BRA ARBEIDSMILJØ. Daglig leder Åge Ellingsen og kjøkkensjef Håkon Magne Moen mener at det gode arbeidsmiljøet er avgjørende for at bedriften har flere langtidsansatte og ekstremt lavt sykefravær. Fra venstre Åge Ellingsen, Kathrine Olsen Pettersen, Håkon Magne Moen, og lærling Anders Mikkelsen. Alle foto: Linn Braseth-Gulliksen
BRA ARBEIDSMILJØ. Daglig leder Åge Ellingsen og kjøkkensjef Håkon Magne Moen mener at det gode arbeidsmiljøet er avgjørende for at bedriften har flere langtidsansatte og ekstremt lavt sykefravær. Fra venstre Åge Ellingsen, Kathrine Olsen Pettersen, Håkon Magne Moen, og lærling Anders Mikkelsen. Alle foto: Linn Braseth-GulliksenSERVERER TRADISJONSMAT. - Det er helt klart husmannskost vi selger mest av, og den største målgruppa er lokalbefolkningen, sier daglig leder Åge Ellingsen. Her med saltkjøtt og møsbrømlefse på fat.

Tradisjonskost går så det suser

Fauske Jernbanekafé har byttet både navn og eiere opp gjennom årene, men konseptet til kafeen er fortsatt det samme, og flere av de ansatte har jobbet der i over tjue år.

Publisert Sist oppdatert

- Vi lager husmannskost, det er helt klart det vi selger mest av, forteller daglig leder Åge Ellingsen.

Kafeen lager mange retter fra Indre Salten-området, og det er lokalbefolkningen som er den største målgruppa.

SERVERER TRADISJONSMAT. - Det er helt klart husmannskost vi selger mest av, og den største målgruppa er lokalbefolkningen, sier daglig leder Åge Ellingsen. Her med saltkjøtt og møsbrømlefse på fat. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
SERVERER TRADISJONSMAT. - Det er helt klart husmannskost vi selger mest av, og den største målgruppa er lokalbefolkningen, sier daglig leder Åge Ellingsen. Her med saltkjøtt og møsbrømlefse på fat.

- Det er nok lokalbefolkningen som sørger for den jevne, stabile inntekten. Vi har mange gjester som spiser her ukentlig, og noen som spiser middag eller har kaffe her stort sett hver ukedag, sier Åge.

Flere eldre i Fauske spiser middagene sine fast ved jernbanekafeen. Her får de tradisjonskost til honnørpris. Det er også mange anleggsarbeidere som spiser ved kafeen.

- Det svinger litt alt etter hvilke byggeprosjekter som er på gang i området. På mindre brakkerigger har de sjelden mulighet til å lage middag selv, og da kommer de hit i stedet, smiler Åge.

Han trekker fram den nye Finneid-brua som eksempel på et prosjekt som i 2018 genererte økte inntekter til kafeen.

Åge var selv ansatt i kafeen da han for noen år tilbake fikk vite at den skulle selges. Da hadde han to valg: Han kunne enten sitte på gjerdet og vente på en ny leder, eller han kunne kjøpe rettighetene og bli leder selv. Valget ble dermed enkelt, og Åge gikk derfor på leting etter noen som kunne drive kafeen sammen med han.

FORRETNINGSPARTNERE. Åge Ellingsen og Håkon Magne Moen overtok rettighetene til drift av kaféen da den ble solgt for snart seks år siden.
FORRETNINGSPARTNERE. Åge Ellingsen og Håkon Magne Moen overtok rettighetene til drift av kaféen da den ble solgt for snart seks år siden.

Håkon Magne Moen hadde jobbet som kjøkkensjef ved Fauske Hotell i et års tid da han fikk tilbud fra Åge om å bli forretningspartner. Det tok ikke lange tida før Håkon takket ja, og i mai er det seks år siden de to overtok driften.

Tretten ansatte med totalt rundt åtte årsverk kan bedriften skilte med.

I tillegg til åtte som er i fast stilling er det også noen skoleungdommer, ekstrahjelper og en lærling som bidrar til at hjulene går rundt i det daglige.

MIDDAG. Her er Kathrine Olsen Pettersen i full gang med å lage dagens middager.
MIDDAG. Her er Kathrine Olsen Pettersen i full gang med å lage dagens middager.

