Jon Meisfjord, daglig leder ved Sisomar AS på Straumen. De skal stå for to tredeler av kostnadene ved en ny sjøvannstasjon i samarbeid med Elkem. Foto: Eva S. Winther
Jon Meisfjord, daglig leder ved Sisomar AS på Straumen. De skal stå for to tredeler av kostnadene ved en ny sjøvannstasjon i samarbeid med Elkem.

Naboene investerer 150 millioner for å sikre drifta

Naboene Elkem Salten og Sisomar går sammen om å bygge ny sjøvannstasjon. Båtfolket må være obs i byggeperioden.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Sisomar og Elkem Salten verk har igangsatt et lenge planlagt prosjekt om å bygge ny pumpestasjon for sjøvann. Eksisterende pumpestasjon forsyner begge anleggene med omlag 50 kubikk sjøvann per minutt i dag, langt mindre enn det kommende behovet for begge selskap.

- Den nye stasjonen som er under bygging på Elkem vil få en kapasitet på inntil 180 kubikk sjøvann i minuttet fordelt med 60 kubikk/min til Elkem og 120 kubikk/min til Sisomar, opplyser Jon Meisfjord fra Sisomar og Ove Sørdahl fra Elkem i en pressemelding.

150 millioner

- Investeringen er i størrelsesorden 150 millioner kroner. Kostnadene fordeler seg på brøken av vann fra prosjektet, sier Jon Meisfjord til Saltenposten.

Det betyr at Sisomar tar to tredeler av kostnadene, altså 100 millioner kroner, og Elkem en tredel med 50 millioner kroner.

Verksdirektør Ove Sørdahl ved Elkem Salten, som investerer 50 av de 150 millionene. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
Verksdirektør Ove Sørdahl ved Elkem Salten, som investerer 50 av de 150 millionene.

Sikrer drifta

Økningen i sjøvannsmengden vil bidra til sikring av produksjonen ved Elkem og legge til rette for større investeringer i nytt oppdrettsvolum ved Sisomar, noe som vil gi flere arbeidsplasser ved bedriften.

Sisomar har startet prosjektet hall H, noe som vil kreve inntil 40 kubikk/min. I tillegg skal 40 kubikk inn til driften av hall A, B og F, og så settes det av en 40 kubikk/min til kjøling av driftsvann ved et framtidig RAS-anlegg i regi av datterselskapet Sisomar Smolt.

Lokale firmaer

Bygging av pumpestasjonen gjennomføres i hovedsak av lokale og nordnorske leverandører.

Kontraktspartnere på prosjektet er blant annet er Momek, Seløy Undervannservice, Fauskebygg, Frost, Nordkontakt og Necto. Kontraktspartnerne har underleverandører som består blant annet av Polarpel AS, SEE AS, Polarplast AS, Helgeland Plast AS, Sotra Cement AS, Gerd Stensen AS, Vika Transport AS, Finneid Sveis AS, TL Fjellsprengning AS med flere, opplyser de i pressemeldingen.

Samlet sett engasjerer prosjektet rundt 100 ansatte fra de ulike firmaene som er engasjerte i prosjektet.

RØR LANGS LAND. Rørene er planlagt mellomlagret på forankringsplass i Juvika og ved Langstranda som anmerket på kartet. Foto: Skjermdump
RØR LANGS LAND. Rørene er planlagt mellomlagret på forankringsplass i Juvika og ved Langstranda som anmerket på kartet.

Noen ulemper

I forbindelse med etableringen av sjøvannstasjonen må det legges i overkant av fire kilometer med inntaksrør som har en diameter på 1.200 millimeter på havbunnen i fjorden.

- Dette er et relativt omfattende arbeid som entreprenøren Seløy Undervannservice vil håndtere for oss. Arbeidet som er planlagt vil kunne medføre noen ulemper for dem som ferdes på sjøen i anleggsperioden som vil strekke seg fra medio mai til medio september i år, ifølge samarbeidspartnerne.

Aktivitet på fjorden

Rørene som skal legges produseres på Helgeland Plast i Mo, og vil bli slept til lokasjonen med lengder på inntil 500 meter. Det første rørslepet på fire ganger 500 meter rør vil ankomme i starten av mai. Rørene er planlagt mellomlagret på forankringsplass i Juvika og ved Langstranda.

Før legging på havbunnen må det festes lodd til rørene som vil foregå på egen lekter plassert ved Hellandsholmen. Etter sammenkopling og lodding av rør må rørstrekkene senkes på havbunnen av entreprenør. Senkingen av rørene er en «delikat» operasjon som vil kreve en del sidefortøyninger i området, informasjon om farled under denne operasjonen vil bli annonsert godt av entreprenør.

VÆR OBS. Det vil pågå arbeid med sjøledninger mellom og ved de røde flaggene i Sørfolda. Hvite linjer illustrerer rør som flyter i sjø. Foto: Skjermdump
VÆR OBS. Det vil pågå arbeid med sjøledninger mellom og ved de røde flaggene i Sørfolda. Hvite linjer illustrerer rør som flyter i sjø.

Legger til rette

For å redusere ulempene vil rørene merkes slik at de er godt synlige. På hver ende av rørene legges det til rette for at småbåter kommer seg forbi, slik at naust og brygger blir minst mulig forhindret.

- Annonsering om framdrift og de ulike fasene i prosjektet vil gå gjennom oppslag i småbåthavn og media eller sosiale medier, opplyser de i pressemeldingen.

Om det oppstår utfordringer vil hovedentreprenøren for legging av inntaksrør, Seløy Undervannservice, sammen med byggherre Sisomar og Elkem være behjelpelig med å løse det.

Powered by Labrador CMS