HØYE STRØMPRISER. I sommer var strømprisene lave her i nord, samtidig som det lengre sør i landet hersket høye strømpriser. I disse dager setter prisrekorder på strøm også her i Nord-Norge. Andreas Opheim (t.v) og Jørgen Gunnestad i Salten Kraftsamband forklarer hvorfor. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
HØYE STRØMPRISER. I sommer var strømprisene lave her i nord, samtidig som det lengre sør i landet hersket høye strømpriser. I disse dager setter prisrekorder på strøm også her i Nord-Norge. Andreas Opheim (t.v) og Jørgen Gunnestad i Salten Kraftsamband forklarer hvorfor.

Derfor øker strømprisene her i nord:

- Kan være lurt å tenke på hvor man kan spare

«Hvorfor er strømmen så dyr?» er et av de mest googlede spørsmålene i Norge i 2022. Vi har tatt en prat med Salten Kraftsamband for å se om vi kunne finne et fornuftig svar på dette spørsmålet.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Salten Kraftsamband er Nord-Norges ledende kraftprodusent med produksjon av om lag 2,2 TWh vannkraft fra sine 24 kraftstasjoner i Salten og Helgelandsregionen.

- Dette tilsvarer forbruket til vel 110.000 husstander, forteller kommunikasjonssjef i Salten Kraftsamband AS, Andreas Opheim.

Vi tok turen innom dem for å få en forklaring på hvorfor strømprisen øker her i nord.

Tilbud og etterspørsel

Svaret er ikke så enkelt som man kanskje skulle ønske, men administrerende direktør i Salten Kraftsamband Handel AS, Jørgen Gunnestad gjør likevel et forsøk på å forklare.

- Det er mange faktorer som påvirker prisene. Men kort forklart så styres prisen av tilbud og etterspørsel.

Med dette mener han hvor mye kraft som produseres, og hvor mye strøm som forbrukes.

- En kald vinter fører ofte til at vi bruker mye strøm. Er det i tillegg lite vind så synker samtidig kraftproduksjonen. En slik kombinasjon av høyt forbruk og lav produksjon kan føre til økte strømpriser, forklarer Gunnestad.

Ulike soner

Videre forklarer han at Norge er delt inn i fem ulike strømprissoner basert på geografi, og at det ofte er store prisforskjeller mellom prissonene i nord og i sør.

- Dette skyldes primært forskjeller i tilbud og etterspørsel av strøm i de forskjellige sonene, samt begrenset overføringskapasitet fra nord til sør.

Nordland, Troms og Finnmark er en del av en sone som er kalt NO4.

Hele Norden er knyttet sammen gjennom overføringslinjer.

- Dette er et viktig ledd i beredskapen i Norge, forklarer Gunnestad og legger til:

- Dersom vi her i vår sone skulle oppleve strømmangel vil vi kunne importere strøm gjennom disse overføringslinjene. Akkurat nå mangler Sverige strøm, og dermed eksporterer vi strøm til dem.

SAMMENSATT BILDE. Jørgen Gunnestad forklarer hvorfor strømprisene er så høye nå. Foto: Lise Ailin Rosvoll Berntzen
SAMMENSATT BILDE. Jørgen Gunnestad forklarer hvorfor strømprisene er så høye nå.

Prisrekord i nord

Lenge har prisene her i nord vært lave og med en våt sommer ble magasinene i vannkraftverkene her i områdene overfylt.

Tirsdag denne uka derimot, ble det satt ny strømpris-rekord i Nord-Norge med en makspris på 5,33 kroner per kWt.

Dette kjennes på lommeboka, og så høy har prisen faktisk ikke vært siden 22. februar i 2010. Den gang lå prisen på svimlende 11 kroner per kWt.

Strømprisene påvirkes av flere faktorer:

Eksporterer strøm

Gunnestad er ikke overrasket over at prisene øker nå, også her.

- Akkurat nå så tærer vi på reservene våre. Det er veldig kaldt og tørt nå, dermed er det noe begrenset hvor mye vannkraft vi kan produsere.

I tillegg er vi tilknyttet overføringslinja til Statnett, og dermed eksporteres det også strøm ut av landsdelen.

- Per tiden går mye av strømmen via overføringslinjene til Sverige på grunn av at de mangler kraft. Dette er fordi de har to kjernekraftverk som de har fått feil på. I tillegg har vår nabo over grensa også mangel på vindkraft.

- Dette er naturlig siden det er veldig kaldt i Norden nå, og når det er så kaldt så er det ofte også veldig lite vind. Sverige har bygd ut mye vindkraft, og når det ikke er vind så produseres det heller ingen kraft.

