Det er ikke vanskelig å finne fram til hjemmet til Trine Soleng Nedregård og Gaute Nordeng i Junkerdal. Det er nemlig det første røde huset du kommer til når du svinger av riksveien, og bygdeveien går rett gjennom tunet.
- Vi kjøpte småbruket her høsten 2018. Den varierte og villle nature her, og den store tomten som gjorde at vi havnet her, forteller Trine (27).
Nabo-oppmuntrind
Den tidligere gården dukket opp på autosøk på Finn, og Gaute (44) tenkte at siden Borkamo er en av landets tørreste plasser, så måtte Junkerdal være ideelt.
– Vel, Junkerdal har mye mer nedbør enn Borkamo, vet vi nå. Men vi trives godt her.
Naboene Bård Johansen og dattera Monica er innom for å ønske dem lykke til i Finnmarksløpet. De setter pris på at det er kommet folk og dyr i «husan».
– Hundene plager ikke oss, forsikrer de, og legger til at de bare bor her i helgene.
Boltreplass
Paret har prioritert å få på plass en ordentlig hundegård på baksiden av fjøsen og fått ting på stell innvendig i den tidligere melkefjøsen. Hundegården er på over to mål! Her har hver enkelt hund sitt eget hus. Selv om de står i kjetting, så blir de sluppet løs også for å leke og løpe i hundegården. Det er rent og ryddig her, og i en egen innhegning står småttisene og hopper begeistret oppetter gjerdet. Dette er et nøye planlagt valpekull som kom til oktober, som forhåpentligvis skal utgjøre det perfekte hundespannet i årene som kommer. I tillegg fikk de et uplanlagt valpekull.
Pause fra læreryrket
Inne i fjøsen er det også god plass og muligheter. Et rom er det fôrrom, og en tidligere stall er bygd om til restitusjonsrom med rom bhundebokser på veggen.På en benk ligger det et svært stykke med spekk og avskjær fra Salten laks.
- Vi har tenkt på om vi skal selge hundemat, for vi har lagerplass. Men vi får se, sier Trine.
Den tidliger læreren jobber som miljøterapeut på Ribo. Der jobber også agronomutdannede Gaute som nattevakt. Han har drevet et kjøkkenmonteringsfirma i Bergen og jobbet mest som snekker. Paret møttes på Hardangervidda og gjennom hundeinteressen.
Maste om hund
Som lita drømte og maste Trine om hund. Det fikk hun ikke, og hun minnes også at hun hadde et prosjekt på Sulis-skolen, hvor hun skrev om hundehold.
- Nå har jeg fått mange hunder, smiler hun og begynner å telle på fingrene hvor mange hunder de egentlig har. Noen av hundene har de lånt. Med valpene er det 24 hunder, derav ni valper
Trine tok permisjon fra lærerjobben og ”A4-liv” for å dra til Alaska på eventyr-opphold i vinteren i 2017-18. Hun kom tilbake derfra med hunden Seeluk, og mange erfaringer rikere på hundekjøring. En av de beste hundene hun skal ha med i spannet nordover er Seeluk.
Hårfin balanse
- Hva er målet for Finnmarksløpet?
- Det er å fullføre løpet og komme i mål.
- Hva er det verste som kan skje da?
Trine og Gaute tenker seg litt om før de svarer at det er om hundene blir kjørt for hardt og at de ikke har lyst å løpe lenger.
- Det er en hårfin balanse her, for disse hundene er avlet for å løpe og løpe, og det er vi som må begrense dem, forklarer han.
Gaute har holdt på med grønlandshund siden han var ungdommen, og den hunden har mange av de samme egenskapene til en husky, men er ingen langdistanseløper.
- Gaute er den strukturerte av oss som er god til å planlegge, studere kjøreplaner, analysere og legger strategier, smiler Trine.
Trine er spontan og utålmodig og var den som ville at de skulle delta i Finnmarksløpet i år, mens Gaute aller helst ville ha ventet et år. Å ta seg av et stort valpekull er også arbeidskrevende, brøyte snø, samt reparere bil etter motorhavari og bygge hundegård.
Over til Sverige
Det er kommet mye snø i vinter, selv om det har vært perioder med mildvær også. Elva som renner rett forbi har ikke frosset til slik at de kunne kjørt på den. Det har blitt noen turer til Sverige for å løpe i skuterspor der.
- Det går en sti over til Evenesdal rett bak huset vår, men dessverre en den rasfarlig på vinteren, forteller Trine.
Paret gleder seg til å utforske det flotte nærområdet til sommeren, og Gaute setter stor pris på at det er laks i Junkerdalselva.
- Men den er vanskelig å få, smiler den opprinnelige bergenseren.
De smarteste
For de som lurer på om paret kommer til å tilby sledehundekjøring for interesserte så er svaret foreløpig nei.
- Å drive med langdistansekjøring er tidkrevende når en har jobb ved siden av.
Paret har noe å fortelle om alle hundene i gården og deres egenskaper. Gaute er overbevist om at det er tispene som er de klokeste, og han peker ut ei dame som ikke synes det er noe særlig gøy å springe den samme runden to ganger. Da går hun sur. Så peker han på en ivrig hannhund.
- Han synes det er gøy å løpe uansett.
Bilen er pakket og klar i et godt system. Kristina Bjørnstrøm er med som assisterende handler.