Om man har fem pustestopp i timen med over ti sekunders varighet, så har man diagnosen søvnapné. Konstituert redaktør i Saltenposten, Helge Simonsen, hadde 80. Med hjelp fra legene har han fått betydelig bedre livskvalitet. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
Om man har fem pustestopp i timen med over ti sekunders varighet, så har man diagnosen søvnapné. Konstituert redaktør i Saltenposten, Helge Simonsen, hadde 80. Med hjelp fra legene har han fått betydelig bedre livskvalitet.

Fant årsaken:

- Kroppen ble nesten kvalt hver eneste natt

Helge Simonsen skjønte ikke hva som var galt, men opplevde stadig oftere at han sovnet på de mest upassende tidspunkt.

Publisert Sist oppdatert

- Av og til kunne jeg bli så ufattelig trøtt, at det nesten ikke var mulig å holde øynene åpne, forteller han.

- Men når det skjer på vei hjem fra jobb, midt i en setning i sosialt lag, eller pinlig nok på Teams-møte med jobben, så er det jo noe som ikke stemmer.

Han rister oppgitt på hodet. Ved siden av skrivebordet har han fått et diplom fra kollegaene for bragden det var å sovne på et Teams-møte. At Helge sovnet i tide og utide var en kjent sak på jobb, og kilde til vennligsinnet erting. Men ingen visste hvor alvorlig det egentlig var, før kona hans affære.

- Det var hun som fikk meg til å tenke over om det var sånn at jeg ikke bare slet med å snorke om natta, hun sa nemlig at det ikke var det verste, forteller han og stopper litt opp før han fortsetter.

- Hun kunne nemlig fortelle meg at det som var skummelt, var når jeg ikke snorket. For da sluttet jeg å puste. Og det skjedde bare oftere og oftere.

Helge har alltid sett litt lett på ting, også det kroppslige. Dette til tross for at han er kraftig overvektig, og at dette som kjent kan føre med seg mange livsstilsykdommer.

- Men jeg forsto at jeg burde tenke litt over dette, og nevnte det i en bisetning da jeg ble spurt direkte om hvordan jeg sov da jeg var innom sykehuset i en annen sammenheng.

Denne lille bisetningen var alt som skulle til for at legene tok han på alvor. Han ble raskt henvist til søvnenheten ved sykehuset, og lagt inn til en undersøkelse. Ifølge Helsenorge.no er det slik at om man har fem pustestopp i timen med over ti sekunders varighet, så har man diagnosen søvnapnè.

Helge hadde 80. I praksis ble han kvalt flere ganger hver eneste natt, og det var slettes ikke rart at han hadde problemer med å holde seg våken på dagen.

- Miraklet var vel at jeg ikke hadde sovnet for godt for lenge siden. På det laveste var nemlig oksygenmetningen under 60 prosent. Og det er et nivå du ikke klarer å oppnå i våken tilstand, uansett hvor lenge du holder pusten.

Redningen for Helge ble en CPAP-maskin som han må sove med.

- Det er rett og slett en liten boks som blåser litt ekstra trykk inn hver gang man puster, og som med det sørger for at snorking er en saga blott. Det er helt sykt hvor godt det funker. Jeg har stått opp to ganger hver eneste natt i mange år nå, fordi jeg trodde jeg var blitt en gammel tissetrengt gubbe. Men det var ikke det. Det var kroppen som lagde urin for å vekke meg fra å bli kvalt. Det er jo ikke så sjarmerende.

Diagnosen alvorlig søvnapnè ble satt i oktober i 2022, og helt siden han fikk maskinen har han sovet godt og følt seg mer uthvilt på dagtid.

- Mange synes det er pinlig å innrømme at man har sykdommen, men det finnes ikke noe å skamme seg for. Derfor er jeg ikke redd for å fortelle at dette har mest sannsynlig har forlenget livet mitt betraktelig, og gitt meg et helt annet energinivå i hverdagen.

BRUKER HUMOR. Selv om sykdommen er blodig alvor, så mener Helge at litt humor alltid hjelper på. - Man kan jo selvsagt hevde at det ikke er spesielt sexy å ligge som en slags Maverick i senga, men det har faktisk ikke noe som helst å si, sier han. (Hjelmen er for øvrig ikke en del av CPAP-maskinen). Foto: Helge Simonsen
BRUKER HUMOR. Selv om sykdommen er blodig alvor, så mener Helge at litt humor alltid hjelper på. - Man kan jo selvsagt hevde at det ikke er spesielt sexy å ligge som en slags Maverick i senga, men det har faktisk ikke noe som helst å si, sier han. (Hjelmen er for øvrig ikke en del av CPAP-maskinen).

Uten behandling kan søvnapné påvirke livskvaliteten betydelig. På Norsk helseinstitutt sine hjemmesider kan man lese at sykdommen kan gi tretthet om dagen som kan gå ut over prestasjoner på jobben.

Det kan også påvirke kjøringen din, og føre til at du kan være en farlig sjåfør. Faktisk er det slik at ved alvorlig ubehandlet søvnapnè er ikke helsekravene til førerkort oppfylt. Personer med alvorlig søvnapné har også en økt risiko for andre helseproblemer, for eksempel høyt blodtrykk. Behandling vil som oftest hjelpe.

Det er heller ingen tvil om at det er svært store mørketall når det kommer til hvor mange som sliter med søvnapné. For et av problemene er at man ikke nødvendigvis er klar over at man har sykdommen før noen påpeker det.

- For min del visste jeg det ikke før jeg ble fortalt det av fruen som faktisk så og hørte hvor hardt kroppen jobbet for å få inn nok luft. Jeg kjente som sagt at jeg var blitt mer sliten og hadde et lavere energinivå, men det kunne lett blitt lagt på andre ting. Hadde jeg ikke blitt gjort oppmerksom på hvordan det var mens jeg var borte, hadde jeg neppe tenkt over det, sier Helge.

Han er veldig klar på at man bør oppsøke hjelp om man tror det kan være slik at man selv sliter med pusten om natta.

- Faktum er at det slett ikke gjelder bare meg. Er du i noen som helst tvil om du selv lider av søvnapné, ta kontakt med lege. Det er så mange som ikke aner at de er i faresonen engang. Kuren er så utrolig enkel, og det redder liv som du ikke engang ante var i fare.

Powered by Labrador CMS