SKAL BORT. Kommunestyret i Fauske har konkludert i saken om samfunnshuset og tomta det står på. Bygget skal rives, og tomta leveres tilbake til sine rettmessige eiere.
Lise Berntzen
Nå er det ingen vei tilbake - samfunnshusets skjebne er bestemt
Kommunestyret i Fauske fant ingen mulighet til å imøtekomme eierne av samfunnshustomta. De vedtok med 16 stemmer å følge opp dommen fra høyesterett, og rive samfunnshuset før 1. november.
VALNESFJORD: Den siste behandlingen av den fem år lange konflikten mellom Fauske kommune og de nå rettmessige eierne av tomten samfunnshuset står på på Fauske kom til sin konklusjon torsdag i kommunestyrets siste møte før ferien.
Må rives
Til tross for gjentatte forsøk på å oppnå enighet med motparten i forbindelse med å kjøpe tomta, senest mandag denne uka, var utgangspunktet til politikerne at det var et gap mellom partene som var for stort til å innfri.
Dermed var innstillingen fra formannskapet utgangspunktet for debatten, og det var at kommunen river samfunnshuset i henhold til dommen fra høyesterett. Det må være gjort innen 1. november.
Kom ikke til enighet
Varaorfører Ronny Borge fra Høyre redegjorde for dialogmøtet mellom partene mandag denne uka, og kunne fortelle at det dessverre ikke ble oppnådd enighet, tross et ønske om det fra begge sider.
- Det nærmeste man kom var et tilbud om fem millioner kroner fra kommunens side, og 9,9 fra familien Gabrielsen/Bahn. Det var ikke nært nok til å bli enige, fortalte han.
Ba om unnskyldning
I Saltenpostens nettutgave onsdag kveld, etterlyste Bjørn Inge Gabrielsen en unnskyldning fra kommunen for den uretten som er gjort i denne saken. Det var noe som Borge tok på høyeste alvor.
- Det er ingen problemer for oss å gi en uforbeholden unnskyldning fra kommunen for prosessen til de som er involvert. Det er en sak som preger de som er utsatt for den, og det er svært naturlig. Det er mye som ikke har vært bra i denne saken, det er det ingen tvil om, sa Borge.
Kommunestyret vedtok også enstemmig at ordfører skal utforme en skriftlig unnskyldning på vegne av kommunen.
Har ikke råd
Før saken ble tatt opp, ba Leif Lindstrøm (uavhengig) om at den ble utsatt. Han mente det var for mye usikkerhet knyttet til kostnadene ved riving, og mente det kunne bli langt dyrere enn først stipulert.
Forslaget falt mot stemmene til Lindstrøm og Anne Godding fra Rødt.
Det ble redegjort fra talerstolen om at det ikke ville bli mulig å få lån til å imøtekomme motpartens krav som en investering med statsforvelterens velsignelse. Det ville tvert imot være nødt til å føres på driftsbudsjett, og dermed måtte hentes fra andre områder i kommunen.
- Det er basert på den siste uttalelsen fra Statsforvalteren, sier kommunedirektør Ellen Beathe Lundberg.
Ville forsøke
Arbeiderpartiet hadde et eget forslag om å forsøke en siste gang for å komme eieren av tomta i møte, og ville gi et tilbud på seks millioner kroner for å slippe å se det ikoniske bygget i Fauske sentrum bli knust og fjernet.
- Det har vært mye fram og tilbake gjennom årenes løp i denne saken. Vi er ikke klare for å rive bygget ennå, og vil sette en grense på seks millioner kroner. Så kan vi avslutte saken der, og om det ikke er tilstrekkelig, får man heller rive det da. Men vi ser på denne tomta som viktig å ha eierskapet til i framtida, sa Nils-Christian Steinbakk.
Blir revet
Senterpartiet kom med et nytt forsleg på vegne av posisjonen i saken, og hadde et punkt til i tillegg til vedtak om å følge opp rettsavgjørelsen om å rive samfunnshuset. De mener at mye at det som i dag er i forbindelse med samfunnshuset kan flyttes til Teletunet.
- I tråd med intensjonene i den nye samfunnsplanen, som legger vekt på samarbeid og samspill på tvers av generasjoner, ber kommunestyret kommunedirektøren om å se på muligheter og jobbe fram løsninger for å etablere et nytt «Kulturtun» beliggende i området Teletunet, der kommunen eier tre av byggene som rommer lag, foreninger og kulturhistorisk virksomhet, sto det i forslaget.
- I dette ligger at vedtaket om salg av Maskinhuset, Messa og LHL bygget reverseres og byggene forblir i kommunalt eie for etablering av en samlet kultur-, frivillighets- og ungdomsaktivitet. Kulturskolen og Frivilligsentralen flyttes til Maskinhuset så snart som mulig, og det sees på en løsning for ungdomsklubben i samme område, leste ordfører Marlen Rendall Berg.
Beseglet skjebnen
De to forslagene ble satt opp mot hverandre, og Arbeiderpartiet fikk 10 stemmer for sitt forslag. Dermed ble det flertall for forslaget om riving med 16 stemmer fra Senterpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti, og Per Gunnar Skotåm fra Rødt.
Dermed må bygget være fjernet og tomta leveres tilbake innen 1. november.