- Dette er et så viktig spørsmål at det burde vært debattert åpent over tid før dette møtet. SKS er Fauskes rikdom og det er ingen grunn til at dette ikke skulle vært behandlet i full åpenhet, sier Per-Gunnar Skotåm i Rødt.
Med en stemmes overvekt vedtok kommunestyret i Fauske å fjerne en garanti for å ta ut minimum 50 millioner kroner i utbytte fra SKS.
Skotåm mener kommunen har gitt fra en viktig styringsrett og mulig forhandlingskort.
Ubekvemt
Fordi Saltenposten er kjent med korrekte og konkrete opplysningre om saken, mener Per-Gunnar Skotåmat han ikke er bundet av taushetsplikten og dermed kan kommentere saken.
- Lukkethet ble heller ikke votert over i møtet. Det faller inn i et mønster der viktige spørsmål for Fauskes framtid unntas offentlighet, ikke fordi det er bedriftshemmeligheter, men fordi det er politisk ubekvemt å behandle dette. Det er politiske bekvemmelighetshensyn som er vurdert, mener Skotåm.
Saken er unntatt offentlighet med bakgrunn i forretningsmessige forhold, til tross for at konsernsjef i SKS ikke anser avtalen som sensitiv for selskapet.
Kritisk
Rødt og resten av opposisjonen stemte mot å fjerne utbytte-garantien på 50 millioner kroner, til fordel for garanti på minimum 70 prosent av overskuddet.
- Jeg var sterkt imot dette. Poenget er at det er ingen av eierne som vil skade selskapet, derfor har man tatt ut mindre utbytte en avtalen åpner for når det har vært til det beste for selskapet. Man har altså fraveket regelen man nå har fjernet, når det har vært det beste for SKS, sier Skotåm.
Han mener Fauske kommune med et pennestrøk har fratatt seg selv en rett til å styre selskapet.
- Selv om vi har et godt samarbeid med de andre eierne, er det ikke gitt at vi har de samme interessene. Nå har vi frasagt oss selv et viktig styringsverktøy, sier Skotåm.
Oppkjøp
Han påpeker at aksjonæravtalen er laget for å sikre Fauske kommune som vertskommune og grunnlag for driften i SKS. Avtalen regulerer blant annet at hovedkontoret skal ligge i Fauske, noe som ikke er forandrete på nå.
- Å bytte ut garantien på 50 millioner kan være en strategi andre eiere ønsker, fordi det kan være med å bygge opp egenkapitalen i selskapet, sier Skotåm.
Det mener han videre åpner for en utvikling som ikke nødvendigvis er ønskelig for Fauske kommune.
- Vi ser at det stadig er sammenslåinger av kraftselskaper og det koster penger, fordi man ofte kjøper selskaper til overpris der og da. Det er temmelig sikkert at Fauske ikke er tjente med at SKS bruker penger på å ekspandere. Da blir egenkapitalen lav og det blir mindre penger til utbytte, sier Skotåm.
Eierskap
Han mener garantien som nå er fjernet, da kunne vært brukt som et verktøy for å hindre uønsket pengebruk.
- Om vi ser at selskapet vil bruke penger på ting Fauske ikke er tjent med, så kunne vi krevd utbytte på 50 millioner for å hindre en slik pengebruk, sier Skotåm.
Han mener mulig oppkjøp av andre selskaper og svekket egenkapital videre vil kunne føre til emisjon; at selskapet utvider antall aksjer for å få inn mer penger.
- Da vil eierne ha forkjøpsrett, men Fauske kommune er ikke i posisjon til å handle aksjer, og dermed vil vi da sitte med en mindre andel av aksjene og derfor ha mindre å si for utviklingen av selskapet, sier Skotåm.
Om antall aksjer i SKS skulle bli doblet, vil eierskapet til Fauske kommune gå ned fra 13,2 til 6,6 prosent.
Kan utfordres
Skotåm mener aksjonæravtalen i en slik situasjon også ville kunne utfordres, deriblant punktet som sikrer at SKS har hovedkontor på Fauske.
- Aksjonæravtaler utfordres hele tiden og det risikerer også vi, det er lov med aksjonæravtaler og de går over aksjeloven i flere tilfeller, men ikke til evig tid, sier Skotåm.
- Vedtaket i kommunestyret kan være veldig skadelig for Fauske kommune og gi store økonomiske konsekvenser.
Habilitet
Skotåm og Rødt var de eneste som stemte for at Siv Anita Johnsen Brekke var inhabil til å behandle saken. Arbeiderpartiet slo seg til ro med en habilitetsvurdering fra 2013 ført i pennen av kommuneadvokat Thomas Benson.
- Jeg stemte mot vurderingen også den gang, jurdisk sett er det et makkverk og en hvilken som helst annen advokat vil vurdere det annerledes, mener Skotåm.
- Vurderingen av hennes habilitet den gang hadde også en annen kontekst, og det er ikke gjort en vurdering av den situasjonen vi har nå, sier Skotåm.
Kommunestyret fant Johnsen Brekke habil mot to stemmer.
Stemte mot
Arbeiderpartiet stemte sammen med Rødt mot å ta ut utbytte-garantien, men gruppeleder Hilde Dybwad er sparsom med opplysninger om hvorfor.
- Vi stilte ikke spørsmål ved at møtet ble lukket og da syns jeg det blir vanskelig å si noe om hva vi sa i møtet, men vi var mot å ta ut dette punktet, sier Dybwad.
- Vi syns saken er prinsipielt veldig viktig.
Hun sier Ap oppfattet at det var SKS som ønsket at saken skulle være lukket, men registrerer at konsernsjefen mener det ikke er sensitive opplysninger.
- Jeg ser nå at vi burde stilt flere spørsmål ved at saken ble lukket, men vi oppfattet at det var et ønske fra SKS, sier Dybwad.
- Føler du at dere ble lurt?
- Det vil jeg ikke si, men vi burde stilt flere spørsmål.