MÅ BESTEMME. Kommunene bør få bestemme over egne skuterløyper. Foto: Helge Simonsen (Arkiv)
MÅ BESTEMME. Kommunene bør få bestemme over egne skuterløyper.

Leder:

Kan rasere en god ordning

Kommunene vet best om de har rom for skuterløyper og utdeling av lokale løyver.

Publisert Sist oppdatert

Kommunene må få bestemme dette selv

Det er mange følelser rundt motorisert ferdsel i utmark i Norge, og det er ingen tvil om at frontene til tider er steile. Men når det kommer til skuterpolitikken, har den i Fauske kommune vist at det er fullt mulig for alle å eksistere sammen.

Fauske var en av de utvalgte kommunene som fikk lov til å etablere egne skuterløyper, og som la til rette for både nytte- og rekreasjonskjøring. Det har vært en ubetinget suksess, vil vi hevde.

Det er selvsagt slik at det vil forekomme ulovlig kjøring fra tid til annen, men det ville det uansett. De ordnede formene som har vært fram til nå, har fungert.

Det gjelder også når det skal kjøres til hytter og andre nytteområder som kommunen kan gi tillatelse til.

Men neste uke går høringsfristen ut på en revisjon av ny lov om motorferdsel i utmark og vassdrag. For kommunene i Indre Salten, vil denne framstå som langt mer restriktiv i sin natur enn den som gjelder i dag.

De foreslår maks antall turer til hytta, innføring av kjørebok, og vil at det hele skal forankres i plan- og bygningsloven.

Nå protesteres det høylytt fra politisk hold i alle kommunene. At opposisjonen gjør det er forsåvidt ikke oppsiktsvekkende, men her er det like sterke ordelad fra de som faktisk sitter i regjering.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet lokal har satt et klart standpunkt til at dette ikke må bli en realitet. I felles front går de ut og bar om at hele forslaget skrotes, og at man begynner på nytt med utgangspunkt i de ordningene som gjelder i dag.

Det har vist seg at kommunene er fullt kapable til å ta disse avgjørelsene selv, og det er meningsløst å skulle tilbakeføre dette til et sentralt lovverk som ikke er tllpasset behovene i landet.

Powered by Labrador CMS