STORT OMRÅDE. I vinter tok vi dette bildet fra anleggsområde. Det viste seg ikke å være nok stein til hele prosjektet i området. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
STORT OMRÅDE. I vinter tok vi dette bildet fra anleggsområde. Det viste seg ikke å være nok stein til hele prosjektet i området.

Noen mener det er steintullat

Nå kjøres det stein inn til et steinrikt område

For tiden kjøres flere hundre lastebil-lass med stein gjennom tunneler, Fauske sentrum og Straumen sentrum.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE/SØRFOLD: Steinen hentes på Sjønstå og kjøres inn til Straumvassbotn der Statnett for tiden bygger ny Salten transformatorstasjon. Anleggsområdet er på størrelse med fem fotballbaner, og det skal installeres 200 tonn stål på området.

Undring

Kjøringen vekker undring blant folk, for det er kjent at Straumvassbotn er rikt på stein, og prosjektet er basert på at man sprenger og knuser stein til bruk i grunnarbeidet.

- Vi har i stor grad brukt stein fra området, men det ble nødvendig å få tilført mer. 14.000 tonn av totalt 70.000 tonn blir nå kjørt inn. Denne transporten foregår en måneds tid, og er over halvveis nå, opplyser prosjektleder for Salten transformatorstasjon, Stein Gulli.

Ikke dyrere

Sjønstå ligger fire mil fra Straumvassbotn. Hvert lass betyr altså åtte mil kjøring med store lastebiler.

- Ut fra miljøhensyn skulle Statnett ønske at massene kunne hentes nærmere, men entreprenør velger leverandør, og dermed også hvor massene hentes fra. Vi betaler per tonn uavhengig av hvor steinen hentes fra, sier Gulli.

I tillegg til steinen fra Sjønstå vil det senere også bli hentet en betydelig mengde stein fra Helgeland. Den er til veibygging, og av en kvalitet som man ikke finner i saltenområdet. Den steinen vil bli fraktet med båt fra Helgeland til Elkem-kaia og kjørt til anleggsområdet.

Viktig prosjekt

Prosjektleder Bjørn Gulli ser ulempene med transporten, men minner om at den nye stasjonen er viktig for strømforsyning og næringsvirksomhet i stort område.

Den nye transformatorstasjonen, som er kostnadsberegnet til 550 millioner kroner, skal settes i drift i 2023. Den sysselsetter rundt 50 personer på det meste i anleggsperioden.

Den legger til rette for å føre større mengder kraft sømløst ut og inn av Helgeland og Salten etter behov. Det er viktig for områder med stor kraftproduksjon.

”Motorveiene”

Statnett eier og drifter ”motorveiene” i den norske kraftforsyningen. Det omfatter 11.000 kilometer kraftledninger og 166 transformatorstasjoner over hele landet.

Statnett er også ansvarlig for forsynings-sikkerheten, blant annet at det er balanse mellom produksjon og forbruk til enhver tid.

- Riktig spenning, tilstrekkelig med reserver, beredskap for ulike feilsituasjoner, samt riktig dimensjonerte og vedlikeholdte anlegg er viktige faktorer. I dette bildet er den nye transformatorstasjonen viktig, opplyser Bjørn Gulli.

Powered by Labrador CMS