PÅ FLYTTEFOT. Krusifikset i sin helhet, slik det fremstår i dag, montert på en katekisme-altertavle som trolig er malt av Ole Kolset. Foto: Kamilla S. Mathisen
PÅ FLYTTEFOT. Krusifikset i sin helhet, slik det fremstår i dag, montert på en katekisme-altertavle som trolig er malt av Ole Kolset.

Nå skal kulturskatten vises frem igjen

Krusifikset fra Rørstad kirke flytter inn i Røsvik kirke

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Gamle gjenstander fra kirkene her i landet er en kulturskatt som de fleste
av oss tar for gitt når vi kommer inn i kirka. Enten det nå er i vår hjemlige kirke eller en kirke som vi oppsøker på utflukter nært og fjernt. Det skriver Sørfold menighet i en pressemelding.

Det er nydelige utførte altertavler, vakre lysestaker på alterene og sirlige utførte mønstre på de flotte døpefat og mugger som finns i alle våre kirker, eller de vakre glassmaleriene i vinduene som slipper inn lyset. Mens noen kirker har helt spesielle gjenstander med stor kulturhistorisk verdi. Slik som Rørstad kirke.

Helt unik

Denne spesielle kulturhistoriske gjenstanden er et krusifiks, som dessverre på grunn av dårlig sikring på Rørstad ble fjernet fra kirka i 1994.

- Nå 30 års senere ønsker vi velkommen det bortgjemte krusifikset – nå plassert i Røsvik kirke. I Røsvik kirke har krusifikset fått sitt tilholdssted i en glassmonter og blir nå tilgjengelig for alle oss som ønsker å se den, forundre oss over dens utseende, over håndverket som er gjort av fortidens håndverkere i Frankrike, sier kirkeverge Beate Breivik.

Lang reise

Krusifikset har reist langt fra Limoges til Rørstad ute i Foldfjorden. Det er et lite kors i kopperlegering med en blå emalje, og bærer preg av å ha vært utsatt for vær og vind gjennom alle årene på veggen i Rørstad kirke.

Selv om krusifikset framstår som værbitt og slitt av århundrenes påvirkning er det likevel en viktig kulturhistorisk gjenstanden som det ikke finnes flere av her nord.

- I Sverige har noen av disse emaljearbeidene blitt tatt vare på, og sør i landet vårt har vi noen få eksemplarer. Mens her i nord er dette det eneste krusifikset, sier Brevik.

Gudstjeneste

Sørfold menighet ønsker velkommen til Røsvik kirke 17. mars. Det starter med
gudstjeneste klokka 11, fortsetter med menighetens årsmøte klokka 12.15, og det er kirkekaffe underveis og avduking av krusifikset klokka 13.

Arbeidet med å få krusifikset stilt ut i Røsvik kirke er gjort av Rørstadkirkens venneforening
nært samarbeid med Sørfold Fellesråd. Som vanlig saksgang i slike saker er både
bispedømmekontoret og riksantikvaren med på å bestemme hvordan arbeidet skal gjøres.

- Vi har hatt god praktisk hjelp i dette arbeidet fra en konservator fra Nordland museum.
Riksantikvaren setter store krav til arbeidet med krusifikset og vil bidra med noe økonomiske midler når en utfyllende rapport over utført arbeidet blir sendt de, skrives det i pressemeldingen.

Venneforening

Rørstad kirkens venneforening består av 3-5 frivillige som ønsker å gjøre en ekstra innsats for å bidra til å bevare Rørstad kirke i bruksmessig stand, og foreninga har som mål på sikt å samle inn økonomiske midler som et bidrag til enkelt vedlikehold av kirka.

Videre har foreninga et stort fokus på de historiske gjenstandene som tilhører kirka. Også de trenger til et bedre vern enn hva som er tilfelle i dag. Midlene som venneforeninga samler inn, vil bidra til å bevare det gamle og uerstattelige kirkelige utstyret tilhørende Rørstad kirke

Powered by Labrador CMS