Øystein og Gro T. Rykkelid i den gamle banken i Røsvik der de ønsker å bygge opp firmaet Destinasjon Røsvik.
Eva S. Winther
Synspunkt
Kunsten å se muligheter
Heldigvis finnes det ildsjeler som vil skape ny aktivitet der annen forsvinner.
For noen uker siden intervjuet jeg ekteparet Gro og Øystein Rykkelid i Røsvik. De har et ønske om å kjøpe bygget der det tidligere var bank.
Siden i fjor sommer har Gro hatt ateliér, galleri og kafé i gammelbanken. Nå er tanken at huset skal bli noe mer, et utgangspunkt for aktivitet og en katalysator i det lokale reiselivet.
Øystein Rykkelid ser for seg at han skal bruke mer tid der, og at firmaet Destinasjon Røsvik AS på sikt kan bli hans hovedgeskjeft.
Da trenger det ikke være slik at det er Rykkeldi-paret selv som skal dra i gang all aktivitet, men at de kan samarbeide med andre eller at banken kan fungere som en base for det som skal foregå.
Røsvik ligger i enden av fylkesvei 826 ved Sørfolda. Der er hovedkirken i soknet, og stedet har også tidligere vært kommunesenter i Sørfold.
For en del år tilbake stengte den lokale butikken dørene. Fra i høst har skolen ikke lenger ungdomstrinn, og på sikt vil trolig sykehjemmet bli lagt ned og samlokaliseres med Sørfold eldresenter på Straumen.
Man kan fort miste troen når man ser alle disse endringene i en sammenheng, men så finnes det heldigvis lyspunkter. Langs Røsvikveien finner vi flere små og store arbeidsplasser. I 2019 flyttet Ungdom i oppdrag inn i de gamle lokalene til Røsvik bo- og behandlingssenter, og det var på den måten ekteparet Rykkelid kom til bygda.
- Røsvik er en glemt perle med stort potensiale som destinasjon, sa Rykkelid da jeg intervjuet dem.
Jeg tror nok ikke Røsvik nødvendigvis er glemt, men at det er en perle er det ingen tvil om. For mange er det nok en uoppdaget perle, for det er ingen selvfølge å ta den avstikkeren fra E6.
Det er over 30 år siden ferga sluttet å gå mellom Røsvik og Nordfold. Fram til 1966 gikk for øvrig daværende riksvei 50 (nå E6) innom Røsvik med ferge nordover til Bonåsjøen, så det er lenge siden stedet lå langs en hovedferdselsåre.
Tilbake til denne perlen. Røsvik har mye å by på slik jeg - og tydeligvis ekteparet Rykkelid - ser det. Stedet er en av innfallsportene til Sjunkhatten nasjonalpark. Dette er på langt nær utnyttet, og Rykkelid ser muligheter både for arrangerte fotturer og båtturer inn i området.
I Røsvik finner man også mye historie som har synlige spor. For eksempel Røsvik handelssted med gårdstunet og brygga, kystfortet på Nes og Røsvik kirke. Sistnevnte sted vil det snart komme på plass en monter med krusifikset fra Rørstad kirke.
Før i tiden var det fjorden som var den mest brukte ferdselsåren. Der er også veien kort til gode naboer og mulige samarbeidspartnere for Destinasjon Røsvik.
En kjapp båttur unna finner vi Strøksnes med Heges Matopplevelser og Bjørklund gård.
Apropos båt, så finnes det både lokale skyssfirmaer og Salten veteranbåtlag som har mulighet til å frakte folk sjøveien. Det er ingen offentlig transport i fjorden etter at hurtigbårtuta ble lagt ned.
- Gode ideer mottas med takk. Vi er avhengig av samarbeid med andre, sa Gro T. Rykkelid under intervjuet.
Det blir spennende å se hva de får til i den gamle banken og ellers i området. Hva skjer med sykehjemmet når det etter hvert legges ned? Er noen interessert i å skape ny aktivitet der?
Hva skjer med barnehagebygget når barnehagen flyttes inn i skolen? Her er mange muligheter for de ildsjelene som har gode ideer. Jeg heier på dem!