HØYE HUS. Boligprosjektet til Møllna AS i fjæra på Finneid har vært omstirdt siden det ble lansert sommeren 2020. Nå skal Statsforvalteren se på om unntaket fra kommunens arealplan er gyldig. Foto: Tanken arkitektur
HØYE HUS. Boligprosjektet til Møllna AS i fjæra på Finneid har vært omstirdt siden det ble lansert sommeren 2020. Nå skal Statsforvalteren se på om unntaket fra kommunens arealplan er gyldig.

Krever lovlighetskontroll av tillatelsen

Tre representanter i kommunestyret i Fauskes melder inn byggetillatelsen på det nye boligprosjektet i Finneidgata til Statsforvalteren i Nordland.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det var den 4. november kommunestyret med et flertall bestemte å unnta byggeprosjektet til Møllna i Finneidgata fra kommunens arealplan, og godkjenne byggingen.

Det var et vedtak som var kontroversielt, og som skapte splid og uenighet både på tvers av partigrupperingene, men også innad i partiene.

Per-Gunnar Skotåm i Rødt var allerede da klar på at han ville forsøke å få med seg flere representanter på å klage inn vedtaket for en lovlighetskontroll hos Statsforvalteren i Nordland.

Fikk støtte

Det lyktes han ikke med umiddelbart etter møtet, men nå er det to andre i kommunestyret som også har sagt seg villige til å påklage vedtaket om å legge bort kommunens tre år gamle arealplan til fordel for dette byggeprosjektet.

- Det er jeg veldig glad for, fordi dette er en spesiell sak. Vi ønsker å få en oppklaring av det prinsipielle i saken, og mener at det skal meget tungtveiende grunner til for å se bort fra de regelene vi selv har satt for hvordan det skal bygges i Fauske, sier Skotåm til Saltenposten.

Tverrpolitisk

For å kunne klage saken inn til en lovlighetskontroll, kreves det tre representaner. Foruten Skontåm i Rødt er også Karl Gunnar Strøm i Senterpartiet og Ole Tobias Orvin fra Sosialistisk Venstreparti også med på klagen.

- Det er veldig verdt å merke seg at dette slett ikke er begrenset til bare ett parti, men faktisk et tverrpolitisk initiativ. Det er en veldig viktig sak å få en prinsipiell avklaring på, for vi ser altså helt bort fra vårt eget regelverk i denne saken, sier Per-Gunnar Skotåm.

Omstridt

Problemet med prosjektet er at det er for høyt til å tilfredsstille kravene som er i den gjeldende arealplanen. Det gjør også at de som bor i Finneidgata vil få en vesentlig forringet hverdag i forhold til den de har i dag.

Mange vil havne helt i skyggen av disse husene, og det har vært protestert høylytt fra naboene i gata.

Ikke holdbart

For Per-Gunnar Skotåm er det åpenbart at det er en feil å skulle overstyre kommunens egen plan for bygging i Fauske.

- Vi har satt til side en arealplan som vi tok i bruk for bare tre år siden. Jeg mener det sier seg selv at man skal tenke seg lenge og vel om når man velger å se bort i fra en plan som er så godt utarbeidet og gjennombehandlet som det arealplanen er, sier han.

- Det er jo en grunn til at vi har tatt disse bestemmelsene, og det er ikke uten grunn, sier han videre.

Prinsipp

Det ble brukt som argument for å gi byggetillatelse at man allerede hadde gjort det i et annet prosjekt.

- Det holder bare ikke mål, hvis det er sånn vi skal argumentere, så kan vi jo bare kaste hele planen, sier Skotåm.

Han påpeker dessuten at planutvalget denne uka brukte arealplanen helt motsatt i en annen sak om mulig unntak fra arealplanen i et byggeprosjekt på Løkåsåsen i Valnesfjord.

- Vi ønsker en prinsipiell avklaring om dette fra Statsforvalteren, det kan ikke være sånn at vi kan kaste dette fram og tilbake etter hva vi finner for godt, slår han fast.

Powered by Labrador CMS