HASTESAK. Sørfold sokn sitt driftsbygg ved kirkegården i Røsvikdalen er svært i dårlig forfatning. - Dette haster. Det burde skjedd ting for lenge siden, sier fra venstre driftsleder Raymond Osbakk, kirkeverge Beate Breivik og kirketjener/kirkegårdsarbeider Asle Johansen foran bygget. Alle foto: Eva S. WintherTREKK OG MUGG. Vinden blåser rett gjennom garasjen. Her er det også påvist muggsopp.IKKE ETTER FORSKRIFTEN. Dette lille toalettet er det eneste rommet som likner en garderobe. Det har også vært brukt som offentlig toalett, men er nå stengt for allmennheten.ETERNITT. Det er brukt eternitt til forskaling. I utgangspunktet er både bruk og håndtering av asbest og asbestholdig materiale forbudt.FARLIG. I verkstedet mangler det mekanisk ventilasjon, noe som merkes godt når de gjør arbeidsoppgaver som støver. Det er dessuten åpne sikrings- og koblingsbokser som er utsatt for vannlekkasje.HASTESAK. Sørfold sokn sitt driftsbygg ved kirkegården i Røsvikdalen er svært i dårlig forfatning. - Dette haster. Det burde skjedd ting for lenge siden, sier fra venstre driftsleder Raymond Osbakk, kirkeverge Beate Breivik og kirketjener/kirkegårdsarbeider Asle Johansen foran bygget. Alle foto: Eva S. Winther
Bryter Arbeidsmiljøloven daglig:
- Nå handler det om helsa til de ansatte
- Nå handler det ikke om økonomi. Nå handler det om helsa til de ansatte, sier kirkeverge Beate Breivik.
SØRFOLD: Vannet fryser på vinteren. I garasjen blåser det rett gjennom bygget, mens verkstedet mangler ventilasjon. I forskalingen er det eternittplater og i taket er det funnet muggsoppsporer.
Dette er arbeidsplassen til Raymond Osbakk og Asle Johansen ved kirkegården i Røsvikdalen.
- Jeg kjenner at jeg blir tett i luftveiene etter å ha jobbet innendørs en stund, sier Asle Johansen.
Annonse
Annonse
Han har arbeidet der siden 2016, og kom fra langt bedre arbeidsforhold i Fauske sokn.
Annonse
Tror på løsning
8. november møtte kirkeverge Beate Breivik og representanter fra fellesrådet Sørfold formannskap. Der sa Breivik klart fra om at forholdene ved driftsbygget i Røsvik er uholdbare.
- Det handler om helsa til de ansatte, slo hun fast.
Annonse
Driftsbygget var bare ett av temaene i møtet, men kanskje den saken det haster mest med.
- Jeg forlot møtet med en positiv følelse. Om vi finner et alternativt lokale de kan bruke midlertidig, så tror jeg vi kan komme til en løsning, sier hun i etterkant.
Kaldt og upraktisk
Etter formannskapsmøtet tok Saltenposten kontakt med kirkevergen for å se nærmere på arbeidsforholdene i Røsvik.
At driftsbygget er dårlig, er ingen nyhet. Saltenposten har skrevet om det flere ganger tidligere, senest i 2021 da de ansatte hadde skiftet ut taket.
Denne novemberdagen viste graderstokken rundt 10 minusgrader. Ganske kaldt, men langt fra de laveste temperaturene de kan oppleve i bygda. Kulden kjentes både i garasjen som ligger midt i driftsbygget, og langs gulvet i oppholdsrommet til de ansatte. Det er ingen dusj eller garderobe for arbeidsklær.
- Dermed må vi ofte kjøre hjem i privatbilene uten å få skiftet, forteller Raymond Osbakk, som har vært i jobben siden 2010.
Flere lovbrudd
I 2021 kom Arbeidstilsynet med en tilstandsrapport om bygget. Det var etter at en lege hadde meldt ifra til dem om at en av de ansatte hadde fått helseplager som følge av arbeidsforholdene.
