Her taler ordfører Rune Berg på frigjøringsdagen. Foto: Janne Grauer Myrvoll
Her taler ordfører Rune Berg på frigjøringsdagen.

Markerte frigjøringsdagen i Saltdal

Her er bilder og noen ord fra en av talerene.

Publisert Sist oppdatert

Tale var ved blant annet ordfører Rune Berg og av Hans Petersen fra Heimevernet, heimevernet var til stede med flere. Det var kransenedleggelse, ett minutts stillhet til minne om alle som har ofret livet for en bedre fred.

Hornmusikken stilte opp med rekrutter og marsjerte fra samfunnshuset opp til kirka, spilte der, marsjerte med musikk til hotellet hvor det var gratis servering av kaffe og kaker for alle oppmøtte. En storslått markering, sier fotografen til disse bildene, Janne Grauer Myrvoll.

Her er utdrag fra taler Hans Petersen tale:

Vi kan i dag merke oss en økt politisk bevissthet om veteraners betydning for den fred vi så lett tar for gitt.

I en politisk bevissthet er det også viktig å erkjenne og anerkjenne de belastninger som soldater utsettes for når de kalles til tjeneste for landet.

Veteranbegrepet dekker militær tjeneste for Norge, i dag gjennom internasjonale operasjoner og FN operasjoner, men også tjeneste tilbake til tiden etter 2. verdenskrig med Norske styrker i Tysklandsbrigaden.

Dagen i dag markeres over hele landet for å anerkjenne og ivareta de som har risikert liv og helse og tatt belastninger til beste for folk og land.
Frigjøringen i 1945 er særdeles viktig for den Norske nasjonen.
Heri en bevissthet om betydningen av forsvarspolitikken og dens innretning for sikkerhetspolitikken med medlemskapet i NATO fra 1949.

Ved å tenke tilbake på de offer og lidelser som krigen bar med seg vil Kong Haakon den VIIs motto «Alt for Norge» sitte dypt i de som opplevde fem år med okkupasjon.

«Alt for Norge» betyr mye for de soldater som har risikert liv og helse i omkring 100 militære operasjoner, i over 40 land og havområder gjennom 73 år siden slutten på 2. verdenskrig

Mellom 25 mars og 4. april 1978 ble det norske bidraget til UNIFIL innsatt, og norske soldater var i Libanon i over 40 kontigenter, dvs 20 år med fredsarbeid. Vi feirer i år 40 år siden vi reiste inn i utfordringene og 20 år siden vi forlot Midt-Østen, Flere fra Saltdal har vært i Libanon og flere av disse har hatt opplevelser en norsk ungdom ikke har behov for å oppleve.

Dette står det respekt av, og vi skal alle anerkjenne den jobben de bidro med den gangen da granater og kuler suste over hodene på dem. Fra saltdal har flere soldater kjempet for fred i flere land, blandt annet Gaza, Libanon, Makedonia, Bosnia, Afghanistan, Kongo osv.

Soldaters bidrag og offer for en bedre fred, også for andre nasjoner og folk, kan på mange vis sammenfattes i uttrykket «du skal ikke så inderlig vel tåle den urett som ikke rammer deg selv»

Urett har også barn og barnebarn av våre soldater følt, selv i mange tiår etter at krigen var over i Norge, og etter at veteranen kom hjem. Det er fortsatt spørsmål og manglende svar som preger mange sinn.

Den bedre fred og den gode tilgivelse og forsoning krever de fyllestgjørende svar, men også ivaretakelse og anerkjennelse.
For den Norske stat og Forsvaret er det viktig at veteranene og deres pårørende føler seg ivaretatt og anerkjent.
Anerkjennelse fra den Norske stat gir følelse, heder og verdighet, men viktig er også den mellommenneskelige anerkjennelsen.

Det er også viktig at samfunnet gis mer kunnskap om den innsatsen norske soldater har gjort og gjør utenfor landets grenser, samt den samfunnsverdien det representerer

8. mai er en dag for ettertanke og takknemlighet. Vi minnes de millioner av mennesker som mistet sine liv. I de mest omfattende kriger verden har sett. Og vi takker alle dem som har kjempet mot urett. Og for den friheten vi har. Som vi aldri skal ta for gitt.

Powered by Labrador CMS