RENOVERES. Tidligere i år ga Riksantikvaren tilsagn om midler. Nå har stiftelsen UNI gitt 150.000 kroner til arbeidet med å gjøre den over 120 år gamle kraftstasjonen i Fagerli om til at aktivt museum. Foto: Espen Johansen
RENOVERES. Tidligere i år ga Riksantikvaren tilsagn om midler. Nå har stiftelsen UNI gitt 150.000 kroner til arbeidet med å gjøre den over 120 år gamle kraftstasjonen i Fagerli om til at aktivt museum.

Museumsprosjekt i Sulis får 150.000 kroner

Nordlandsmuseet får 150.000 kroner fra stiftelsen UNI til restaureing av Fagerli kraftstasjon, som skal bli museum.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Stiftelsen besluttet i styremøte 10. juni å innvilge 150.000 kroner til fase 1 - drenering.

- Sulitjelma var lenge et av Norges største og viktigste gruveindustrisamfunn i nyere tid. Her ligger til dels intakte anlegg og mange synlige spor etter en omfattende og nyskapende virksomhet i over 100 år, skriver UNI i en pressemelding.

Tur og utstilling

Stiftelsen Nordlandsmuseet har siden 2004 vært forvalter av gruvemuseet, besøksgruva, smelteverksruinen og Fagerli gamle kraftstasjon.

Formidlingen har til nå vært konsentrert rundt gruveturer i besøksgruva og utstillinger i gruvemuseet.

Etterslep

- Med den store bygningsmassen som ligger under museet er det et betydelig etterslep på vedlikeholdet. Dette medfører at blant annet den gamle kraftstasjonen er stengt for publikum. Her har det vært mye vanninntrenging i bygget, dette har medført store setningsskader i bygningskonstruksjonen på grunn av telehiv, skriver de videre.

Det er laget tilstandsanalyser og kostnadsanalyser av kraftstasjonen, utført av Norconsult og fylkeskommunen, og på bakgrunn av de analysen ønsker Nordlandsmuseet å starte restaureringen med de analysene som bakgrunn.

- Viktig prosjekt

Første fase med drenering av overflatevann fra overliggende områder er gjort, og nå ønsker de å fokusere på dreneringen rundt selve bygget, fase 1.

I et notat fra Nordland Fylkeskommune og Riksantikvaren heter det:

- Istandsetting av Fagerli gamle kraftstasjon er et viktig prosjekt i Sulitjelma. Området Fagerli er et helhetlig og sammenhengende kulturmiljø med høy regional og nasjonal verdi.

Skal bli museum

Saltenposten skrev i mars i år at riksantikvaren hadde gitt tilsagn om midler, og at arbeidet med å gjøre den over 120 år gamle kraftstasjonen i Fagerli om til at aktivt museum kunne begynne.

Da var Knut Mostervik, leder for FDVU (forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling) ved Nordlandsmuseet på besøk hos John Gunnar Olsen ved Sulitjelma gruvemuseum.

Historisk viktig

Like ved museet ligger kraftstasjonen fra slutten av 1800-tallet og nå skal den restaureres og bli et aktivt museum.

- Kraftstasjonen er historisk viktig. Det var Statskog som var grunneier - som med det meste i Sulis, sier Mostervik.

Stasjonen ble avstengt i 2010 etter at en rapport viste skader i bærende konstruksjon.

Ble eiere, fikk penger

Nordlandsmuseet søkte Riksantikvaren om støtte til å restaurere den som et teknisk-industrielt kulturminne.

- Vi søkte i fjor utfra tilstandsanalyse, men fikk avslag siden vi ikke var eier. Statskog kunne ikke få midler siden de er en offentlig instans, sier han videre.

Men så søkte de Statskog om å få overta eierskapet - som en gave til Nordlandsmuseet.

- Det var de veldig velvillige til, og da fortsatte jobben med å få de papirene i orden. Det var de rundt jul i fjor og da søkte vi på nytt til Riksantikvaren. I forrige uke fikk vi tilsagn på 213.600 kroner, så nå er vi i gang, sier han videre.

Helhetlig prosjekt

Mostervik sier at dette er et flerårig prosjekt, en del av stratgiplanen ”Sulitjelma museum 2030 - bergverksindustri, vannkraft og samfunnsutvikling.

- Det skal bli et aktivt museum, og ideene til hva stasjonen skal fylles med er mange. Det blir viktig å lage gode prosjekter underveis her, og gode søknader. Vi må få til en prosjektgruppe også. Dette skal bli en del av et helhetlig område med ruinene og gruvemuseet, ser Mostervik for seg.

Powered by Labrador CMS