INVITERER. - Alle som har eller har hatt en kreftdiagnose er hjertelig velkommen til å delta på treffene. Det forteller Merete Hansen (t.v.), som jobber i kreftsykepleietjenesten i Fauske kommune og Gry Nilsen, som har lang erfaring som kreftsykepleier. Foto: Erica Restoften
INVITERER. - Alle som har eller har hatt en kreftdiagnose er hjertelig velkommen til å delta på treffene. Det forteller Merete Hansen (t.v.), som jobber i kreftsykepleietjenesten i Fauske kommune og Gry Nilsen, som har lang erfaring som kreftsykepleier.

Nå starter Aktiv mot kreft opp igjen

Hver første mandag i måneden inviteres det til sosialt samvær, aktivitet etter eget velbefinnende og faglig påfyll, for dem som har eller har hatt en aktiv kreftdiagnose.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Høsten er for mange av oss tiden for å ta fatt igjen. Så også for tilbudet Aktiv mot kreft, som har eksistert på Fauske siden 2016.

- Vi møtes i kantina på SKS Arena på Fauske. Felles for alle treffene er at det blir mulighet for aktivitet for de som ønsker og makter, og det blir god tid til å prate med andre i lignende situasjon som deg selv, forteller kreftsykepleier i Fauske kommune. Merete Hansen.

Sosialt

- Første treff blir allerede nå på mandag 4.september kl. 13:00 i kantina i SKS arena. Det er gratis å delta og gratis parkering. Da er det mulig å gå en runde eller to inne på kunstgresset fra kl. 13:00-13:30, før vi tar en temaprat inne i kantina kl. 13:30. Denne gangen tar vi opp generell rehabilitering og steder som er mulig å dra til. Vi byr som vanlig på en kopp nytraktet kaffe, forteller Gry Nilsen.

Andre tema som vil kan være ernæring, fatigue, besøk av ergoterapeut, hverdagsaktivitet med mer. Etter fagpraten er unnagjort er det rom for mingling og erfaringsutveksling for de fremmøtte.

Tilpasset

Gry Nilsen og Merete Hansen jobber sammen i kreftsykepleierteamet i Fauske kommune. De ser frem til å komme igang med tilbudet igjen nå etter sommeren.

- Vi har prøvd ut dette opplegget over noen år nå og funnet ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer så godt. For eksempel er det viktig at den fysiske biten, treningen, er helt valgfri, slik at ikke det blir en bøyg for folk som ellers har lyst å behov for å være med på treffene, forklarer Hansen.

Kreftteeamet mener det er viktig å huske på at de som har kreft er like forskjellig som alle andre mennesker i samfunnet.

- Når du deltar på et slikt treff så får du muligheten til å snakke med andre i lignende situasjon som deg selv. De er rom for å utveksle erfaringer og få tips og råd om hva man kan gjøre eller hvem man kan snakke med i ulike situasjonen, forklarer Nilsen.

Gode råd

- Noen synes det er vanskelig å ta en telefon til en offentlig instans for å få svar på noe de lurer på, andre har mer fysiske utfordringer, eller vet rett og slett ikke hvor og hvem de skal snakke med i et gitt tilfelle. Da kan de få gode råd av andre i samme situasjon, eller også snakke med å få råd av oss som er fagpersoner på området, supplerer Gry Nilsen som er kreftsykepleier med lang fartstid i kreft-teamet i Fauske kommune.

Disse treffene finner altså sted en gang i måneden og er kun for dem som selv er rammet av en eller anen form for kreft. Men etter nyttår vil det også komme på plass et tilbud for dem som er pårørende av noen med kreft.

- Vi kommer til å starte opp det vi kaller Pårørendeskolen i uke fem til neste år. Det har vært under planlegging i lang tid, og endelig får vi det til. Så da ser vi frem til å ta imot også de som er familie og nære venner av kreftrammede, avslutter Hansen.

Powered by Labrador CMS