Lokal Beiarost til VM i London
André Kristoffersen og Jørgen Storhaug fra Beiarmat stiller med tre oster i oste-VM i London fredag.
BEIARN: Osteprodusenten gleder seg til å vise fram sine lokale produkter fra Beiarn og Nordland til hele verden.
- Vi er så nyetablert at målet vårt er å få konstruktive tilbakemeldinger på det vi har fått til så langt. At vi fikk gull i NM var helt utrolig og uvirkelig, men det viser jo at vi har et godt produkt. Og med NM-gull så må man bare satse videre. Vi gleder oss veldig til å komme til London og møte et så stort fagmiljø, sier André Kristoffersen.
Han reiser til London sammen med kompanjong, yster og konstruktør Jørgen Storhaug.
Rekordstor deltakelse
World Cheese Awards arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen The Guild of Fine Food. Årets verdensmesterskap holdes i London i sammenheng med matmessen Taste of London. I fjor ble den norske osten Kraftkar fra Tingvollost kåret til verdens beste ost. Gardsmat-organisasjonen HANEN gleder seg over rekordstor norsk deltakelse i år.
- Det er utrolig morsomt å se at norske produsenter ser verdien av å konkurrere. All oppmerksomheten Kraftkar fikk etter seieren i fjor har inspirert mange til å tenke nytt om markedsføring. Og jeg er helt sikker på at flere norske oster vil hevde seg i årets konkurranse, for kvaliteten på norsk ost er fantastisk, sier daglig leder i HANEN, Bernt Bucher-Johannessen i en pressemelding.
- Viktig for norsk landbruk
Totalt deltar 17 norske osteprodusenter med tilsammen 40 oster i VM. De siste årene har antall gårdsysterier økt voldsomt i Norge.
- Seieren i fjor var et internasjonalt gjennombrudd for norsk lokalmat. Det var selvfølgelig en viktig seier for Tingvollost, men også en seier for den høye kvaliteten på norsk landbruk og stoltheten bøndene har til produktene sine, sier Bucher-Johannessen.
En ostenasjon
Norsk ost setter mat-nasjonen Norge på kartet
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) er imponert over den store deltakelsen fra norske ysterier.
- At Norge i år stiller med rekordmange osteprodusenter i årets VM viser at Norge har blitt en ostenasjon som kan hevde seg helt i verdenstoppen. Dette har skjedd bare i løpet av få år, og henger sammen med dyktige produsenter og høy kvalitet i norsk matproduksjon. Norsk mat har konkurransekraft som vil stå sentralt i den videre utvikling av norsk landbruk. Tingvollost viste i fjor at det er mulig å bli verdensmester, og vi krysser fingre for at noen gjentar suksessen i år, sier statsråd Dale.