ØVELSES-TRIO. Frank Movik, André Kristoffersen og Ole Petter Nybakk sier seg fornøyd med øvelsen der de simulerte at kommunen brått sto uten all elektronisk kommunikasjon. Foto: Foto: Kenneth Strømsvåg
ØVELSES-TRIO. Frank Movik, André Kristoffersen og Ole Petter Nybakk sier seg fornøyd med øvelsen der de simulerte at kommunen brått sto uten all elektronisk kommunikasjon.

Krisestaben trente på å jobbe i blinde

Torsdag formiddag gikk alarmen. Bare på liksom, denne gangen. Staben rundt rådmannen og ordføreren øvde seg på å jobbe i EKOM-mørket.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: EKOM står for elektronisk kommunikasjon. Hva skjer dersom telefonen dør og internett går i svart. Det var bakteppet for øvelsen blant andre Beiarn kommunes krisestab tok del i torsdag.

- Også i Beiarn er det svært mange som er avhengige av nettforbindelse, telefondekning og mobildekning. Ikke minst er dette svært nyttige verktøy for kommunen. Så det å trene på bortfall av EKOM er veldig nyttig, sier rådmann Ole Petter Nybakk.

Deler begeistringen

Kommunalleder for teknisk og landbruk i Beiarn, Frank Movik, har også rollen som beredskapsansvarlig. Han har ingen utfordring med å stille seg bak rådmannens begeistring over å øve seg på utfordringer som kan komme i en kommune som Beiarn.

- Det å trene er lurt, slår Movik fast. Han kunne notere seg for flere oppdateringer i de lokale beredskapsplanene etter øvelsen.

Fiberkabel-krav

Øvelsen på ukas nest siste arbeidsdag for de fleste av deltakerne avdekket også behov for mer sikre kommunikasjonslinjer.

- Dette er noe vi nå skal se nærmere på, og som vil bli en del av rapporten vi sender til Stasforvalteren, som tok initiativet til øvelsen. I rapporten vil vi blant annet ta for oss et prioritert krav om ny fiberkabel over fjellet og til Vesterli, sier rådmann Ole Petter Nybakk.

ALARMEN GIKK. Mandag kveld gikk kommune-alarmen da det ble frykt for en gass-eksplosjon på Tollå. Hendelsen utløste kriseberedskap i kommunen. Foto: André Kristoffersen
ALARMEN GIKK. Mandag kveld gikk kommune-alarmen da det ble frykt for en gass-eksplosjon på Tollå. Hendelsen utløste kriseberedskap i kommunen.

Krisealarmen utløst

Kommunen fikk satt beredskapen på prøve da en brøytebilsjåfør mandag kveld rygget inn i en nedgravd gass-tank ved bensinstasjonen på Tollå.

- Lekkasjen ble straks varslet til alle nødetatene. Først på stedet var lokale deltidsstyrker fra Salten brann, ambulansetjenesten og lokal legevakt. Politiet beordret evakuering av beboere innenfor en radius av 300 meter. Det var 25 personer, og vi i kommunen ordnet med innkvartering på hotellet for natten for disse dersom det skulle vise seg nødvendig. Slik ble det heldigvis ikke, siden lekkasjen ble tettet og de som alt var på hotellet kunne reise hjem, sier Nybakk, som legger til;

- I det store og hele fungerte beredskapen godt i dette tilfellet, men i denne som andre hendelser er det nok punkter å plukke opp som kan sørge for en enda bedre kriseberedskap for innbyggerne i framtida.

Powered by Labrador CMS