GODE NYHETER. Med tillatelsen på plass til å bruke inngangen bak til å gjennomføre prøveboringer i den såkalte 'Rupsi-stollen', ser det største hinderet for ny gruvedrift i Sulitjelma lagt bak Nye Sulitjelma Gruver. Fra venstre: Størker Bjørnstad (NSG), vareordfører Nils-Christian Steinbakk, stortingsrepresentant Bjørnar Skjæran og Kristian Amundsen i Fauna. Foto: Helge Simonsen
GODE NYHETER. Med tillatelsen på plass til å bruke inngangen bak til å gjennomføre prøveboringer i den såkalte "Rupsi-stollen", ser det største hinderet for ny gruvedrift i Sulitjelma lagt bak Nye Sulitjelma Gruver. Fra venstre: Størker Bjørnstad (NSG), vareordfører Nils-Christian Steinbakk, stortingsrepresentant Bjørnar Skjæran og Kristian Amundsen i Fauna.

Fikk innvilget tillatelse etter anke:

Nå ligger alt til rette for et nytt gruveeventyr i Sulis

Nye Sulitjelma Gruver har fått medhold fra departementet, og kan bruke Rupsistollen til prøveboring for et nytt industrieventyr på historisk grunn.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Mandag, på dagen 125 år etter at LO ble grunnlagt, kom stortingsrepresentant og tidligere statsråd, Bjørnar Skjæran til Sulis med gode nyheter.

For etter å ha ventet flere år på å få omgjort et avslag på å bruke den eksisterende gruveinngangen til Rupsi-stollen, er den nå på plass.

- Det er helt strålende at næringsministeren har skjært igjennom, og sørger for at Nye Sulitjelma Gruver får tilgang til Rupsistollen. Det er kanskje det største hinderet på veien til å komme i gang, sier Skjæran til Saltenposten.

- Det er aktiv næringspolitikk av godt gammelt merke, og for meg som arbeiderpartimann er det bra. Vi skal han en god næringspolitikk, og er det en plass i Norge det passer å ha gruvedrift, så er det her.

Komme i gang

Størker Bjørnstad i Nye Sulitjelma Gruver sier dette er en avgjørelse de har ventet lenge på, kanskje litt i overkant lenge.

- Vi har jobbet med det siden 2011, og var forberedt på at det ville ta tid, men så lang tid som dette hadde man håpt å slippe, forteller han, stående utenfor inngangen de nå kan bruke.

- Dette vedtaket er helt vesentlig for å komme i gang, Nå er det utslippstillatelsen for det som skal hentes ut av stein som må på plass, samt finansieringen. Prøveboringen vil koste rundt 40 millioner kroner, som vi jobber med å få på plass.

Kan gi mange jobb

Blir prøveboringen en suksess, er det neste å få på plass fullskaladrift i gruven. Det vil bli en enda større satsing.

- Med de rette forutsetningene vil det koste rundt 800 millioner kroner å komme i gang med fullskaladrift. Da er det beregnet rundt 200 arbeidsplasser og god margin på fortjenesten, sier Bjørstad videre.

Viktig for Fauske

Det er Nord-Europas største kjente forekomst av kobber i Sulisfjellene, og det er mer igjen i fjellene enn det ble hentet ut gjennom de 104 årene gruva var i drift.

- Dette er helt vesentlig for fauskesamfunnet, og vi ønkser å legge forholdene til rette slik at man kan skape noe og få flere arbeidsplasser til kommunen. Det har vært gjort en god jobb mellom lokale og sentrale politikere, og det er helt avgjørende for at vi skal lykkes når med de forutsetningene som gjelder, sier varaordfører Nils-Christian Steinbakk.

Stille opp for Sulis

Det er helt andre priser og et helt annet gunnlag for drift nå enn da gruva stengte i 1991. Kobberprisen er mangedoblet, og det kommer neppe til å bli mindre etter som man trenger mer mineraler i framtida.

- Vi trenger uten tvil mer mineraler, og det er et stort økende behov for det. Vi er alt for avhengige gjennom land som vi ikke har de beste tilknytingene til for å skaffe det, og når vi må hente det vi trenger fra land som har en produksjon som minner mer om det som skjedde her for 100 år siden, er det selvsagt at det er langt bedre at vi henter det ut i ordnede former her, sier Bjørnar Skjæran.

- Staten stilte ikke opp som de burde den gangen gruvene la ned, men kan gjøre det nå for den nye og lokale satsingen på drift her, sier han avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS