Tarjei Abelsen
47 95 31 53
FAUSKE: Saltenposten møtte norsk-iraneren Richard Jensen, for mange kjent som «Reza», høsten 2016. Da hadde han klart det få andre klarer, å slutte på heroinsubstituttet metadon over natten.
Tillit og selvtillit
To år senere er han fortsatt rusfri. Vi møter han på jobb på Byggern Rognan. Med seg har han med seg et brev fra legen som viser at han fortsatt holder seg rusfri. Livet beveger seg fortsatt i rett retning. På Byggern har han fått beskjed om at han er ønsket, så lenge de har behov for arbeidskraft.
- Det har gitt meg hele livet. Tillit og selvtillit, og det betyr alt. Uten jobb, gud vet hvor man hadde havnet, sier Richard Jensen.
Takknemlig
Han jobbet sju-åtte år på Knaggen, før han i vinter fikk muligheten til å jobbe i Saltdalshytta.
- Det er ikke så enkelt å få en eks-narkoman inn i jobb, men sjansen jeg fikk på Saltdalshytta har åpnet dører. Byggern hadde kanskje ikke hatt troen på at jeg kunne jobbe åtte timer hver dag, om jeg ikke hadde bevist det der først, sier Jensen.
God mottakelse
Han kom inn i Byggern dagen etter han avsluttet engasjementet sitt i Saltdalshytta, som ikke lengre hadde like stor produksjon og derfor mindre behov for ekstra arbeidsfolk.
Han er takknemlig for en god mottakelse også på byggevarefirmaet på Rognan.
- Det gjør at jeg kan gå videre i livet, og kanskje også greie å få meg en normal fast jobb, hvem vet, sier Jensen.
«Gulrotpenger»
Foreløpig er det fortsatt Saltdal kommune som betaler lønnen hans, eller gulrotpenger som Jensen kaller det. Jobben er et tiltak på veien hans mot et vanlig liv.
- Det funker bra, men jeg tjener ikke mer på en uke enn en lærling gjør på noen timer, sier Jensen.
Lærevillig
Bernt Olav Isaksen er selv fast ansatt på Byggern, og han forteller at de har det mye moro med «Reza» på jobb.
- Han er ekstremt lærevillig og opptatt av å arbeide. Det har aldri vært så ryddig som etter at han kom inn, sier Isaksen.
Han tviler ikke på at Jensen kan ha en framtid i bedriften.
- Vi pleier å ha inn folk på sommeren, kanskje det kan bli en start for han med normal lønn, sier Isaksen.
Kunnskap
Jensen jobber allerede overtid om det er behov, og har også sagt ja til å jobbe i jula. Snekring på fritida har gjort at han har med seg kunnskap om byggevarer.
- I tillegg spør og han graver om alt han lurer på, sier Isaksen.
Han sier de var fullt klar over ryktet til Jensen som rusmisbruker, men at de også hadde hørt at han hadde skikket seg.
- Han hadde gode skussmål med seg, slik at det var aldri noen diskusjon på om det var lurt å ta han inn, sier Isaksen.
- Hodet klør
Fra sitt gamle liv har «Reza» med seg mye gjeld, som er et problem han tenker mye på.
- Jeg får nesten ikke sove, sier han.
Helst skulle han samlet gjelden sin, men fordi han tjener lite får han ikke lån noen steder.
Derfor er han utålmodig med å komme seg et steg videre.
- Hodet klør hver dag av alle tankene om alt man har mistet, gjeld, russuget og drømmen om en vanlig jobb, sier Jensen.
Mor i Iran
En annen grunn til at han har hastverk med å komme seg i en vanlig jobb, er behovet for å spare seg opp penger til å besøke sin syke mor i Iran. Han har ikke truffet henne på 27 år. Da var hun og pappaen på besøk i Norge i forbindelse med at Richard ble far selv. Noen få år senere gikk faren til Richard bort.
- Jeg savner hjemlandet, eller stort sett mamma som er blitt 80 år. Hun er nå innlagt på sykehus med hjerteproblemer. Jeg har veldig lyst å møte henne før det er for sent, da er det ingenting igjen for meg der, sier Jensen.
Slik det er nå klarer han seg med godt hjelp fra gode naboer og familie, men har ikke råd til å være med på noe.
