FÅR TILSKUDD. Nordlandsruta er en 650 kilometer lang tursti som går i grensefjellene, og prosjektet som jobber med å utvikle ruta får nå 1,1 millioner kroner. Her er vandrere på tur mot Sorjushyttene i Sulitjelma. Foto: Bjørn-Are Melvik
FÅR TILSKUDD. Nordlandsruta er en 650 kilometer lang tursti som går i grensefjellene, og prosjektet som jobber med å utvikle ruta får nå 1,1 millioner kroner. Her er vandrere på tur mot Sorjushyttene i Sulitjelma.

Nå får Nordlandsruta 1,1 millioner kroner

- Nordlandsruta vil bety mye for friluftsliv, lokalt næringsliv, grenseløs ferdsel og folkehelse, sier fylkesråd for kultur Christian Torset.

Publisert Sist oppdatert

NORDLAND: - Arbeidet med Nordlandsruta har styrket Nordland fylkeskommunes rolle som samfunnsutvikler og brobygger mellom ulike interesser, sier fylkesråden i en pressemelding tirsdag.

650 kilometer tursti

Nordlandsruta ble etablert i årene 1988 til 1992, og Nordland fylkeskommune ledet etableringsprosjektet. Nordlandsruta er en 650 kilometer lang merket tursti som går langs grensen mellom Norge og Sverige fra Børgefjell i sør til Bjørnfjell i nord.

Den er delt i 43 etapper med overnattingsmuligheter mellom hver etappe. Nordlandsruta har en rekke innfallsporter som gjør at man kan gå en eller flere etapper av gangen. Ruta går gjennom tre nasjonalparker, Laponia verdensarvområde, sju reinbeitedistrikt, seks samebyer og gjennom en rekke naturreservat.

Stort samarbeid

I september 2020 startet Prosjekt Nordlandsruta 2020-2024. Målet er å gjøre Nordlandsruta til en internasjonalt kjent vandringsrute og at Nordlandsruta skal øke den natur- og kulturbaserte verdiskapningen både innen friluftsliv og reiseliv - på en bærekraftig måte.

Prosjekteier er Salten friluftsråd, men prosjektet skjer i samarbeid med åtte turlag/turistforeninger, NordNorsk Reiseliv, Statskog, Nordland fylkeskommune, Nordland nasjonalparksenter, Midtre-Nordland Nasjonalparkstyre og ni private overnattingsbedrifter i Nordland.

Internasjonalt prosjekt

Prosjektarbeidet ble de to første årene finansiert av tilskudd på 2,2 millioner kroner fra Statskogordningen via Nordland fylkeskommune. Aktørene har doblet dette beløpet ved egne bidrag i form av lønn, tilskudd til konkrete enkelttiltak.

Salten friluftsråd har også tatt initiativ til Interreg-prosjektet «Vandring i Kulturlandskapet» der Nordlandsruta gjennom Helgeland er tema. Nå bevilger altså fylkesrådet i Nordland 1,1 millioner kroner for drift i ett år.

Turbok

Så langt i utviklingsprosjektet er det gjennomført følgende tiltak:

- Etablert kontakt med og møter med samtlige aktører både på norsk og svensk side, som samlet bidrar til at Nordlandsruta eksisterer; 106 frivillige, 8 turlag/turistforeninger, 10 reiselivsbedrifter og Laponia verdensarvområde

- Etablert www.nordlandsruta.no og sider på sosiale medier

- Skrevet og gitt ut Turbok Nordlandsruta (2 utgaver)

- Utarbeidet felles logo, felles merker for ruta, kart og annet informasjonsmateriell, registreringsordning for de som har gått deler eller hele samt ulike produkt for salg til inntekt for fremtidig drift.

- Startet dialog med reindriftsnæringa for å sikre at driften ikke forstyrres av bruken av ruta.

Oppgradering av hytter

Følgende aktiviteter gjenstår i prosjektet:

- Plan for fysisk oppgradering av ruta, herunder nødvendig etablering av flere, miljøvennlige overnattingshytter. Dette søkes finansiert via spillemiddelordningen

- Markedsføring av ruta i Norge og i utlandet

- Utvikling av tjenestetilbud knyttet til ruta (transport, proviantering, søppelhandtering, lettsekk-etapper, guida etapper o.l )

- Utviklinger av tiltak som gjør Nordlandsruta til en «Grønn tur»

- Utvikling av 8 pakkeløsninger i samarbeid med frivillige og lokalt næringsliv

Arbeidet med Nordlandsruta skal etter prosjektslutt ivaretas av Polarsirkelen turlag.

Powered by Labrador CMS