Fjerdeklasse på Beiarn barne- og ungdomsskole samlet inn 260 kilo batterier i årets Batterijakt. Foto: Erica Restoften
Fjerdeklasse på Beiarn barne- og ungdomsskole samlet inn 260 kilo batterier i årets Batterijakt.

Lokale elever sørget for rekordtall

Fjerdeklassingene i Indre Salten har bidratt godt til ny rekord i batteriinnsamling. Valnesfjord og Beiarn var de lokale skolene som samlet inn mest per elev.

Publisert Sist oppdatert

Over 19.000 fjerdeklassinger har deltatt i den nasjonale miljøkonkurransen Batterijakten.

Til sammen har årets deltagere samlet inn over 138 tonn brukte batterier til gjenvinning, og har med det også satt innsamlingsrekord.

Batterijakten er en landsdekkende skolekonkurranse, hvor elevene samler inn brukte batterier til gjenvinning. Hensikten er å skape miljøengasjement og lære elevene om hvordan vi kan bli bedre til å ta vare på jordas ressurser.

I Beiarn samlet elevene inn 22 kilo per elev

Elevene fra Valnesfjord samlet inn over et halvt tonn batterier.
Elevene fra Valnesfjord samlet inn over et halvt tonn batterier.

, og totalt 260 kilo.

Valnesfjord skole samlet inn 28 kilo per elev og nådde totalt 533 kilo, mens tallene for Røkland er 16 kilo per elev og totalt 217 kilo.

Røsvik skole sine seks fjerdeklassinger samlet inn 20 kilo hver og nååde 119 kilo totalt.

Miljøagentene har arrangert Batterijakten hvert år siden 2013, i samarbeid med Clas Ohlson, VARTA og Batteriretur.

Siden Batterijakten startet, har konkurransen vokst enormt i omfang, og aldri før har så mange elever deltatt, eller så mange batterier blitt samlet inn.

- Vi ser at dette er en kampanje som virkelig engasjerer barna. Elevene har vært høyt og lavt på jakt, og noen har tømt hele nærmiljøet for brukte batterier. Landets fjerdeklassinger har vist at miljø er noe som opptar dem, sier Ingvild Swane, prosjektleder i Miljøagentene i en pressemelding.

STORE MENGDER. Det blir store mengder batteri når en ivrig klasse setter i gang i en nasjonal konkurransen. I hele Norge ble det samlet inn 138 tonn! Foto: Sverre Breivik
STORE MENGDER. Det blir store mengder batteri når en ivrig klasse setter i gang i en nasjonal konkurransen. I hele Norge ble det samlet inn 138 tonn!

Brukte batterier som ikke blir levert riktig, er et miljøproblem.

De kan inneholde giftige stoffer som kan gjøre stor skade på natur dersom de kommer på avveie.

Dessuten inneholder batterier viktige råstoffer som er ressurskrevende å utvinne.

- Gjennom Batterijakten lærer elevene at vi må bruke det vi allerede har, og ikke lage og kjøpe så mye nytt. Vi tror dette budskapet fester seg bedre når elevene får se konkrete resultater av sine handlinger, sier Swane.

Powered by Labrador CMS