ØNSKER DIALOG. Tonje Strømhaug og Jan Strømhaug mener at kommunen brøt bestemmelsene i regulerinsplanen da mye av vegetasjonen mellom omsorgsboligene og elva i bakgrunnen ble fjernet. De ønsker dialog med kommunen for å finne en løsning som alle parter er fornøyd med. Foto: Eva S. Winther
ØNSKER DIALOG. Tonje Strømhaug og Jan Strømhaug mener at kommunen brøt bestemmelsene i regulerinsplanen da mye av vegetasjonen mellom omsorgsboligene og elva i bakgrunnen ble fjernet. De ønsker dialog med kommunen for å finne en løsning som alle parter er fornøyd med.

Ønsker dialog:

- Kommunen fjernet skogen ulovlig

- Dette hadde ikke trengt å bli noen konflikt, sier Tonje Strømhaug.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Sommeren 2022 ble mye av vegetasjonen mellom de nye omsorgsboligene på Strandmyra på Straumen fjernet. Det falt ikke i god jord hos de som driver campingplassen på andre siden av elva.

- Vi ønsker å komme i en dialog med kommunen, der vi kan bli enige om hvordan det skal være, sier Jan Strømhaug.

Les svaret til kommunen nederst i artikkelen.

Står i planen

Da reguleringsplanen for de nye omsorgsboligene på Strandmyra på Straumen ble behandlet i 2018, var driverne av Strømhaug camping blant dem som kom med innspill. De var opptatt av at vegetasjonen mellom elva og omsorgsboligene skulle bestå, slik at det ikke ble for mye innsyn fra campingen mot boligene og omvendt.

I reguleringsplanens bestemmelser ble det derfor tatt inn flere punkter som handlet om nettopp dette. I paragraf 6.7 står følgende: ”...tanken er at den naturlige vegetasjonen i størst grad skal bevares. Trær som fjernes skal om mulig reetableres i området slik at området langs elva på sikt vil avvike lite fra i dag”.

Det står også nevnt at bygging av boligene ville få lite innvirkning på utsikten for andre, for eksempel campingen, fordi vegetasjonen skjermer for det.

Begynte å skoge

I oktober 2020 sendte Strømhaug et brev til ordføreren og kommunalsjef for teknisk/næring på bakgrunn av to episoder der vegetasjon var fjernet. Den første gangen var det i forbindelse med at en gravemaskin skulle nå en betongkum ved elvekanten. Da ble det fjernet noen busker som ikke ble reetablert. Andre gangen var 1. juli da en privatperson hadde startet skogrydding langs elva.

Ifølge Strømhaug sa personen at han hadde et vedtak som ga ham tillatelse til det, og Strømhaug kontaktet derfor kommunalsjef Kurt Hjelvik som så til at arbeidet ble stoppet.

- Hjelvik sa at politikerne var klokkeklare på at skogen skulle tynnes ut. Det vedtaket som det henvises til skulle jeg gjerne ha sett, da det går på tvers av reguleringsplanens
bestemmelser slik som jeg ser det, påpekte Jan Strømhaug i brevet.

Han ønsket å få klarlagt om reguleringsplanen var endret, eller om det var en prosess på gang for å endre den.

Gjorde avtale

Sommeren 2021 hadde driverne av campingen en befaring sammen med ordfører Gisle Hansen.

- Der kom vi fram til et forslag om at Sørfold kommune skulle plante en hekk foran bygget som skjerming for innsyn, og kanskje da tynne ut eksisterende skog etter nærmere avtale. Ordføreren sa at det ikke ble aktuelt å lage ny reguleringsplanen eller endre den som er, forteller Jan Strømhaug.

- Vi har forståelse for at beboerne på Strandmyra ønsket at det ble ryddet, og vi var villige til å samarbeide om en løsning som gagna begge parter. Det lå an til en enighet, så dette hadde ikke trengt å bli noen konflikt, sier Tonje Strømhaug.

I juli 2022 ble likevel mye av vegetasjonen mellom omsorgsboligene og elva fjernet. Til glede for beboerne der, men til overraskelse og frustrasjon for campingplassens drivere.

Kontaktet ordfører

16. august 2022 var Jan Strømhaug i kontakt med ordfører Gisle Hansen, men fikk da til svar at arbeidet med skogingen var i sluttfasen.

- Vi sa at de godt kunne ta ned de store trærne, men at vi ville beholde krattet. Slik ble det ikke. De har kvistet ned slik at det i stedet har blitt veldig åpent, forteller Strømhaug.

Siden han og datteren Tonje ikke syntes de nådde fram hos kommunen, kontaktet de Statsforvalteren og sendte dem et brev der de forklarte situasjonen.

Statsforvalteren

Seniorrådgiver Anita Røberg Berntsen hos Statsforvalteren i Nordland svarte følgende i et brev 21. august 2022:

”Slik vi vurderer saken har vi ikke myndighet til å behandle den. Det er ikke fattet noe vedtak som kan påklages og klagebehandles av oss. Vi har også en svært begrenset mulighet til å foreta lovlighetskontroll av kommunale vedtak, men her ser det heller ikke ut til å være fattet noe vedtak som kan prøves av oss. Det vi kan gjøre er å sende en ny oppfordring til kommunen om å svare på din henvendelse. Får du ikke svar innen rimelig tid, for eksempel et par uker, bør du purre på svar til kommunen. Får du heller ikke svar da foreligger det en mulighet å klage på manglende svar til Sivilombudet”.