- Det er minst tre av våre ansatte som har jobbet her i over tjue år, sier Åge.

Han mener det gode miljøet i bedriften er grunnen til at mange av de ansatte har blitt værende i så lang tid.

- Et annet tydelig tegn på godt miljø er det lave sykefraværet her. Det er på 0,14 prosent, sier Håkon.

- I hele fjor hadde vi kun to sykedager for
hele bedriften. Det er jo flere her som har syke barn og slikt innimellom, men de ansatte er veldig flinke til å støtte opp om hverandre og bytte skift og slikt hvis noe kommer i veien en dag.

Åge og Håkon er opptatte av at folk skal trives på jobb, og de mener at man helst må glede seg til å gå på jobb hver dag.

- En annen ting som nok også bidrar til lavt sykefravær er at vi har veldig stort fokus på håndvask og hygiene her, mener Åge.

Periodevis er det hektisk på kaféen. Tjuefem prosent av driften er catering, og da er det for det meste tapas eller koldtbord som skal lages og leveres.

Det er hans jobb å ha kontroll på alt som har med mat å gjøre. Ellers har de to mange ulike arbeidsoppgaver i løpet av dagen.

- Ukedager leverer vi stort sett til bedrifter som for eksempel har kurs, møter eller konferanser. I helgene er det mest til private arrangementer som bursdager, barnedåp eller konfirmasjon, sier Håkon.

- Man må nok være litt potet i denne jobben, vi må kunne jobbe litt overalt, sier Åge.

På menyen står middager som kjøtt-
kaker, saltkjøtt, møsbrømlefse og fisk.

- Det er faktisk veldig mange unge folk som spiser møsbrømlefse her. Studenter som er hjemme på ferie for eksempel, de kommer hit for å få seg lefse. Det er jo litt artig,
synes Åge.

At møsbrømlefsa står sentralt, er det ingen tvil om. Dette selger kafeen hver eneste dag, og i helgene og om sommeren er det to steketakker som står på hele tiden.

- Vi har også turister som kommer innom og vil smake på lefsa fordi de har hørt om den.

- Torsdager serverer vi alltid skrei, lever og rogn. Dette vet kundene om, og da er det fullt hus her. Sist torsdag solgte vi førti kilo fisk. Vi kjøper kun inn fileter, så det blir en del måltider av så mange kilo, forteller Håkon.

- Denne uka har det også vært feit-tirsdag, og da solgte vi ti kilo flesk og tretti kilo kjøtt.

Ifølge Håkon og Åge er det viktig å holde oversikt over merkedager i kalenderen.

- Det lærte vi på kokkeskolen. Når kalenderen viser at det er fårikålens dag eller samisk nasjonaldag, skal mattilbudet hos oss være deretter. Farsdag, morsdag og 17. mai er også andre kalenderdager hvor vi vet at det blir travelt her.

KØ. Jernbanekafèen har mange gjester i løpet av en dag.
KØ. Jernbanekafèen har mange gjester i løpet av en dag.

- De ansatte trives med stor aktivitet, og særlig de yngste liker at det skjer litt, sier Åge.

- Jeg vil gjerne rose arbeidsgjengen vår, vi har en stabil og flott gjeng med ansatte her, sier han og smiler.

STORTRIVES. Rita Svendsen har jobbet i de samme lokalene i 25 år, og trives aller best ute i kafeen.
STORTRIVES. Rita Svendsen har jobbet i de samme lokalene i 25 år, og trives aller best ute i kafeen.

Rita Svendsen har jobbet i de samme lokalene i over tjuefem år. Gjennom de årene har bedriften hatt flere ulike ledere og også byttet navn, men fokuset på tradisjonell mat har bestått.

- Mange av kundene våre sier til oss at det er kun her de får kjøpt den maten vi har her. Det er nok derfor de kommer akkurat hit, mener hun.

- Jeg trives kjempegodt her. Jeg liker å servere og lage til mat på grillen. Jeg treffer mange trivelige folk hver eneste dag. Skiftene våre rullerer og jeg har dermed regelmessig kjøkkenskift, men jeg liker aller best å jobbe her ute i kafeen.

Da Saltenposten var på besøk en hverdag i lunsjtida, var det flere titalls gjester innom.

- Det er jevnt med besøk, men det er nok mest hektisk i middagstida og om sommeren når det er mange turister innom, sier Rita.

Powered by Labrador CMS