- Hvorfor er det slik at vi må betale mer for strømmen her i nord, når det er Sverige som har mangel på kraft?

- Mangelen på kraft i Sverige gjør at overskuddet av strøm fra Nord-Norge må sendes i retning Sverige. Derfor blir strømprisene i Nord-Norge helt avhengig av prisnivået i Nord-Sverige. Strømprisen fastsettes i alle områder ut fra tilbud og etterspørsel. I dag er det kaldere i hele Norden enn det var i går. Det betyr at forbruket stiger. Når forbruket stiger må vi enten produsere mer, eller så må vi importere mer kraft fra kontinentet. Dermed stiger prisen hvis alle produsentene tilbyr samme volum som i går til samme pris.

- Hvem er det som bestemmer strømprisene?

- Strømprisene i Norge bestemmes i det nordiske kraftmarkedet, Nord Pool. Alle produsenter i Norden melder inn til kraftbørsen hver dag om hvor mye de kan produsere til ulike priser for neste dag. De som har ansvaret for å kjøpe inn strøm til forbrukerne melder også inn hvor mye de trenger til ulike priser. Når man i tillegg tar hensyn til eksport- og importmuligheten finner man en pris hvor produksjon er like stor som forbruk pluss utveksling. Dette skjer for hele Norden, og i tillegg for hver prissone i de ulike land.

Er det Statnett som tjener penger når strømmen blir dyrere, eller er det kraftselskapene selv?

- Statnett tjener ikke penger på at prisene stiger. Det er det i første omgang produsentene som gjør. Men produsentene blir med det nye skatteregimet som blir vedtatt i disse dager skattlagt mellom 90 til 100 prosent når prisene går over 70 øre/kWh. Det betyr i praksis at det er Staten som er den store vinneren i dette. I tillegg tar Staten inn 25 % i moms på alt det forbrukerne betaler (dette gjelder ikke for Nord-Norge som har momsfri strøm. Journ.anm.).

Tilbake til lokalsamfunnet

Verdier skapt av kraftselskapene går i dag går tilbake til lokalsamfunnene via utbytte til eierne, til eksempel Fauske og Bodø kommune, og i direkte form av utvikling av næring, industri, lokale arbeidsplasser, sponsing og øvrig samfunnsstøtte.

- At man reduserer lokal verdiskapning til fordel for skjerpet skattetrykk er etter vår oppfatning uheldig, og går i verste fall ut over viktige kommunale oppgaver som for eksempel skole, pleie og omsorgstjenester. I tillegg er det en kraftig oppbremsing av det grønne skiftet, samt vedlikehold og videreutvikling av grønn industri, poengterer Opheim.

Strømstøtte

Regjeringen har innført en ordning om kompensasjon for høye strømpriser, som innebærer at alle husholdninger får tilbakebetalt deler av sine strømutgifter. I november ble den gjennomsnittlige spotprisen lavere enn prisgrensen for kompensasjon her i nord.

I desember ser det ut til at også vi som bor her vil kvalifisere for å få strømstøtte.

Ordningen fungerer slik at når gjennomsnittlig markedspris for måneden i det prisområdet husholdningen tilhører overstiger 70 øre per kilowattime, så betaler staten 90 prosent av den overskytende summen i perioden mellom september 2022 til mars 2023.

Gjennom ordningen vil en husholdning få støtte til strømforbruk på opptil 5000 kilowattimer per måned per målepunkt.

- Dette behøver du ikke å gjøre noen tiltak for å få, beroliger Gunnestad og forklarer at summen du har krav på i støtte, vil trekkes automatisk fra strømregningene dine.

- Begrens forbruket

Gunnestad tror prisene vil forholde seg høye en periode grunnet alle faktorene som tidligere er nevnt.

- Det kan derfor være lurt å tenke på å begrense forbruket av strøm, og se på hvor man kan spare. For eksempel kan det være fornuftig å kun varme opp deler av huset som man faktisk bruker til daglig, råder han.

- Mye strøm går også til oppvarming av vann, så det kan være lurt å dusje på kveldene, da er det ofte billigere å varme opp vannet på natta.

Han råder også til å ikke kjøre oppvaskmaskin og vaskemaskin når de ikke er fulle.

- Men selv om timesprisen på strøm er billigere på natta, så bør man ikke kjøre tørketrommelen på natta da den kan utgjøre en brannfare.

- Elbilen derimot, den bør du lade om natta.

Powered by Labrador CMS