Saltenposten A/S

Saltenposten

Nå må kommunen vurdere om de skal ta imot denne flotte gaven eller ikke

FLOTT GAVE. Stavkirken i Beiarn har blitt en attraksjon som trekker turister fra hele verden. Den vil han gi til Beiarn kommune for å sikre at den blir tatt vare på når han ikke lenger klarer det. Arkivfoto: Ina Sand Solli

Å overta stavkirken i Beiarn, som Magnus Stensland har bygget, kan komme til å koste kommunen opptil 211.000 kroner.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

BEIARN: Saltenposten har tidligere skrevet om at Magnus Stensland ønsker å gi stavkirken han selv har bygget på frihånd til Beiarn kommune. Nå skal saken behandles i formannskapsmøtet i Beiarn, fredag den 12. oktober.

Stensland ønsker å gi kirken, med tomt, vederlagsfritt til hjemkommunen sin, slik at noen kan ta vare på den når han ikke lenger evner det.

Koster penger

Selv om kommunen står med tilbudet om å få kirken i gave av Stensland, kan overtakelsen likevel komme til å koste dem inntil 211.000 i utbedringer for å tilrettelegge for turisme.

- Magnus Stensland bygget en stavkirke på sin eiendom i 2009. Siden har bygget vært en severdighet og en attraksjon for tilreisende i Beiarn. Stensland har i senere tid hatt samtaler med kommuneadministrasjonen, med ønske om å gi stavkirken med våpenhus til Beiarn kommune, skriver saksbehandler Janne Berntsen i saksutredningen.

Videre skriver hun at Stensland ønsker å stå for vedlikeholdet selv, så lenge han klarer det.

Godt besøkt

Kirken har blitt godt besøkt, og ikke bare fra lokalområdet. Den vesle stavkirken i Beiarn har faktisk blitt internasjonalt kjent.

- Stavkirken er den mest besøkte attraksjonen i Beiarn. Gjestebok for 2017 viser besøkstall på cirka 1.400 mennesker. Av de med signatur, er det besøkende fra hele Norge, samt Nederland, Portugal, Italia, USA, Tyskland, Island, Finland, Sverige, Danmark og Polen, sier saksbehandleren.

Kommunen ser for seg å bruke stavkirken i sine reiselivsopplevelser. Enten som en attraksjon i seg selv, eller som en del av en reiselivspakke. Den kan også brukes til arrangementer og som vielsessted.

Ansvar og forpliktelser

Nå må kommunen vurdere om de skal overta kirken eller ikke. Det vil nemlig medføre noen forpliktelser.

- Beiarn kommune har ikke arbeidsressurser til å drifte eller føre tilsyn med et slikt anlegg. Arbeidsoppgaver må eventuelt kjøpes inn, står det i saksdokumentet.

Stavkirken og våpenhuset må tjærebeises omtrent hvert andre til tredje år og uteområdet må ha årlig tilsyn. Det er heller ikke noen tilgjengelige ressurser i kommunen som kan ta inn stavkirken i sin reiselivsnæring. Dermed må kommunen finne en løsning for det.

- Det er gjort et foreløpig estimat på investerings- og driftskostnader, men disse må anses som indikative. Eiendomsovertakelse med kommunal forvaltning medfører meransvar og merkostnader, understreker Berntsen.

Kommer med utgifter

Beiarn kommune må betale oppmåling av tomt, dokumentavgift og tinglysning. De må også betale for utbedringene, som må til dersom kirka skal bli egnet som turistmål. De må sørge for toaletter, busslomme og parkeringsplass, graving for strømtilkobling og en rekke andre småting. Den totale kostnaden vil derfor lande på 211.000, etter kommunens beregninger.

I tillegg kommer driftsutgiftene til å lande på estimerte 39.000 kroner årlig.

Rådmann Ole Petter Nybakk ber derfor kommunen om å avklare om de skal overta kirken, slik Magnus Stensland ønsker, eller ikke.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...