NYE MULIGHETER. Fabrikksjef Karl Peter Johansen ved Nexans Rognan er glad for at det går så det griner for fabrikken i Saltdal. Foto: Helge Simonsen
NYE MULIGHETER. Fabrikksjef Karl Peter Johansen ved Nexans Rognan er glad for at det går så det griner for fabrikken i Saltdal.

Milliard-jubel for Nexans på Rognan

De kommende månedene skal det produseres kabler for nær en milliard kroner på Rognan.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det er ingen tvil om at fabrikken på Rognan har jobbet godt den siste tiden, og har nå sikret seg kontrakter for å produsere kabler for svært store verdier i tiden som kommer.

- Vi har den siste måneden fått inn flere kontrakter innen sjøfibersegmentet, hvorav en av de er den største noensinne for Nexans Rognan. Vi er veldig takknemlige for den tilliten vi får fra våre kunder. Vi kan ikke gå spesifikt inn på kontraktsverdier, men totalen er i området 0,5-1 milliard de siste månedene, sier fabrikksjef Karl Peter Johansen til Saltenposten.

Ser framtidsløsninger

Leveransene er spredt over hele verden, fra Karibia til Filippinene og Australia.

- Sammen med de kontraktene vi nå produserer på, blant annet til et bølgekraftverk utenfor USA, har vi hatt en bra vekst i produksjon og antall ansatte de siste årene. Det er gledelig å se at strategien vår fokusert rundt elektrifisering og digitalisering i samfunnet bærer frukter, og veldig spennende å få ta del i både energiomstillingen og utbyggingen av høyhastighets fibernettverk i deler av verden der befolkningen så langt i mindre grad har kunnet ta del i de mulighetene dette gir, sier Johansen videre.

Flere ansatte

Det er bare fire år siden situasjonen innenfor bransjen var sånn at fabrikken måtte nedbemanne, men siden da har Nexans sentralt satser knallhard og utvidet fabrikken på Rognan i stedet.

Det er noe som har båret frukter.

- Det er vanskelig å sette et tall på antall nye stillinger disse kontraktene vil gi, da det hele tiden er prosjekter som blir ferdige som vi overfører ressurser fra til de nye. Men vi har ledige stillinger nå innen alt fra fagarbeidere innen produksjon og vedlikehold, til ingeniører, sivilingeniører og administrative stillinger. Det er totalt rundt 20 ledige stillinger nå, sier Johansen.

SPREK FEMTIÅRING. I fjor feiret Nexans 50 år på Rognan. Foto: Blåfrost/Tommy Pettersen
SPREK FEMTIÅRING. I fjor feiret Nexans 50 år på Rognan.

Lokalt samarbeid

Han er også klar på at bedriften er heldige med å ha en dyktig lokal videregående skole her i Saltdal som de har et tett samarbeid med, både for utplassering, lærlinger og videre og etterutdanningsprogrammer.

- Mange av disse lærlingene går videre i fast jobb hos oss, og sikrer en kompetent og fleksibel kompetansebase som er grunnmuren i at vi kan levere det vi gjør, slår fabrikksjefen fast.

- For stillinger som krever høyere utdannelse og ledererfaring er tilgangen på kompetanse en utfordring i regionen. Her jobber vi i flere prosjekter for å markedsføre både oss selv og regionen, gjennom de Grønne Sommerjobbene og andre initiativer. Nettsiden Grip din fremtid som Saltdal Utvikling har laget, og som finnes på deres hjemmesider, viser også på en flott måte både ledige stillinger i Saltdal og mange av de fine mulighetene som området har å by på for de som ikke er kjent her.

Ikke alle med utdanning

Selv om Nexans er en bedrift som jobber i et høyteknologisk miljø, er det ikke alle oppgavene som forutsetter at man har gått en lang utdanning for å jobbe der.

- Vi har også oppgaver som ikke krever fagbrev, og spesielt for de som sliter med utenforskap ønsker vi å kunne bidra til å redusere dette alvorlige samfunnsproblemet, sier fabrikksjefen.

Også det miljømessige er viktig for bedriften som har sine kunder både i den tidligere petroleumsindustrien, men også i det som kommer gjennom elektrifiseringen som kommer.

- Et lavt karbonavtrykk blir stadig mer viktig både internt i Nexans, og i forespørslene fra våre kunder. Tilgangen på ren kraft har og er her essensiell for oss. Jeg vil også få takke Bane Nor og Cargo Net sammen med Saltdal Kommune, for å få tilrettelegge slik at vi kan flytte gods fra vei til bane. Mye av våre utslipp gjennom verdikjeden er naturlig nok relatert til transport og logistikk, så dette viser viktigheten av det gode samarbeidet vi har med disse aktørene og andre både lokalt og regionalt. Reduksjonen dette medfører av antall vogntog på norske vinterveier er også et viktig aspekt, slår Karl Peter Johansen fast.

Powered by Labrador CMS