Klare for verdenspremiere på symfoni fra Saltdal
Flint Juventino Beppe (tidligere Fred Jonny Berg) fra Rognan står bak en verdenspremiere denne uka, og med på laget har han en svært merittert dirigent.
SALTDAL/ÅLESUND: Torsdag 15. august klokka 20 har Symphony No.1 «Operientes Mare» Op.89 verdenspremiere på festivalen Fjord Cadenza i Ålesund.
Dette er den første symfonien til Saltdalskomponisten Flint Juventino Beppe, og det er ingen ringere enn den meritterte dirigenten Rune Bergmann og festivalens internasjonale orkester som framfører verket i Parken Kulturhus.
Fruktbart samarbeid
- Hvordan kom dette samarbeidet mellom Rune Bergmann og deg i stand?
- Vi har ikke jobbet sammen før i 2018, da han dirigerte den polske premieren på det symfoniske diktet «Heart» Op.27 No.5 -- men siden da har vi holdt nær kontakt. Jeg føler at han som dirigent og person har en særegen tilnærmelse til musikk som er veldig berikende. Han kontaktet meg for noen måneder siden og spurte meg om jeg kunne tenke meg å skrive en symfoni med tema «havet». Han visste fra før av om mitt sterke forhold til natur og til naturen i Saltdal spesielt. I samme sekund som han spurte, lukket jeg øynene, reiste til havet i hodet, og ny musikk startet å spille. Disse tonene er selvsagt med i verket. «Operientes Mare» er latin, og kan bety noe sånt som «dekker havet».
Ikke den siste
- Du har jo tidligere skrevet både pianokonserter, fløytekonserter og flere symfoniske dikt. Vet du om dette den første symfonien skrevet av en komponist fra Saltdal?
- Det vet jeg rett og slett ikke, men jeg har selv ikke hørt om noen. Uansett tror jeg ikke dette blir den siste symfonien fra Saltdal, sier Beppe lattermildt
- Kan du si noe om hvor og hvordan du har arbeidet med å skape dette verket?
- Geografisk sett behøver jeg kun å «være der» i hodet - at jeg ser det hele for meg mentalt. Dog, deler av denne symfonien ble rett og slett unnfanget på havets bunn på en svømmetur jeg hadde. Musikken oppstår i hodet i løpet av sekunder, og deretter går mesteparten av tiden med på å nedskrive tusenvis av noter, samt å ta hensyn til tekniske, grafiske aspekter som buer, dynamikk og instrumenters særegenheter.
Naturen gjør inntrykk
- Temaet for symfonien er havet, og mange av dine tidligere verk og filmer skildrer naturen gjennom bilder og musikk. Hva er det med Saltdal som så ofte «setter fyr på» kreativiteten?
- Jeg har vært så heldig å få vokse opp med natur rundt meg; vandret mye på Øyra, rundt Botnvatnet, og vært omgitt av mektige fjell, vann og sjø alle tider av året. Naturen har gjort enormt inntrykk på meg; den er en stor del av den jeg er. Det ville tatt uendelig mange år å skildre alle disse inntrykkene i kunsten, men det som er sikkert er at Saltdalsnaturen er tilstede i en lang rekke verk fram til nå, og den vil også være tilstede i framtidige komposisjoner og produksjoner. De fantastiske omgivelsene vil alltid være en monumental kilde til musikken jeg skriver. Naturen i Nord-Norge og Saltdal har naturlig nok også vært viktig i skapelsen av den nye symfonien også. Du kan kanskje si at jeg tillater meg å ta fjorden på Rognan og andre naturskatter med på en tidsreise i kunsten.
Prosjekter i Europa
- Du har holdt en veldig lav profil i lokalsamfunnet i lengre tid; kan du si noe om hva du har bedrevet tiden med?
- Jeg har arbeidet mye i utlandet de siste årene for å produsere tettere til mitt nettverk, og har hatt prosjekter blant annet i Tyskland, Polen og Nederland med forskjellige dirigenter og musikere. Dette er praktiske grunner til at jeg ikke har vært så synlig nordpå.
- Har du andre planer for framtiden?
- For tiden arbeider jeg med flere nye verk, samt med prosjekter som tilhører den nystartede foreningen Philobretto fra Rognan. Denne foreningen har som formål å spre undertegnedes kunst på verdensbasis, samt å arbeide med mentale helseaspekter. Jeg kjemper selv en daglig kamp med Aspergers syndrom i en konvensjonell verden. Naturen er heldigvis ikke menneskeskapt, og jeg henvender meg gjerne til havet og fjellene. En kan kanskje si at jeg kommuniserer med naturen via musikk.
#Takker for god støtte
- Hvordan er det å skulle publisere noe så personlig som en symfoni?
- Jeg håper virkelig at noen kan finne «Operientes Mare» berikende, og jeg vil samtidig benytte anledningen til å takke de fra Saltdal og Nord-Norge som i flere år har støttet meg i byggingen av min virksomhet.
- Denne symfonien er ett av resultatene, avslutter Beppe tydelig rørt.
Dette sier dirigenten om musikken og komponisten
Dirigent Rune Bergmann beskriver Flint Juventino Beppe som en svært fascinerende og spennende person og komponist.
- Det er fantastisk kjekt å få fremføre hans musikk. Han har hodet fullt av musikk, og burde ha skrevet musikk hele tiden, sier Bergmann.
Tok selv kontakt
For Bergmann startet hans bekjentskap med Beppe for åtte-ti år siden. Da så han TV-dokumentaren «Å puste ut musikk». Bergmann ble umiddelbart begeistret og sendte komponisten en epost.
- Jeg skrev at hvis han noen gang skulle skrive en symfoni, så ville jeg urfremføre den. Nå står vi altså der, sier Bergmann fornøyd.
Over 60 i orkesteret
Bergmann har satt sammen et festivalorkester med 60 av de ypperste musikerne i verden som har øvet hver for seg over en tid. I dag møtes de til en åttetimersøkt sammen. I morgen fortsetter de øvingen og i morgen kveld klokka 20 er det premiere. Den kan man følge på livestream på Fjord Cadenzas Facebook-side.
- Skulle ønske han hadde en lettere og bedre plass i samfunnet, og skulle selvsagt ønkse at han var her sammen med oss. Det er en komponist med et enormt talent og store utfordringer, og vi gleder oss til å fremføre hans symfoni og er selvsagt svært spent på mottakelsen. Beppe har sitt helt eget tonesrpåk akkurat som Beethoven, Mozart og Grieg har det, sier Bergmann.
En stor komponist
Bergmann mener bare fremtiden vil vise hvor stor Beppe er som komponist, men at det i hans øyne er så stort at det må tas vare på.
- For oss så er dette stort og vi gleder oss voldsomt til å få samlet orkesteret, gjennomføre øvingene og så i morgen kveld ha verdenspremiere.