Kommunen svarer

I desember 2022 får campingplassen omsider svar fra kommunedirektør Stig Arne Holtedahl, et brev som riktignok er datert i oktober.

- Sørfold kommune viser til pkt 6.1 i detaljreguleringsplan for Straumen omsorgsboliger og kan ikke se at bestemmelsene i planen er brutt i denne saken. Formålet er å ta ned høye trær, unngå rotvelt ut i elv samt uttak av døende trær. Dette for at resterende underskog skal få gode vekstvilkår. Den vil bli stelt i årene fremover, i tråd med reguleringsbestemmelsene, svarte han.

Jan Strømhaug er ikke fornøyd med svaret fra kommunedirektøren.

- Den paragrafen han viser til sier ingenting om vegetasjonen. Hvordan bestemmelsene om vegetasjonen kan legges død ved at kommunedirektøren henviser til punkt 6.1, er for
meg ubegripelig, så jeg vil fortsatt betegne det som har skjedd som brudd på gjeldende reguleringsplan. Etter min mening er det bare å starte med reetableringen, for å oppfylle reguleringsplanens bestemmelser, påpeker han.

Klage fra gjester

Hvis man ser bort fra selve konflikten mellom campingplassen og kommunen, er det noen av campinggjestene som reagerer på skogingen?

- Vi har fått mye klage fra gjester for at skjermingen nå er borte. Det har jo vært vårt varemerke med en lun og godt skjermet campingplass med kort vei til sentrum og de fasiliteter som er der, pluss elva som er et trekkplaster for oss. I høst var det en del biler som kom, men de samlet seg nedi hjørnet der det har kommet opp litt buskas, sier Jan Strømhaug.

Campingplassen hadde startet et prosjekt med en skrytevideo for å markedsføre den gode beliggenheten, og opptakene var gjort.

- Dette måtte vi bare skrinlegge nå da skogen ble borte, sier han.

Nytt brev

- Hva er det dere ønsker å oppnå i denne saken?

- Vi mener at det må opprettes en avtale om hvordan denne saken skal utvikle seg videre og stadfeste en standard om hvordan skjermingen skal være i ettertid, forklarer Strømhaug.

I februar i år sendte Tonje og Jan Strømhaug en klage på svaret fra Sørfold kommune.

- Vi forbereder oss nå til å gå videre med denne saken for å få avklart hvilke rettigheter vi har, derfor forlanger vi et svar fra Sørfold kommune om hvordan de tenker å løse denne saken. Statsforvalteren foreslo at en henvendelse til Sivilombudet kunne være neste trinn mot en avklaring, hvis ikke vi får en fornuftig respons på vår henvendelse. Sakens videre gang avhenger av hva Sørfold kommune nå gjør videre, står det i brevet.

Godkjent?

I brevet til kommunen har Strømhaug også stilt spørsmål ved om to privatpersoner som gjorde jobben med å fjerne skogen er godkjent for det.

- Det stilles strenge krav til slikt. Det gjelder både HMS, kvalitetssikring, risikovurdering og regler for offentlig anskaffelse. Statsforvalteren oppfordret Sørfold kommune til selv å lovlighetsvurdere denne hendelsen og da lurer jeg på om det har blitt slik at den som bryter en eller annen kommunal bestemmelse eller reguleringsplan selv skal bedømme om det er riktig eller galt? I så fall forenkler jo det en masse saksbehandling med påfølgende reaksjoner, bemerker han.

Føler seg overkjørt

Tonje Strømhaug syntes situasjonen i fjor sommer var såpass belastende at det var vanskelig å være på jobb.

- Jeg føler at vi har vært samarbeidsvillig, og vi har ikke gjort noe galt. Vi vil verne om bedriften som vi har drevet her i tre generasjoner, men nå føler jeg at vi har blitt overkjørt, sier hun.

Kommunen svarer

Ordfører Gisle Hansen og kommunedirektør Stig Arne Holtedahl er forelagt kritikken fra Strømhaug camping.

- Politisk vil jeg be administrasjonen om å utarbeide en skjøtselsplan for området. Utover det har jeg lite å tilføre, sier Gisle Hansen.

Kommunedirektøren bekrefter at forslaget om å lage en skjøtselsplan er noe de vil nevne i svaret til driverne av Strømhaug camping.

Holtedahl var inne i sin siste arbeidsuke denne uken. Han skylder på tidspress når han ikke svarer spesifikt på de ulike spørsmålene Saltenposten har stilt ham om saken, selv om han ble kontaktet allerede før påske.
Det gjelder blant annet at Strømhaugs påstand om at reguleringsplanens bestemmelser er brutt, etterlysning av vedtak om skoging, manglende svar fra kommunen, feil bruk av paragraf og spørsmål om innleie av arbeidskraft da vegetasjonen ble fjernet.

Powered by Labrador CMS