MÅ GJØRES NOE NÅ. Leif Lindstrøm har sett seg lei på at venting på ny vei skal hindre at det blir sikret mot ras på riksvei 80. - Det er ingen tvil om at det å vente på ny vei har blitt en sovepute. Foto: Arild Bjørnbakk
MÅ GJØRES NOE NÅ. Leif Lindstrøm har sett seg lei på at venting på ny vei skal hindre at det blir sikret mot ras på riksvei 80. - Det er ingen tvil om at det å vente på ny vei har blitt en sovepute.

Leif Lindstrøm er opprørt over manglende tiltak:

- Løfter om ny vei ble en sovepute

Leif Lindstrøm er opprørt over at det fremdeles ikke er tatt tak i ras-sikringen på riksvei 80. - At det er lovet ny vei på strekningen har skylda for det, sier han,

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: Torsdag gikk et sørpeskred over veien og jernbanen på langstrekket like etter Kistrand på riksvei 80. En mann i 30-årene fra Salten var på jobb for Mesta for å sikre veien mot nettopp store snø og sørpemengder, og fikk alvorlige skader etter å ha blitt tatt av snømengdene.

Det er ikke kjent om mannens tilstand er endret siden ulykken.

På nært hold

Med bosted bare noen hundre meter fra rasstedet, har Leif Lindstrøm sett mange slike ras gått tidligere.

- Det er det som er så opprøerende, for dette skjer hvert eneste år. Man vet med 100 prosent sikkerhet at når mildværet kommer med mye regn, så kommer det til å gå ras. Jeg har sett det så mange ganger før, og jeg var helt sikker på at det kom til å skje denne dagen også, sier Lindstrøm.

Opp til Statens Vegvesen

Lindstrøm mener det er Statens Vegvesen som har sviktet i saken. Han mener at det vedtaket som er gjort skulle blitt fulgt opp for lengst.

- Men det er ingen tvil om at det har blitt en sovepute at det har vært planer om å bygge ny og bedre vei her. Jeg har sittet i trefikksikkerhetsutvalget i 12 år, og det har vært den samme regla hvert eneste år. Vi skulle få ny vei, og inntil da har alt bare stått på halv åtte. Det er til å bli kokforbanna av, sier Leif Lindstrøm.

Må tas tak i

I og med at rasene kommer så ofte, mener Lindstrøm at det er galskap at det ikke blir gjort noe med saken.

- Hvis det slipper skikkelig, så er man midt på fjorden. Disse sørpeskredene som kommer er så kompakte som betong. De trenger ikke å være så store for at skaden skal bli stor. Når det er så åpenbart som dette, så må det tas affære med det samme.

Ikke midler

Tore Lysberg, avdelingsdirektør for drift og vedlikehold i Nord-Norge i Statens Vegvesen, sier til Avisa Nordland at det lenge har vært planlagt å sikre området med en såkalt fanggrøft.

- Fanggrøfta er planlagt med en bredde på cirka ti meter og rasvollen vil ha en høyde på tre meter. Total bredde fra vegkant til fjellskjæring vil bli ca sytten meter, forteller Lysberg til AN.

Selv om det er vedtatt en reguleringsplan mellom Fauske og Bodø for å få gjort noe med nettopp dette, så har det ikke vært midler til å sette i gang med sikringen.

Inn på NTP

Til Avisa Nordland sier Lysberg at de gjerne skulle satt i gang med arbeidet for lengst.

- Det er et prosjekt vi ønsker gjennomført, blant annet. for å gi Bodø en raskere og sikrere veiløsning for byens inn og utfart. Derfor ligger det nå i gjeldene Nasjonal Transportplan planlagt gjennomført i perioden 2024 - 2029.

- Men det er som sagt mest knyttet til å begrense trafikkulykker og sørge for en enklere reisehverdag for trafikantene, selv om bedre ras og skredsikring også er planlagt inn i prosjektet, sier han til AN.

Powered by Labrador CMS