FAMILIEBILDE. - Fruen fikk Laila i gave av meg til jul et år. Og det var suksess, forklarer Kjell Larsen, sammen med lamaen Laila, fruen Anne Elin Olsen, og eselet Tussi, på Salten mat i helgen. Foto: Erica Restoften
FAMILIEBILDE. - Fruen fikk Laila i gave av meg til jul et år. Og det var suksess, forklarer Kjell Larsen, sammen med lamaen Laila, fruen Anne Elin Olsen, og eselet Tussi, på Salten mat i helgen.

Salten mat 2024:

Laila og Tussi holdt audiens på matfestival

I helga var det duket for den sjette utgaven av lokalmatsfestivalen Salten mat på Fauske. Rekordmange utstillere, både to og firbente, var på plass i teltene på nedre torg.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE. - Vi har hele 41 utstillere med på årets festival. Det har bare blitt flere og flere etter hvert som årene har gått. Folk får mer og mer interesse for lokalmat, både på leverandørsiden og blant publikum.

Det forteller primus motor for matfestivalen Salten mat, Hege Ruud.

Fokus på mat

Ruud er selv kokk og har jobbet spesielt med lokalmat og kortreiste produkter siden rundt 2015.

- Det er helt tydelig at interessen for lokalmat er kommet for å bli. Og det er utrolig viktig at vi inspirerer flere til å tenke i de baner, at også de kan produsere mat og matrelaterte produkter. Det trengs, også i et sjølbergings-perspektiv, forklarer Ruud.

FESTIVALVÆR. Helga bød på alt fra tunge regndråper og kraftig vind, til vakker sol gjennom de to dagene det varte. - Det er helt vanlig festivalvær. Heldigvis har alle med seg telt å stå under, forsikrer daglig leder Hege Ruud og ordfører Marlen Rendall Berg som sto for åpningen av festivalen. Foto: Erica Restoften
FESTIVALVÆR. Helga bød på alt fra tunge regndråper og kraftig vind, til vakker sol gjennom de to dagene det varte. - Det er helt vanlig festivalvær. Heldigvis har alle med seg telt å stå under, forsikrer daglig leder Hege Ruud og ordfører Marlen Rendall Berg som sto for åpningen av festivalen.

Sjølberging

Den offisielle åpningen ble foretatt av ordfører i Fauske, Marlen Rendall Berg.

- Vi er stolt av at det finnes så mange dyktige produsenter i Salten og i Nordland. Ikke minst er det et viktig fokus at alle lokale produsenter især er en viktig brikke i det som er- og kan bli enda viktigere framover, nemlig selvberging. Også nasjonalt, sa ordføreren i åpningstalen.

FOLKSOMT. Allerede fra før den offisielle åpningen på fredag, var det folksomt i teltene på nedre torg på Fauske. Hele 41 lokale matentusiaster hadde stilt seg opp for å by på sine spesialiteter. Foto: Erica Restoften
FOLKSOMT. Allerede fra før den offisielle åpningen på fredag, var det folksomt i teltene på nedre torg på Fauske. Hele 41 lokale matentusiaster hadde stilt seg opp for å by på sine spesialiteter.

På bondegården

I et av teltene kunne publikum bli bedre kjent med nye firbente venner. Der var det krøllete villsauer, en nusselig kalv, elegante verpehøns og sosiale nasse nøffer.

Blant dem var kanskje Laila og Tussi den mest oppsiktsvekkende duoen.

LOKALE SPESIALITETER. Matfestivalen bød på alt fra ”kjebab”, tørket reinhjerte og blodpølse, til den særdeles lokale spesialiteten sellkaker fra Vatnbygda i Fauske. Denne kan best beskrives som ei lita søt kake med fenalår innbakt. Foto: Foto: Erica Restoften
LOKALE SPESIALITETER. Matfestivalen bød på alt fra ”kjebab”, tørket reinhjerte og blodpølse, til den særdeles lokale spesialiteten sellkaker fra Vatnbygda i Fauske. Denne kan best beskrives som ei lita søt kake med fenalår innbakt.

