SAMARBEID. Elevene fikk også prøve seg på å samarbeide om en konkret utfordring, som det å forflytte seg raskest mulig over hallen ved hjelp av to benker, uten å tråkke på gulvet. Foto: Frank Øvrewall
SAMARBEID. Elevene fikk også prøve seg på å samarbeide om en konkret utfordring, som det å forflytte seg raskest mulig over hallen ved hjelp av to benker, uten å tråkke på gulvet.

Konkurrerte i nyskaping og samarbeid

(FAUSKE) 130 elever fordelt på 30 grupper fylte torsdag idrettshallen på Fauske.

Publisert Sist oppdatert

- En treningsleir i kreativitet og nyskaping, kaller Hedda Vikan Seljeseth og Hedda Eldøen fra Ungt Entreprenørskap Innovasjonscampen. Her fikk elever fra 9. trinn på Vestmyra, Valnesfjord, Sulitjelma og Røsvik skoler bryne seg på reelle oppdrag fra næringslivet i Indre Salten.

Nytt brød

Bakerikjeden Goman, som snart skal bygge et nytt bakeri på Fauske, ønsket seg et nytt, grovt brød designet av ungdom for ungdom. To fra bakerikjeden kom ens ærend fra Oslo for å sitte i juryen som skulle vurdere forslagene fra elevene.

Sparebank 1 ønsket seg en kampanje eller et et produkt som får de ansatte til å ta noen korte pauser fra en stillesittende jobb, der de kommer seg opp fra kontorstolen og tar noen aktive pauser.

Reklamefilm

Jakobsbakken Mountain Resort som drives av Fjellfarer i Sulitjelma, ønsket seg hjelp til markedsføringen.

Elevene fikk selv bestemme målgruppen, for deretter å lage en reklamefilm på ett minutt som skal trekke turister til Jakobsbakken.

Rognkjeks

Den fjerde oppdragsgiveren var oppdrettsselskapet Mowi. De bruker rognkjeks for å fjerne lakselus fra anleggene sine. Når den er ferdig med jobben, blir den kastet.

Ønsket til Mowi var å få forslag til hva rognkjeksen kan brukes til etterpå, det være seg mat eller andre produkter.

- Brobygger

- Det er reelle utfordringer for å utvikle nye ideer og tanker. Vi voksne tenker ofte på begrensninger, ungdom tenker nytt og kreativt. Innovasjonscampen er også en brobygger mellom næringslivet og skoler og elever, sier Hedda Vikan Seljeseth som er rådgiver i Ungt ntreprenørskap Nordland.

Oppgavene ble fordelt på de de 30 gruppene, og dermed startet konkurransen om å få fram de beste forslagene i løpet av noen små timer. For hver oppgave var det en jury som skulle plukke ut de to beste forslagene. De gikk til en superfinale, der forslagene ble presentert i plenum og vinneren utropt.

Trim-app

Goman kunne reise hjem med en ferdigoppskrift på brødet ”Fast Fix”. Elevene fra Valnesfjord foreslo blant annet å bruke tørket brød, resirkulert fra de rundt 170.000 brødene som kastes daglig i Norge, i oppskriften. Sammen med blant annet tørket frukt, havregryn og honning.

Sparebank1 fikk et forslag fra en annen gruppe elever fra Valnesfjord skole om å lage en såkalt ”Work out app”, som får de ansatte til å ta to trimpauser på ti minutter hverdag.

Blå sokker

Erik Jensen Liland i Fjellfarer kunne ta med seg en video fra elever ved Røsvik skole som snart vil være å finne på Facebook-siden til Fjellfarer.

En gruppe elever ved Vestmyra skole hadde den beste ideen for å utnytte rognkjeksen. De foreslo at fiskeskinnet kan brukes til såkalt ”blue socks”, det vil si blå sokker som i dag lages av plast for å tre ut over skitne sko, blant annet på helseinstitusjoner. Fiskeskinn er et mye mer miljøvennlig produkt.

Kjøttet og rogna på fisken foreslo de å forelde til mat, kalt ”Rowan Sticks” (rognpinner), en middag som kan varmes i stekovn.

Samarbeid

Innimellom tankevirksomheten fikk elevene også prøve seg på forflytte seg fortest mulig ved hjelp av to benker. Det var ikke lov å tråkke ned på gulvet.

I tillegg til det fysiske arbeidet, er det også god trening i å samarbeide mot et felles mål.

Powered by Labrador CMS