PUSSER OPP. I lokalene som har huset mange restauranter gjennom årenes løp, skal Michael Soroy nå åpne ny bistro på nyåret. Han flytter np tilbake til Fauske etter mange år som advokat i Los Angeles i USA. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
PUSSER OPP. I lokalene som har huset mange restauranter gjennom årenes løp, skal Michael Soroy nå åpne ny bistro på nyåret. Han flytter np tilbake til Fauske etter mange år som advokat i Los Angeles i USA.

Jobbet som advokat og norsk konsul i Los Angeles:

Nå åpner Michael (73) bistro på Fauske

Fauskemannen Michael Soroy (73) har jobbet som advokat og norsk konsul i Los Angeles i en årrekke. Nå flytter han hjem for å starte spisested midt i sentrum.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Du sier å komme hjem, og det er sånn det føles, selv om jeg ikke har bodd på der siden jeg gikk ut av gymnaset for lenge siden, svarer den blide 73-åringen på spørsmålet om hvordan det blir å komme tilbake til Fauske igjen fra USA.

- Jeg tror det kommer til å bli både spennende og fint, sier han over telefonen fra Los Angeles til Saltenposten.

- Jeg har alltid trivdes på Fauske, både under oppveksten og på hyppige besøk i et langt voksenliv. Selv om jeg bodde der i bare 12 år, så betrakter jeg Fauske som mitt hjemsted. De fremste faktorer i den anledning er gode minner fra oppveksten med tilstedeværende foreldre, gode naboer og venner, flinke lærere, aktivt foreningsliv, passe stort sted med sterk tillitskultur og hvor alle bidro, sier han videre.

Skal åpne spisested

Men når Soroy nå kommer tilbake til Norge igjen, er det med en litt annen karriere vei i sikte enn advokatvirksomhet.

- De trygge elementene på Fauske fantes i min oppvekst, men er tilstede i rikt monn også i dag. Derfor flytter jeg gjerne tilbake til Fauske. Men jeg har alltid jobbet og drevet med noe, så jeg har i de siste par år snust litt rundt i sentrum for å finne et egnet serveringssted som kan bli en hyggelig og sosial møteplass for folk i alle aldre og noe jeg har savnet i sentrum, forteller han.

Åpent for alle

Han har funnet lokalet midt i Fauske sentrum, og huseier er i ferd med å få pusset det opp og forberedt til Soroys bistro er klar til åpning.

Konseptet er en bistro for folk i alle aldre, hvor besteforeldre og barnebarn trives kan trives sammen.

- Både unge mødre med spedbarn og skoleungdommer er velkomne og selvsagt arbeidsfolk, pensjonister og par som vil ha en rolig middag i trivelige omgivelser. Vi har et separat rom for spesielle anledninger, forteller Soroy.

- Stedet er planlagt åpent fra tidlig morgen til sent kveld. Serveringen blir bakevarer, smørbrød, salater, to-tre signaturretter, dagens bestående av velkjente og populære hverdagsretter, spesialretter beroende på sesong, fisk, grønnsaker og bær fra lokale kilder. Når temperaturen tillater det blir det også uteservering, sier han videre.

Åpning på nyåret

Hvis alt går etter planen, og det ser det ut til per i dag, så planlegger Soroy åpning 1. februar neste år. Da skal selvsagt alt utstyr og møblement være på plass og opplæring av personale fullført.

- Vi er nå på aktiv utkikk etter folk med erfaring fra kjøkken og servering og i alle aldre. Og hvis erfaringen er mangelfull, så gis selvsagt opplæring, sier han.

Han vektlegger at det viktigste er godt humør og genuin omsorg for gjestene.

- Vi tilbyr heltids- og deltidsstillinger. Skoleungdommer er velkomne, kanskje noen som vil prøve arbeidslivet et års tid før de fortsetter med studier. Eller spreke pensjonister, gjerne par, som savner litt sosial omgang i hverdagen. Interesserte kan sende epost til post@torgetbistro.no, oppfordrer han.

FOR ALLE. Soroy forteller det skal være åpent fra morgen til kveld på det nye spisestedet han vil åpne på torget på Fauske. Foto: Rintala Eggertsson Architects
FOR ALLE. Soroy forteller det skal være åpent fra morgen til kveld på det nye spisestedet han vil åpne på torget på Fauske.

Lært over tid

Soroy forteller at han ikke har noen direkte erfaring fra restaurantdrift, men etter endt studium i Oslo jobbet han noen år for turoperatører i USA hvor oppgaven var å utarbeide avtaler og kontrakter for hoteller og restauranter over hele verden.

- Jeg fikk godt innblikk i hva som skal til for å drive restaurant. Men jeg er selvsagt avhengig av profesjonell driver og restaurantsjef samt kjøkkenhjelp og betjening, sier han.

Fint å være

Han tror det å drive et sånt sted vil passe bra etter årene i utlandet.

- Da jeg besluttet flytting til Fauske for et par - tre år siden, visste jeg at jeg ville savne noe å gjøre i hverdagen. Jeg ville også savne et hyggelig og sosialt treffsted og da fremsto restaurantdrift på torget som et godt alternativ.

- Jeg har bodd i millionbyer stort sett hele tiden etter at jeg dro fra Fauske. Nå synes jeg Fauske er akkurat passe stort for meg og omgitt av flott natur hvor man kan ferdes til alle årstider, sier den blide Fauske-mannen avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS