STORTRIVES PÅ JOBB. Det er en annen hverdag å kunne gå til sin egen faste jobb etter å ha vært ute av arbeidslivet. Fra venstre Ingvild Prestengshaug, Guido Deprez, Nedul Al Mokadam, Ahmed Farahe og Mailen Hansen. Foto: Foto: Stig Bjørnar Karlsen
STORTRIVES PÅ JOBB. Det er en annen hverdag å kunne gå til sin egen faste jobb etter å ha vært ute av arbeidslivet. Fra venstre Ingvild Prestengshaug, Guido Deprez, Nedul Al Mokadam, Ahmed Farahe og Mailen Hansen.

Tilbake til arbeidslivet:

Nå tjener de selv til sitt daglige brød

Etter å ha vært ute av arbeidslivet og mottatt NAV-ytelser over lang tid, har nå alle sammen fått seg fast jobb på Goman-bakeriet på Fauske.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det hele har kommet i stand i et samarbeid mellom Moment Salten og Goman Nordland, som Coops bakeri på Fauske heter. Moment Salten (tidligere Galvno Tia) har 50 års erfaring med å tilrettelegge for arbeid for folk med for eksempel helseutfordringer eller mangel på kompetanse til spesielle jobber.

10 personer fikk prøveperiode på bakeriet. Av dem fikk hele åtte fast ansettelse. Fem er fortsatt i bakeriet. De tre andre er gått til annen jobb eller utdannelse, men de lever ikke på NAV-ytelser.

En vinn-vinn-situasjon som har gjort Goman-bakeriet til årets inkluderingsbedrift for å ha vist god vilje og evne til inkludering, samarbeid og rekruttering.

- Da vi åpnet i januar 2021 så vi fort at vi måtte ha flere ansatte for å klare våre produksjonsmål, sier bakerisjef Tom Rune Spigseth.

Stor betydning

Så har Moment Salten i samarbeid med bakeriet gått gjennom mulighetene. Noen kunne ikke jobbe fullt fra dag én. Noen måtte kanskje få andre arbeidsoppgaver enn det som først var tiltenkt.

For Mailen Hansen gikk grensen på 60 prosent for å være i fysisk arbeid. Nå har hun 80 prosent stilling, der 20 prosent består av å være verneombud.

- Jeg var sykemeldt et helt år før jeg fikk denne sjansen. Det betyr mye å være i jobb, sier Mailen Hansen, som gjennom teamsmøter har fått opplæring fra HMS-sjefen i Goman-bakeriet.

- Det har vært lærerikt, sier hun.

Spiller på lag

- Fint å kunne brukes til noe, sier Ingvild Prestengshaug (25). Hun synes det har vært en glede å være med på bakeriet nesten siden starten i januar 2021.

Tom Rune Spigseth har spilt på lag med Moment Salten i de nyansattes tilpasningsperiode i en bedrift der det stilles store krav til å stå på og jobbe.

- Det er bedre med 100 prosent innsats i 50 prosent stilling enn 50 prosent innsats i 100prosent stilling, sier han.

Drømmebedrift

- Tom Rune Spigseth har som leder gjort en fantastisk jobb når de gjelder å se de ansatte, samarbeide med dem, motivert dem og tilrettelagt for hver enkelt, sier Susanne Didiriksen, avdelingsleder og fagansvarlg i Moment Salten.

- Det vi har gjort er å finne oppgaver tilpasset hver enkelt. Vi erkjenner at de kommer inn i arbeidslivet med forskjellige utfordringer, og spør og finner ut hva som er den enkeltes kapasitet, sier Spigseth.

Velfortjent pris

Goman-bakeriet på Fauske får prisen «årets inkluderingsbedrift» for måten de positivt har lagt til rette for folk som har falt utenfor arbeidslivet.

Moment Salten er svært fornøyd med måten de har tilnærmet seg disse på, ikke minst at de har gitt dem fast ansettelse når de har vært klar for det.

Moment Salten ser på bakeriet som et godt eksempel på en bedrift som tar samfunnsansvaret med arbeidsinkludering, til fordel for bedriften, arbeidstageren og samfunnsøkonomien.

Powered by Labrador CMS