- Det var ei jul for snart ti år siden at jeg ikke hadde klart å lande på en gave til fruen. Så kom jeg på at en lama det trenger jo alle, så da ble det til at Laila kom flyttende hjem til oss.

Det forteller Kjell Larsen som til daglig har sitt virke på gården i Røvik.

- Laila og Tussi går sammen på jordet og er stort sett bare gode venner. Noen ganger har de selskap av andre dyr, det er en fin gjeng, sier matfar.

Bredt tilbud

Årets festival hadde en hel del deltakere som hadde vært med flere eller hvert år siden starten i 2018. Men også seks-sju helt nye deltakere var med på arrangementet.

MANGFOLD. Det var et bredt utvalg av produsenter som viste fram det de hadde å by på, på Fauske i helga. Foto: Erica Restoften
MANGFOLD. Det var et bredt utvalg av produsenter som viste fram det de hadde å by på, på Fauske i helga.

- Vi setter streken ved håndlagede produkter. Det er ikke alt her som kan spises, men det aller meste hører til å et kjøkken eller på bordet når mat eller drikke skal nytes, forteller Ruud.

Trygg å spise

Sett i lys av den siste tidens medieoppslag er det kanskje ikke så rart at standen til Salten naturlag var godt besøkt.

Der kunne du blant annet se og studere en stor menge ulike typer sopp. Og for dem som selv ønsker å sanke av skogens spiskammer, men kanskje ikke kjenner seg helt stødig på alle spiselige og giftige varianter, så hadde også denne boden soppkontroll av en sertifisert soppkontrollør.

- Hit kan folk komme med soppkurven sin og så kan vi hjelpe dem å finne ut om de soppene de har sanket er spiselig eller ikke.

Det fortalte Gull Pedersen som er styremedlem i Salten naturlag og soppkontrollør.

Gallup

Fangsten kan ryke

AKTUELL. - Hit kan folk komme med soppkurven sin og så kan vi hjelpe dem å finne ut om de soppene de har sanket er spiselig eller ikke. Det fortalte soppkontrollør i Salten naturlag, Gull Pedersen (t.v.). Foto: Erica Restoften
AKTUELL. - Hit kan folk komme med soppkurven sin og så kan vi hjelpe dem å finne ut om de soppene de har sanket er spiselig eller ikke. Det fortalte soppkontrollør i Salten naturlag, Gull Pedersen (t.v.).

- Vi må godkjennes jevnlig for å få lov til å fungere som soppkontrollør. I Norge har vi mange giftige sopper, der fire er særlig farlige: grønn og hvit fluesopp, spiss og butt giftslørsopp. I Salten-området er det hvit fluesopp som er den mest utbredte mens det er usikkert om spiss giftslørsopp er funnet her. Har du fått en av disse i korga di så vil du bli anbefalt å kaste hele fangsten, forteller hun.

Salten naturlag vant også pris for beste stand under årets matfestival. Dommerne var representanter for blomsterbutikken Spire og AMFI kjøpesenter i Fauske sentrum.

- Det var et mangfold av sopp på bordet, gode brosjyrer med informasjon og de tok seg god tid til å svare på spørsmål og veilede alle som besøkte standen. Informasjon om spiselige vekster og sopp er viktig, og vi ønsker å bidra til at flere kan og vil høste fra naturens overskudd, het det i omtalen.

ERFAREN. Ordføreren (t.v.) er etter hvert blitt en erfaren fileter. I år er det tredje gang huner på plass og viser fram kunstene. Foto: Erica Restoften
ERFAREN. Ordføreren (t.v.) er etter hvert blitt en erfaren fileter. I år er det tredje gang huner på plass og viser fram kunstene.
Powered by Labrador CMS