Saltdals kulturskatt i forfall
Mener 20 års neglisjering har ført til ødeleggelse
Det skjærer meg langt inn i hjerterota å se det forfallet som har skjedd gjennom de siste 20 årene, sier Ulf Bakke.
SALTDAL: Saltdal Bygdetun ble etablert rundt Skippergården på Saltnes i 1977, og har 50 års jubileum i 2027. I 2004 overtok Nordlandsmuseet ansvaret for bygdetunet, gjennom en driftsavtale med Saltdal kommune, hvor kommunen betaler en årlig avgift på kr 500.000, -.
Begynnelsen
De første årene ble det gjort en enorm innsats på bygdetunet, både av ansatte og frivillige. Ikke minst gjennom å tilføre bygdetunet flere gamle bygninger fra andre steder i bygda.
Lokalbefolkningen forærte også gamle og komplette samlinger, som tannlegekontor, urmakerverksted og frisørsalong. Disse ble utstilt i de forskjellige bygningene. Området ble ofte brukt til konserter og andre kulturaktiviteter. Saltdalingene var stolte av Bygdetunet sitt, som ble omtalt som det fineste bygdetunet i Nordland
Forfallet begynner
Da Nordlandsmuseet fikk driftsansvaret for bygdetunet, forsvant det frivillige engasjementet gradvis.
Det kan se ut som om man kan si det samme om vedlikeholdet av bygningsmassen. Leder i Saltdal Historielag, Ulf Bakke har hatt et langt og nært forhold til Bygdetunet.
- Det skjærer meg langt inn i hjerterota å se det forfallet som har skjedd gjennom de siste 20 årene. Det er ikke bare bygningene som «råtner på rot», men her er verdifulle utstillinger som er gitt av private fjernet og stuet bort i kott hvor ingen har tilgang, sier Bakke.
Det er særlig torvtakene som viser det synligste tegn på forfall. Etter Ulf Bakkes mening, kunne mye vært gjort med relativt enkle grep.
- Men nå ser det ut til at man velger å fjerne torvtakene, og erstatte de med bølgeblikk.
Verdi av bygninger
I 2018 gjennomførte Nordlandsmuseet prosjektet «Prioritering i bygningssamlingen», som resulterte i en omfattende rapport. I rapporten er alle bygningene klassifisert i en skala fra A til D, på kriteriene hvor relevant de er for museet, kulturhistorisk verdi og ressursbehovet bygningen har.
Det ender opp med en liste hvor bygningenes verdi er prioritert i forhold til hverandre. Denne rapporten er et viktig styringsverktøy i forvaltningen av museets bygningsmasse, og vil bli enda viktigere i årene fremover.
Endringer i tankesett
Tove Mette Mærland, avdelingsleder ved Nordlandsmuseet, forteller at tankesettet rundt vern og kulturminner har endret seg opp gjennom årene.
- Samlingen av bygninger på Saltdal Bygdetun ble i sin tid gjort i beste mening, Men i dag blir det betraktet som feil å flytte bygninger ut av den sammenhengen de ble etablert i. De mister rett og slett sin kulturhistoriske betydning og verneverdi, når de blir tatt ut av sin opprinnelige sammenheng.
Ser man dette tankesettet i lys av Saltdal Bygdetun, så er det bare Skippergården som har sin opprinnelse der. Alle andre bygninger er flyttet dit fra andre steder i kommunen.
Formannskapet i Saltdal godkjente en søknad fra Nordlandsmuseet om å rive Scenebygget på Bygdetunet i sitt møte den 11. juni. I følge nevnte rapport, står dette bygget nederst på Nordlandsmuseets prioriteringsliste over bygningene på Saltdal Bygdetun.
- Vi ønsker primært ikke å sanere bygninger, men det sier seg selv at når de er så lavt prioritert, så blir vedlikeholdet og forfallet deretter, forteller Mærland.
Må proiritere
Dette blir bekreftet av leder for forvaltning, drift og vedlikehold i Nordlandsmuseet, Knut Mostervik.
- Med den bygningsmassen vi totalt har i vår samling, så er vi nødt til å prioritere de bygninger som har størst verdi for oss.
- Kanskje må vi begynne å tenke annerledes om våre bygdetun, med en sterkere prioritering og komprimering av de bygg man vil ta vare på. Vi får ikke mer midler til vedlikehold i fremtiden, avslutter han.
Hva mener andre?
Tjenesteleder for kultur i Saltdal, Eva Ruth Spørck, forteller at kommunen neppe hadde klart å gjennomføre et vesentlig bedre vedlikehold, om de skulle ha driftet bygdetunet i egen regi.
- Jeg innrømmer at det er trist å se forfallet, men jeg stiller jeg meg bak kommunedirektørens innstilling
Varaordfører Sara Isaksen Lundbakk ledet Formannskapet i behandlingen av rivningssaken.
- Bygdetunet er en vakker kulturskatt og inneholder mye av Saltdals historie. Jeg har mange minner om kultur opplevelser der, og vet at det har vært utført mye dugnadsinnsats tidligere. Det er trist at bygningene forfaller, og at vi nå har fått anmodning om tillatelse til å rive scenebygget. Jeg skulle heller ønsket at bygdetunet livnet til slik det var en gang, avslutter hun.
Hva skal det være
Ronald Nystad Rusaanes ble tilsatt som konservator på Saltdal Bygdetun for litt over to år siden. Han sier at han ikke har byggeteknisk kompetanse, og det ligger heller ikke innenfor hans ansvarsområde.
- Mitt ansvar er konservator- og formidlingsrollen. Til det bruker vi bare noen få av bygningene på bygdetunet gjennom sesongen.
- Men jeg ser frem til et engasjement og diskusjon om hvordan bygdetunet skal være i fremtiden, siden Blodveismuseet er 30 år til neste år, og Bygdetunet er 50 år i 2027.