DATASIKKERHET. Arjen Kamphuis har i 20 år vært opptatt av datasikkerhet, og mener amerikanerne og spesielt NSA sin kamp mot terrorisme har svekket alle sin sikkerhet på nett - uten at det har gjort verden tryggere. Foto: Skjermdump
DATASIKKERHET. Arjen Kamphuis har i 20 år vært opptatt av datasikkerhet, og mener amerikanerne og spesielt NSA sin kamp mot terrorisme har svekket alle sin sikkerhet på nett - uten at det har gjort verden tryggere.

Levde for kampen mot masseovervåkning

«Det kan virke skremmende å utfordre supermaktenes etterretningstjenester, men man skal aldri sky en skremmende oppgave.»

Publisert Sist oppdatert

Sitat er hentet fra et foredrag savnede Arjen Kamphuis holdt for fire måneder siden.

"National Security Agency Monitored Device" står det på skjermen som delvis skjuler ansiktet, til den nederlandske IT-eksperten på profilbildet hans på Twitter.

Kamphuis vil ta tilbake privatlivets fred på internett, og mener kampen mot terrorisme kun har vært et påskudd amerikanerne har brukt for å drive masseovervåkning.

Et stort publikum

Arjen Kamphuis har jobbet for sikkerhet på internett i minst tjue år, og de seneste årene har han nådd ut til et stort publikum gjennom TV-programmer og foredrag. Kan kampen mot etterretningstjenestene være årsaken til at nederlenderen er borte?

Svaret får vi kanskje aldri, men heller ikke hans nærmeste venner utelukker det.

Mange spekulasjoner

Nederlandsk politi har reist hjem, norsk politi har avsluttet aktive søk, og ingen av overnattingsstedene i Indre Salten har sett noe til savnede Arjen Kamphuis kvelden han forsvant. Politiet har søkt på land både på Rognan og ved Kvænflåget, men ikke funnet mer av bagasjen Kamphuis hadde med seg.

Spekulasjonene om hva som har skjedd er mange, og Kamphuis sin tilknytning til Julian Assange og Wikileaks har bidratt til at saken har fått oppmerksomhet over store deler av verden.

Visste ikke

Teoriene om hva som har skjedd er mange. Den som kanskje har vakt mest oppsikt, er at besøket er relatert til Forsvarets satellitt-anlegg utenfor Fauske og cybersikkerhetssenter på Reitan.

Selv ikke hans nærmeste var informert om at turen gikk nettopp hit.

Venn av Arjen

Ancilla van de Leest har vært venn med Kamphuis siden 2012, og hun lurer nå på om det kan være tilfeldig at vennen dro til Salten uten å si fra til sine venner.

- Vi aner ikke hva som har skjedd, alle detaljene som har kommet frem går ikke opp. Alle teoriene er fortsatt mulig, det er ingen av teoriene som stemmer overens med alle faktaopplysningene, sier Ancilla van de Leest til Saltenposten på telefon fra Amsterdam.

Piratpartiet

I Nederland er hun kjent som tidligere aktiv i Piratpartiet, og hun er nå sentral i letekampanjen som er igangasatt på internett med emneknaggen #FindArjen.

Så langt har ingen kunne si noe sikkert om Kamphuis sine bevegelser, etter at han dro fra hotellet i Bodø 20. August med to svarte bagger. Har han druknet i Skjerstadfjorden, prøver han å holde seg skjult eller har noen utsatt han for noe kriminelt.

Kystvakten har søkt hele fjorden, hunder har søkt i området eiendeler har blitt funnet og vitner i Nordland, Rogaland og utlandet har meldt seg. Langt over 100 tips har kommet inn.

Men fortsatt er saken et mysterium.

Politiet kan ikke utelukke noe basert på det de har funnet ut så langt.

- Veldig smart

- Han er veldig smart og opptatt av at teknologi skal brukes for å bedre samfunnet. Han er også en veldig morsom person som alltid er villig til å hjelpe folk som er interessert i hans ekspertfelt, forteller van de Leest.

Selv ble hun kjent med Kamphuis i 2012 etter at hun hadde holdt et innlegg om rettigheter i den digitale verden. Hun ble dypt imponert over han arbeid, og de ble raskt venner.

Likevel har Kamphuis holdt detaljer om turen skjult.

Jobbet hardt

- Jeg vet at han dro på ferie til Norge og at han så frem til det. Han sa til meg og flere andre venner at han så frem til å være offline etter å ha jobbet hardt gjennom hele året, sier hun.

Men:

- Han fortalte ikke oss at han skulle til Bodø. Han sa han skulle til Nord-Norge og nevnte også Spitsbergen. Men den turen kansellerte han allerede i juli, sier van de Leest.

Interesse for militæranlegg?

Derfor utelukker heller ikke venninnen at Kamphuis var i området fordi det er viktige militære installasjoner utenfor Fauske og cybersikkerhetssenter i Bodø.

- Jeg utelukker ingenting, men det er ikke hans stil å gjøre noe ulovlig, sier van de Leest.

Kamphuis la ifølge van de Leest ikke skjul på sin mening om masseovervåkningen som foregår, og er kjent for å hjelpe varslere, journalister.

- At dette kan ha noe med forsvinningen å gjøre, er en av tre teorier som ikke kan utelukkes, sier hun.

For informasjon

- Kan ha vært villig til å gå lengre enn å informere og utdanne for å nå sine mål?

- Jeg tror virkelig ikke det, og jeg tror ikke han ville gjøre noe ulovlig. Han var for å spre informasjon og hjelpe folk. Han er ikke en «black hat hacker», sier van de Leest.

Begrepet omtaler hackere som bryter lover for personlig vinning.

- På ferie

Politiet på sin side sier de ikke har grunn til å tro at det var derfor Kamphuis var i området.

