PÅ MATREDDER-LAGET. Katrina Løvgavlen ved Bodø bakeri sin avdeling på Fauske er blant dem som sørger for at overskuddsmat blir solgt og ikke kastet. Foto: Kenneth Strømsvåg
PÅ MATREDDER-LAGET. Katrina Løvgavlen ved Bodø bakeri sin avdeling på Fauske er blant dem som sørger for at overskuddsmat blir solgt og ikke kastet.

Leder:

Få bukt med matsvinnet

I fjor ble det kastet ufattelige 417.000 tonn med mat i Norge. Over halvparten var mat som familier ikke lenger ville spise.

Publisert Sist oppdatert

En fjerdedel kom fra matindustrien, og den siste fjerdedelen kom fra butikker og spisesteder.

Noen av oss får dårlig samvittighet når vi kaster mat som har blitt stående for lenge i kjøleskapet, og er gått ut på dato. Det fortjener vi.

Men verre er det å kaste mat som er fullt brukbar.

De siste årene har store deler av matbransjen jobbet med å redusere svinnet. Et eksempel er Bodø bakeri, Fauske som vi omtalte i onsdagens avis. De selger overskuddsmat i poser via appen
Too Good To Go til en tredel av ordinærpris.

Kundene som får kjøpe bakevarer til redusert pris, er godt fornøyd. Også andre matbutikker i Fauske gjør det samme. Bare i Fauske ble det solgt nesten fire tusen poser med mat i fjor ved hjelp av denne appen.

De siste årene har matindustri, grossist og dagligvare jobbet målbevisst for å redusere matsvinnet. Fra 2015 til 2019 ble matsvinnet redusert med 16.400 tonn, det vil si 4,2 kilo per innbygger. Det er 12 prosent av svinnet.

Fram mot 2030 skal alle ledd i matkjeden jobbe for å kutte svinnet i Norge med 50 prosent. I tillegg til halveringsmålet, omfatter avtalen delmål om å redusere matsvinnet med 30 prosent innen 2025.

Reduksjonen i svinnet skyldes i stor grad interne rutiner knyttet til innkjøp og kompetanseheving i butikkene. Nedprising av varer med kort holdbarhet har også ført til at mindre mat blir kastet.

I tillegg til at svinnet blir redusert får folk råd til å kjøpe gode og sunne matvarer. Mat er en stor utgiftspost i de fleste familier, og ikke alle har like god råd til å kjøpe det de har lyst på.

Vi er ganske sikker på at bransjen kan nå målet om å halvere matsvinnet. Bodø bakeri, Fauske har suksess med den jobben de gjør. Kundene er fornøyd, og det er vi også.

Powered by Labrador CMS