hånd om arrangementene i Saltdal, men får god støtte fra blant annet Thea Schjelderup, som har interesse for gjennomføring av slike og lignende arrangementer.

To av kunstnerne, Luna Løvdal og Maria Stormo, var til stede og viste sin begeistring og engasjement. Det å drive med billedkunst ga ro i sjelen, og var en hobby de ville ha med seg videre i livet. Arbeidet med kunstverkene har delvis foregått i skoletiden, men for det meste på fritiden. De håpte mange ville ta turen innom biblioteket for å se på kunstverkene.

Drømmer på en scene

Men nå består ikke UKM av bildekunst alene, selv om den nye døra i et slitent Samfunnshus, var smykket med alle kunstverkene. Lørdag ettermiddag var det duket for deltagerne innen sang og dans. I år var det påmeldt 13 ungdommer til totalt 9 fremføringer. Alle deltagerne ble støttet av et profesjonelt opplegg, både fra band og ansvarlige for lys og lyd. Kveldens konferansier var Solveig Næstby.

Det var ikke bare artister som var i sving av ungdommene i bygda. Svært mange var engasjert i en rekke oppgaver, som rigging, kiosk, back stage og informasjon.

Kulturkontoret har over tid lagt vekt på å involvere ungdommen i gjennomføringen av selve arrangementet. Det viser at det er svært mye viktig erfaring og læring som ligger i et sånt arrangement.

Spenning

Det var en hektisk og høylytt stemning backstage etter at alle hadde fullført sine bidrag. Har du stått på en scene, så vet du hvordan det føles. På toppen av det, kommer spenningen: «Kommer jeg til å gå videre ...».

Nå skal Kulturkontoret gjøre noen vurderinger før de plukker ut de som får delta i fylkesmønstringen på Fauske den 13. april.

Alle de unge talentene fremføre sine bidrag, både sang og danse nummer, hadde fortjent en omtale. Malin Moland på 19 år, som for tiden jobber i Bodø, har ingen konkrete planer om videre utdanning innen sang. Hun tar det hele med fatning, men sier at sang er en viktig hobby som betyr mye for henne. Mens Nanna-Kristin Pedersen på 12 år var litt lei seg for at hun var for ung til å kunne gå videre til fylkesfinalen, siden aldersgrensen var 13 år. Men det er det fine med arrangementer som dette – det kommer alltid nye muligheter for den som vil.

Etter pandemien

Kulturskolerektor Ole Bøhlerengen forteller at det er merkbart lavere deltagelse i år, enn det var i årene før pandemien. Dette gjenspeiler seg over hele landet.

Det har, for eksempel, ført til at Fauske og Sørfold slo sammen sine arrangementer i år.

- Vi er nok nødt til å komme bort fra skippertak, og holde fokus på dette gjennom hele året, for å øke engasjementet, sier han.

Powered by Labrador CMS