DAGSLYS. Den relativt nye kunstgressbanen i Sulitjlema er i god stand, men siden lysstolper og lys må rives og skiftes ut, er den kun brukbar i dagslys. IL Malm har nå startet en Spleis for å få inn penger til å starte jobben. Fauske kommune som eier anlegget har per nå ikke penger til å skiftet ut lysene og lysstolpene. Foto: Espen Johansen
DAGSLYS. Den relativt nye kunstgressbanen i Sulitjlema er i god stand, men siden lysstolper og lys må rives og skiftes ut, er den kun brukbar i dagslys. IL Malm har nå startet en Spleis for å få inn penger til å starte jobben. Fauske kommune som eier anlegget har per nå ikke penger til å skiftet ut lysene og lysstolpene.

Fjerde året uten lys i det kommunale anlegget

Nå samler klubben selv inn penger

IL Malm tar grep i et forsøk på å få fortgang i ny belysning på fotballbanen i Sulitjelma. Men det er store summer som må inn.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Nå har klubben opprettet en Spleis for å få inn penger til å begynne jobben med å få lys på banen - i så fall for første gang på fire år.

- Alle pengene som samles inn går til å kjøpe inn utstyr til ny belysning på fotballbanen, sier Stian Larssen i IL Malm.

Flere fotball-lag

Idrettslaget ble stiftet i 1893, har rundt 200 medlemmer og jobber for å skape muligheter for både enkeltutøvere og lag, fremme den positivitet som idrettsfellesskap fronter, og tilrettelegge for idrettsglede på ulike nivå.

- I tillegg til skiaktivitet på vinteren har IL Malm nå tre fotballag som er med i seriespill og turneringer i nærområdet, opplyser han videre.

- Veldig trist

Klubben disponerer en kunstgressbane som de er veldig stolte av, og der både trener og spille de kamper.

Men bare når det er lyst nok fra naturens side.

- Nå har vi ikke fungerende lys på fotballbanen, slik at den ikke kan brukes på høsten til verken kamp eller trening. Dette synes vi er veldig trist. I tillegg til organisert trening så ser vi at fotballbanen blir enormt mye brukt av barn og ungdommer fra fem til 20 år, selv om de ikke spiller aktivt i klubben. Banen er gratis å bruke for alle, fortsetter Larssen.

Fire lysmaster

For at banen fortsatt skal få være et samlingspunkt for barn og ungdommer og brukes til trening og kamper, ønsker de nå støtte til ny belysning.

Planen er å sette opp fire lysmaster som skal gi lys til kunstgressbanen som ligger sentralt plassert i Sulis, rett ved skole og butikk.

- Trygt samlingssted

- Fotballbanen er kanskje det viktigste tilbudet for barn og unge i Sulitjelma. Vi tør påstå at den brukes av alle barn og unge som bor her, og det er med glede vi ser at ungdom kommer syklende fra hele langstrakte Sulitjelma for å møtes på fotballsletta. Anlegget holdes pent og ryddig, og er godt synlig fra vei og matbutikk, og oppleves nok derfor som et trygt sted å samles, sier han.

- Eneste arenaen

Med tre mil til neste idrettsanlegg er fotballbanen i praksis det eneste stedet ungene har å drive idrett på sommertid.

- Vi vet det betyr mye for mange, og håper de snart kan sette lys på banen igjen, sier han.

Tidligere har kostnaden med å bytte ut både stolper og defekt lysanlegg fra Fauske kommune sin side vært stipulert til 685.000 kroner.

- Forstår frustrasjonen

I 2021 mente kultursjef Ketil Hugaas at det skulle være lys på banen i 2022, men kommuneøkonomien og politikernes prioriteringer har villet det annerledes.

Hugaas sa den gang at han forsto frustrasjonen rundt saken og at fotballbanen er fotballbanen er et viktig anlegg i folkehelsekommunen Fauske og et som han håpet politikerne ville prioritere.

Han har fortsatt forståelse for at situasjonen IL Malm er i er frustrerende.

Fjerde mørke året

- Vi er selvsagt skuffet over at det fortsatt er mørkt der, sier Stian Larssen nå i starten av 2023.

- Det er vel mangel på prioritering. Vi kan vel forstå at det er andre steder det brenner mer akkurat nå, men vi er nå fri for lys på fjerde året nå, så da prøver vi å bidra til det sjøl, fortsetter han.

Spillemidler

De søker nå aktivt etter midler som kan hjelpe dem med lys og har allerede fått revet det gamle anlegget.

Kommunen kan og vil bidra med søknad om spillemidler på inntil en tredjedel av kostnadene, samt et påslag på 20 prosent for Nordland fylke. Dersom summen hadde vært 600.000 kroner ville det utgjort 240.000.

Søker overalt

- Det beløpet som først ble antydet på 685.000 for noen år siden er blitt høyerer. Vi så nylig på tilbud og havner vel på rundt 750.000 kroner, så det er mye vi må få inn. Søndag var det søknadsfrist på Samfunnsløftet i SNN, og der har vi nå inne en søknad, sier Larssen og legger til at det er mange søknader som skal ut nå i håp om at det drypper litt både her og der.

Dugnadsinnsats

Klubben kan gjøre endel av jobben på dugnad, som for eksempel graving og betongarbeid. Men på arbeidet med det elektriske og reising av nye lysmaster må andre inn, blant annet for garantien sin del.

- I utgangspunktet kan vi ta de rimeligste oppgavene selv, forhåpentlig kan vi også få litt hjelp med utstyr som for eksempel at noen kan sponse oss lån av en gravemaskin eller annet utstyr vi trenger, sier han.

Kamper på Fauske

Larssen håper at også næringslivet skal være med på deres side.

- Vi har ikke vært blant de som har ropt høyest og mast mest, så nå håper vi noen ser vår vei denne gangen, hvis de har noe de kan bidra med. Jeg håper vi skal slippe å bruke tid og penger på å reise til Fauske og leie SKS Arena for å spille hjemmekamper kommende høst slik vi har gjort tidligere. Fauske/Sprint har vært imøtekommende, men vi ønsker jo helst å benytte vår egen hjemmebane, sier han videre.

Store summer

Spleisen de har startet har et mål på 80.000 kroner.

- Klarer vi mellom 80 og 100.000 fram til sommeren så skal gravearbeid og betong være ok. Da trenger vi fortsatt over en halv million til master og lys. Ingenting er gratis og stålprisen har økt. Vi har hentet priser hos lokale firma på det elektriske, men det blir fort store summer - selv om de har gitt oss veldig snille tilbud.

Powered by Labrador CMS