- Vi har ikke opplysninger som tilsier noe annet enn at han var her på ferie, sier politiinspektør Bjarte Walla.

- Null effekt

Kamphuis har gjort seg bemerket som ekspert på digital sikkerhet i mange år, og kanskje spesielt gjennom Tedx Talks har han fått stort gjennomslag for sine ideer.

Tedx Talks er et foredrag-konsept og en Youtube-kanal for å spre ideer innen feltene teknologi, underholdning og design.

I et innlegg for fire måneder siden uttalte Kamphuis blant annet:

- NSA sitt ønske om å spionere på hele verden for økonomiske og politiske årsaker, har gjort oss alle mindre trygg. Dessverre har ikke spionasjen bidratt til det den skulle gjøre, nemlig stoppe terroristangrep. Det har hatt null effekt, sa Kamphuis og viste til at en rekke akademiske institusjoner i USA har kommet frem til dette.

Digitalt selvforsvar

Kamphuis forklarer at problemet er at så lenge NSA vil overvåke alt, så må teknologien være mindre trygg for å gjøre det mulig.

- Jeg har en dyp tro på ideen om at kunnskap er makt og kunnskap gir mennesker makt, og det er derfor jeg underviser i digitalt selvforsvar, sier Kamphuis i foredraget sitt.

Han oppfordrer alle uansett yrke til å bidra til kampen mot overvåkning.

Drevet selskaper

Ifølge van de Leest jobbet Kamphuis fortsatt hardt med disse spørsmålene før han dro til Norge. Fokuset var å hjelpe institusjoner, journalister og andre med å sikre seg digitalt.

- Han gjorde mange ting, det er ikke en teoretisk øvelse han snakker om. Han jobbet hardt på en lovlig måte for et tryggere digitalt liv, sier Van der Leest.

Kamphuis har i mange år også drevet selskaper der poenget har vært å bidra med kunnskap om digital selvforsvar.

- De sprer kunnskap om hvordan man skal håndtere informasjonssikkerhet, implementere åpen kildekode og håndtere store datasett på en ansvarlig og etisk måte, sier hun.

Ikke samme telefon

Politiet har avsluttet aktive søk etter Kamphuis og hans eiendeler. Verken søk i Skjerstadfjorden eller på land i Tussvika og Rognan har ført til nye funn.

Politiet har så langt kun opplyst om at de har funnet kajakken og en åre som tilhører den savnede. Men Saltenposten har snakket med fiskeren som fant noen av nederlenderens eiendeler i sjøen, og sier det var snakk om ID og penger.

Fortsatt er det et mysterium hva som har skjedd, og en av hovedårsakene til det er at et mobilsignal fra Kamphuis sin telefon har slått inn på en basestasjon i Rogaland.

- Vi vet at han har hatt en jobbtelefon og en privattelefon i bruk. Det er ulike telefoner som har vært i bruk på Fauske og i Rogaland, sier Bjarte Walla i politiet.

Opplysningene om at han skilte mellom telefonene har de fått fra venner av Kamphuis.

Politiet har flere vitneobservasjoner som tyder på at Kamphuis har vært på Rognan, men har fortsatt ingen sikre observasjoner etter at han forlot Bodø.

Uvanlig mye ressurser i savnet-sak

Både norsk og nederlandsk politi bekrefter at det har vært uvanlig mye ressurser i bruk i denne saken, men ingen knytter det opp mot bakgrunnen til Kamphuis.

To etterforskere spesialisert på forsvinningssaker kom fra Nederland søndag 9. september, og dro den påfølgende torsdagen. Søndag 16. september kom en annen etterforsker fra Amsterdam, og ble værende til torsdagen etter.

Ba om hjelp

Det er ikke normalt at vi bruker så mye ressurser i en slik sak, men norsk politi ba om vår hjelp.

- Vi snakker ulike språk og det var mye som måtte undersøkes, skriver Frans Zuiderhoek, talsperson i Amsterdam-politiet.

- Kan du si mer om hvorfor dere velger å bruke så mye ressurser på saken?

- Hovedårsaken er at norsk politi har bedt om hjelp, og at den savnede er en nederlender, skriver Zuiderhoek.

Trengte Forsvaret

For politiet i Nordland er det ikke rutine å be Forsvaret om hjelp, men i denne saken mente det var lurt, ifølge Bjarte Walla.

- Det er fordi de har utstyr og kompetanse og ekspertise som er godt egnet for de søkene som vi ønsket å foreta inne i Skjerstadfjorden ved funnsted, svarer Walla.

Som Saltenposten omtalte torsdag mener et vitne å ha sett Arjen Kamphuis på Rema 1000 på Fauske, men verken campingen på Lund eller hotellet på Fauske har sett noe til nederlenderen.

De ubesvarte spørsmålene til venninna Ancilla van de Leest:

• Hvem slo på telefonen i Rogaland og hvorfor?

• Hvorfor ble sim-kortet byttet ut?

• Hvor kom telefonen fra og hvor ble det av den etterpå?

• Dro han ut med kajakk? (Ifølge produsenten mangler viktige deler på kajakken og den er dårlig satt sammen. Hvorfor?)

• Hvor er bagasjen hans?

• Tok han med bagasjen i kajakkene, og hvorfor i så fall?

• Er det tilfeldig at han drar til et sted med store cybersikkerhetssentre uten å fortelle venner?

Lenker med videoer til nettsak:

London Real, en av hans første besøk hos realtivt mainstram media.

https://www.youtube.com/watch?v=PY2RaDwsLWk

For fire måneder siden holdt Kaamphuis innlegg på verdensomspennende Tedx Talks:

https://www.youtube.com/watch?v=8rJTJ_wA2NY

Powered by Labrador CMS