Sensasjonelt
Da han ble rusfri etter 34 år i 2016, var det en bragd som få klarer - også om man ser landet som helhet.
- Det han har vært gjennom og fått til er ifølge ekspertene sensasjonelt og unikt på nasjonalt nivå. Å holde seg rusfri så lenge som han har klart, er ekstremt sjelden, sier Mats Myrland Erland, leder på arbeids- og aktivitetssenteret Knaggen.
God innsats
Han beskriver en mann med en «makeløs» arbeidsvilje, som kommer punktlig på jobb. Det har ifølge Erland vært mye prat om Jensens livsprosjekt.
- Noen har hatt tro og noen ikke, men han har bevist at kan få det til. Han har gjort en veldig god innsats selv, og fått god hjelp på veien, sier Erland.
- Daglig kamp
Det er en daglig kamp for å unngå å havne i gamle mønstre, forteller Richard Jensen.
-Det kan være vanskelig å møte folk som fortsatt ruser seg. Jeg jobber hver dag for å unngå at jeg gir etter for suget etter rus, men jeg er blitt sterk og har lært meg å håndtere det bra.
Førerkortet tilbake
Da Saltenposten møtte Jensen sist, var han nettopp fratatt førerkortet fordi han hadde kjørt for fort, og hadde for høy dose av metadon i kroppen. Det førte til både bot, fengsel og to år med jevnlig oppfølging til Kriminalomsorgen. Nå har han igjen lov å kjøre bil.
- Det var et hardt slag å miste den. Det gikk bra fordi rus- og psykiatritjenesten har vært veldig behjelpelig og kjørt meg på jobb, sier Jensen.
- Har stilt opp
- Det til tross for at de ikke har et ansvar om å følge meg slik lengre, og det er jeg veldig takknemlig for, sier Jensen.
Sjefen for rus- og psykiatri, Finn Obert Bentsen får gode skussmål .
- Det er veldig snilt hvordan de har stilt opp.
Fortsatt gjenstår et problem, før han igjen kommer seg på veien med egen bil. Han har ikke råd til å fikse bilen, men det håper han snart å få på plass.
Tvilen
Selv om mye har gått veien de siste årene, er Jensen fortsatt i tvil om han klarer å komme seg videre.
- Det er litt for tidlig til at jeg skal klare alt alene, for eksempel om jeg skulle finne en jobb å søke på jobb i Stavanger. Jeg vet ikke om jeg tør, sier Jensen.
Det er fortsatt en usikkerhet om hvordan ting skal bli.
- Samtidig som jeg syns det er for tidlig å klare det selv, så kjenner jeg samtidig et behov for å komme videre, sier Jensen.
- Uvant
Mats Myrland Erland på Knaggen tror det bare er en uvant situasjon for Jensen, som gjør at han tenker slik.
- Det er mye uvant for han når vi ikke følger han opp like tett, han må ta mer ansvar selv. For eksempel selv ta kontakt med arbeidsgivere. Det er nok uvant, men jeg tror det kommer på plass med mer erfaring og selvtillit, sier Erland.
Sparer samfunnet
Richard Jensen ber innstendig Saltdal kommune om å beholde Knaggen, hvor det flere ganger har vært foreslått store kutt.
- Jeg tror de som går på dit vil få mer depresjon og angst om det legges ned, og det vil ødelegge for det lille samfunnet som er på Vensmoen, sier Jensen.
- Berger mange
Han mener Knaggen berger mange, og mener de for eksempel sikkert hjelper ti andre ved å hjelpe han. Om han var på kjøret ville han solgt dop, og da kan unge mennesker bli rekruttert inn til et liv i rus. Rusen skaper en kynisme, som ikke setter aldersgrense for salget.
- Gjennom å hjelpe oss, minsker sjansen for at andre havner borti dette livet, sier Jensen.
Livskvalitet
Nå har han greid å bevise for seg selv, at han ikke er verre enn alle andre, og at han kan jobbe. Selv om problemene ikke er borte, har det gitt ny livskvalitet.
- Det handler om å kunne føle at jeg har samme verdi som alle andre, sier Richard Jensen.
Han oppfordrer flere bedrifter til å hjelpe slike som han i jobb, når de har mulighet til det.
- Det betyr så mye for at flere kan få et godt liv.