I rapporten vises det til flere brudd på Arbeidsmiljøloven og at driftsbygningen ikke tilfredsstiller kravene i arbeidsplassforskriften. Det går ikke bare på inneklima:
- Det er åpne sikrings- og koblingsbokser i rom med aktive lekkasjer fra tak. Dette kan medføre brann- og eksplosjonsfare, påpeker de.
Noe av det som må på plass er at lokalene skal ha tilfredsstillende klima med hensyn til temperatur, fuktighet, trekk, luftkvalitet og sjenerende lukt. Det må også blant annet lages adskilte garderober for begge kjønn, og eget personaltoalett.
- Det går utover både HMS og trivsel, sier Raymond Osbakk.
Annonse
Fikk pålegg
Arbeidstilsynet satte svarfrist til desember 2021, og kirkevergen sendte henvendelsen videre til Sørfold kommune.
- Jeg fikk ikke noe svar, og etter hvert kom det varsel om pålegg. Frist for å planlegge hvordan dette skulle løses, var 1. mars 2022. 1. mars i år skulle alt være gjennomført, forklarer kirkeverge Beate Breivik.
I januar 2022 hadde soknet et dialogmøte med representanter fra kommunen. Der var det enighet om at det trengs et nytt bygg, men kommunens representanter viste til at de ikke har råd til dette de neste 10 årene. Derfor ble soknet bedt om å få pris på leie av brakkerigg, noe kommunen skulle ha råd til.
Ble for dyrt
Leie av brakkerigg viste seg å være dyrere enn først antatt - rundt 1 million kroner for fem år.
Da formannskapet tok opp saken i juli 2022, vedtok de derfor å innhente tilbud på nytt driftsbygg i stedet for å leie brakkerigg. Det nye bygget var tenkt på 60 kvadrat og i tilknytning til dagens garasjeanlegg. Det skulle også inneholde offentlig toalett.
Siden det hastet med å få saken ut på anbud, ble det gjort et vedtak i henhold til kommunelovens hasteparagraf, og saken gikk ikke videre til kommunestyret.
Etterlyste tegninger
I vår mottok kommunen et skisseforslag til nytt bygg.
- Jeg etterlyste de tegningene, siden det er fellesrådet som faktisk skal gjøre vedtak i saken, forklarer kirkevergen.
Først etter et møte med kommunen i slutten av juni i år fikk hun se skissen.
- Da så vi at vi ønsket å gjøre noen endringer på tegningene for at det også skulle omfatte verkstedet, sier Beate Breivik.
Et nytt bygg vil dermed trolig koste rundt 4,1 millioner.
Ansvarsfordeling
Det er Sørfold kommune som bevilger penger til soknet. Fellesrådet har ingen mulighet til å ta opp lån, så det er kommunen som må finansiere et nytt bygg.
- Sånn sett er vi midt mellom barken og veden. Kommunen gir tilskudd, mens vi skal utføre det som skal gjøres, sier Beate Breivik.
Fra 1997 var det nemlig ikke kommunen som sto som eier på kirker, gravplasser og driftsbygg lenger. Da overtok soknet ansvaret, og er en selvstendig enhet.
Ikke i budsjettet
Tirsdag 28. november skal formannskapet i Sørfold behandle forslaget til investeringsbudsjett og økonomiplan for de neste fire årene. Det er foreløpig ikke lagt inn penger til nytt driftsbygg. Det begrunnes med at kommunestyret ikke har vedtatt at verkstedet også skal være en del av bygget.
- Som en midlertidig løsning inntil endelig vedtak er fattet, foreslår en å benytte deler av Røstun som spiserom og garderobe, foreslås det i saken.
I formannskapsmøtet 8. november, ble det snakk om at nytt driftsbygg kanskje kan sees i sammenheng med behovet for HC-toalett ved Røsvik kirke. For øvrig ga flere av politikerne uttrykk for at det må tas tak i saken.
- Det er sørgelig å høre at arbeidsforholdene er så dårlige, sa Øystein Vedal (SV) i møtet.