ÅPNE MØTER. Kommunedirektør Torill Mørkhagen og ordfører Kolbjørn Mathisen inviterer til folkemøter om helsehus-prosjektet. Planen er i første rekke at institusjonsomsorgen skal samles på Straumen, i bakgrunnen på bildet der Sørfold eldresenter ligger i dag. Foto: Eva S. Winther
ÅPNE MØTER. Kommunedirektør Torill Mørkhagen og ordfører Kolbjørn Mathisen inviterer til folkemøter om helsehus-prosjektet. Planen er i første rekke at institusjonsomsorgen skal samles på Straumen, i bakgrunnen på bildet der Sørfold eldresenter ligger i dag.

Planlegger nytt helsehus:

Nå kan innbyggerne komme med innspill

Det blir to folkemøter den nærmeste uken.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Da helse- og omsorgsplanen ble vedtatt i 2021, innebar det å planlegge bygging av et nytt helsehus innen 2028.

- Bakgrunnen er at det blir stadig flere eldre med behov for tjenester og færre av de som skal yte disse tjenestene. Hvis vi skal klare å gi gode pleie- og omsorgstjenester i Sørfold, må vi ha bygg som er ressurseffektive, forklarer kommunedirektør Torill Mørkhagen.

Forslag fra arkitekter

Etter at Mørkhagen begynte i jobben, signaliserte formannskapet som er prosjektets styringsgruppe, at de ville prioritere saken om helsehus. Da ble det engasjert et firma som heter Favn LPO arkitekter for å utarbeide rom- og funksjonsprogram. Nå har de levert sitt forslag, blant annet basert på innspillene fra arbeidsgruppa som kommunen opprettet i fjor.

- Vi ønsker å få involvert innbyggerne og andre i prosessen så tidlig som mulig, så derfor vil vi nå ha folkemøter, sier kommunedirektøren.

Det blir for øvrig en orientering om status i prosjektet i førstkommende møte i eldrerådet, samt i kommunestyret i slutten av oktober.

SKISSE. Slik kan et nytt helsehus på Straumen bli seende ut med bygg og uteområder. Det må i så fall til en omregulering av tomta. Foto: Favn LPO arktitekter
SKISSE. Slik kan et nytt helsehus på Straumen bli seende ut med bygg og uteområder. Det må i så fall til en omregulering av tomta.

På møte og nett

Det blir folkemøte på Nordsia oppvekstsenter torsdag 3. oktober fra klokken 18 til 20, og i rådhussalen på Straumen mandag 7. oktober fra klokken 18 til 20.

- Det er også laget en boks på kommunens nettside som det går an å sende innspill gjennom, sier ordfører Kolbjørn Mathisen.

Han og Mørkhagen vil være til stede på folkemøtene sammen med andre fagpersoner fra kommunen.

- Møt opp

- Vi ønsker gode innspill, og det er helt sikkert noen med kompetanse som sitter der ute og har noe å komme med. Møt opp, oppfordrer Torill Mørkhagen.

- Hva slags type innspill kan man komme med?

- Det kan være om hvilken type tjenester bygget skal inneholde, og det er sikkert ting vi ikke har tenkt på, sier hun.

- Flere har påpekt at det burde tilrettelegges for at det for eksempel går an å holde en konsert for de som bor der, sier Mathisen.

- Vi ønsker at det skal være et levende bygg for alle, føyer Mørkhagen til.

Fire nivåer

Prosjektet er delt inn i fire nivåer. Primært handler det om pleie og at institusjonsomsorgen skal løses – somatikk og demensomsorg, rehabilitering og rus/psykiatri. Dernest handler det om helse, og om for eksempel legekontor og helsestasjon skal ha plass i helsehuset.

Det tredje nivået handler om hjemmebaserte tjenester, og det fjerde om omsorgsboliger.

- Så er det pengeboka som bestemmer hvor mange nivåer vi kan få til. For tjenestene vil kanskje det beste være å få til alle fire, sier Torill Mørkhagen.

- Jeg og formannskapet har vært opptatt av at vi i alle fall planlegger for at det skal gå an å gjennomføre alle nivåene etter hvert, sier ordføreren.

Rekruttering

Antall hender som skal utføre pleie og omsorg er pressa allerede nå, og det gjelder ikke bare i Sørfold

- Det er faktisk vanskelig med rekruttering i hele Europa, sier Mørkhagen.

- Jeg tror folk som jobber i tjenesten kan få en helt ny arbeidshverdag med velferdsteknologi og et bedre tilrettelagt bygg, mener Mathisen.

- Klarer vi å samlokalisere slik vi har tenkt, vil de ansatte få større faglig utvikling i jobben, noe som i seg selv er rekrutteringsfremmende, mener Mørkhagen.

Tung investering

De legger ikke skjule på at helsehuset er en tung investering for kommunen, uansett hvor mange nivåer som blir gjennomført.

- Det er noe av grunnen til at vi bør være litt nøktern i budsjettene framover, og det vil kreve noe av organisasjonen, mener Torill Mørkhagen.

- Dette er en av de største investeringene vi skal gjøre på lang, lang tid, så forarbeidet er veldig viktig. Det skal være en bred involvering der også folket blir hørt, og jeg håper mange møter opp på folkemøtene, sier Kolbjørn Mathisen.

Kommunen har allerede hatt møte med Husbanken om prosjektet, en finansieringen de er avhengig av.

Hvis det skal bygges slik det er skissert, må området omreguleres, og det arbeidet er også startet opp.

Powered by Labrador CMS