TILBAKE. Manusforfatter Christopher Grøndahl var mandag tilbake Sulitjelma og fortalte om hvordan manuset til filmen ble til og om hvordan historiske hendelser og oppdiktede karakterer begge har plass i filmen. Produsent i Storyline NOR, Tom Vidar Karlsen viste de frammøtte på Folkets hus enda en smakebit fra storfilmen Sulis 1907.Espen Johansen
Sulis-filmen
- Når mange nok vil det nok, så kan alt skje
Produsent Tom Vidar Karlsen i Storyline NOR og manusforfatter Christopher Grøndahl fortalte mandag om det historiske arbeidet med filmen Sulis 1907 - og røpet detaljer om premieren.
SULITJELMA: Arbeiderkamp i Sulis - på og utenfor lerretet.
Det var tittelen på Arkiv i Nordland sitt seminar Folkets hus i Sulitjelma mandag.
Arkiv i Nordland har de siste årene jobbet med ordning, katalogisering og digitalisering av historiske arkiv fra Sulitjelma Gruber.
Annonse
Annonse
Spennende historie
Annonse
De ønsket å vise fram den spennende historien gjennom å la filmfolkene som har laget ”Sulis 1907”, med premiere til høsten, og historikere med spesialkunnskap om både Sulitjelma og arbeiderbevegelsen møtes.
De presenterte selv noen spennende smakebiter fra den nesten 300 hyllemeter store samlingen Sulis-stoff.
- Bra oppmøte
Annonse
Etter at Ketil Jensen fra Arkiv i Nordland hadde åpnet arrangementer, var det produsent Tom Vidar Karlsen som tok mikrofonen.
- Bra oppmøte. Godt over 10 prosent av de som bor i Sulis er her, innledet han.
- Mange ville det nok
- Mange trodde nok dette ikke ville bli noe av da idéen kom, men årene gikk uten at det skjedde så mye. Men mange ville det, og de ville det nok. Så med gode samarbeidspartnere som blant andre Coop Nordland, Fauske kommune og SKS, samt lokalsamfunnet her, så får vi det til. Og det samme var situasjonen med Kampen om Narvik, sa Karlsen.
Anti Trump-film
Det er 14 år siden prosjektet ble født, og bortsett fra massevis av tålmodighet og en del flaks, peker han på et par viktige faktorer for at filmen skal kunne ha premiere i september.
- Vi fikk Norges beste manusforfatter med på laget, og Trump ble president i USA. Dette er en anti Trump-film om hvor lurt det er å samarbeide og hvor lite lurt det er å sette folk opp mot hverandre, sa Karlsen til solid humring i salen.
Storskjerm i Daja
Totalt er prislappen på filmprosjektet nådd 63,5 millioner kroner.
- Vi hadde en periode håp om å klare det under 50, men det gikk ikke, sier han, men er sikker på at sluttresultatet blir veldig kult.
- 15. september blir den aller første visningen. Den blir her i Sulis, på storskjerm ute i Daja og den blir gratis, avsluttet Karlsen til stor applaus.
- Fiksjon og fantasi
Manusforfatter Christopher Grøndahl satte pris på å være tilbake i Sulitjelma og fortalte om prosessen med å finne historien som skal fortelle historien om Sulis.
Annonse
- For en søring så er det stort å få ansvaret for å formidle det som skjedde her. Jeg er ikke historiker og dette er en fiksjonsfilm. Det er fantasi, og karakterer vi har funnet opp. Men det er også historiske personer og hendelser som er sentrale når vi formidler epoken og kampen, innledet han.
Historielaget viktig
- Når filmen har premiere vil vi at folk skal gå på kino, kjøpe popcorn, se film i en time og tre kvarter og deretter gå inn på sosiale medier og fortelle om hvor bra det var, fortsatte mannen som tidligere har skrevet både Nokas, Villmark, Kampen om Narvik og Børning - for å nevne noe.
Grøndahl sa at han i arbeidet med manus har nytt veldig godt av nettbiblioteket til Sulitjelma historielag og at det har vært viktig for han.
- Stolt av historien vår
- Hvor mange av dere som er her har jobbet i gruva, spurte Grøndahl og en rekke hender ble løftet.
- Wow, såpass mange ja. Dere vil kunne ta oss på masse ”feil”, men vi er stolte av historien vi har sydd sammen, avsluttet Grøndahl.
Enormt arkiv
I tillegg til historielagets omfattende materiale finnes det mye mer dokumentert historie fra Sulis.
Det kunne arkivar Caroline Torrissen fra Arkiv i Nordland fortelle om. Det er hun som har registrert, sortert og digitalisert de 270 hyllemetrene med arkiv fra Sulitjelma Gruber.
Lært kart og gruvedrift
- Hvor starter man på sånt? For min del var det å få oversikt, gjøre research og organiser slik at ting som hører sammen står sammen. Jeg måtte lære meg kart og stedsnavn i Sulis og jeg måtte lære meg om gruvedrift. Jeg har hatt veldig god hjelp i Wenche Spjelkavik og Kjell Lund Olsen og retter en stor takk til historielaget, fortalte Torrissen og inviterte folk til å gjerne ta en tur innom lesesalen deres eller det digitale biblioteket.