AMBASSADØR. Torstein Lerhol er ambassadør for Sjunkhatten folkehøgskole. Han er med på laget når Fauske-delegasjonen besøker Stortinget for å jobbe frem skola. Her avbildet med prosjektleder Mathilde Winther.Mathilde Winther
Jobber målrettet for egenkapital til Sjunkhatten
(VALNESFJORD) Sjunkhatten ligger fortsatt inne på statsbudsjettet med 750 000 kroner.
Disse midlene er øremerket prosjektets planleggingsfase, sier Mathilde Winther, prosjektleder for Sjunkhatten folkehøgskole
Det er totalt ti skoler som har søkt om midler men Sjunkhatten folkehøgskole er den eneste som ligger inne med planleggingsmidler. Ifølge prosjektlederen er dette er et veldig sterkt signal fra stortinget.
- Dette tar vi som et tegn på at skolen er ønsket fra mange hold. Men, det er nå en gang slik at det tar lang å drive frem et slikt prosjekt, og det gjelder å holde fokus og et jevnt trykk på prosjektet, sier Winther.
Annonse
Annonse
Faste prosedyrer
Annonse
Det er fast prosedyre for hvordan man må gå frem dersom man for eksempel ønsker å etablere en folkehøgskole, og de reglene må også vi følge. Det som gjør at Sjunkhatten skiller seg ut fra de andre skolene er at vi må søke om et eget tilskudd knyttet til investeringer, forklarer Winther.
- Andre skoler har bygningsmasser de har fått billig. Det kan være nedlagte skoler eller tidligere forsvarsbygg. En slik passende bygningsmasse har ikke vi. Hadde vi hatt det kunne vi sikkert hatt folkehøgskole for mange år siden, men hele kjernen i selve prosjektet er at Sjunkhatten skal være et universelt utformet bygg som virkelig er tilrettelagt for alle ungdommer. I tillegg er det også avgjørende at skolen skal ligge i nettopp det området hvor vi har planlagt å ha den. Dette er for å dra nytte av fagmiljøet og kompetansen som er ved Valnesfjord Helsesportssenter, samt den flotte naturen og tilgjengeligheten til naturen, sier Winther.
Slår ring om skolen
Annonse
Winther forteller om mye innsats fra frivillige.
-Per i dag er det rundt tretti stykker som jobber frem prosjektet som frivillig. Det vil si at de jobber uten lønn. I tillegg har lag og foreninger, bedrifter, lokalpolitikere, på nasjonalt nivå og fylkesnivå lagt inn mye innsats allerede. Blant annet Ingelin Noresjø har lagt ned en formidabel jobb i å få dette til politisk, og vi er heldige som har politisk bredde om at skolen skal realiseres.
Prosjektlederen understreker at hun er utrolig takknemlig for den hjelpen prosjektet har fått så langt.
- Men vi kan ikke hvile, vi må jobbe like hardt med prosjektet nå som vi gjorde for noen måneder siden, og for noen år siden, sier Winther entusiastisk.
Mangler tilbud
Det er nemlig slik at ungdom med behov for tilrettelagte omgivelser ikke har et godt nok, barrierefritt tilbud som de kan søke på dersom de ønsker å gå på folkehøgskole. Noen ungdommer har f.eks behov for brukerassistert personlig assistent. Heller ikke disse ungdommene har i dag et reelt folkehøgskoletilbud.
- Det siste halve året har vi jobbet intenst med å skaffe til veie midler og samarbeidspartnere, forteller Winther videre.
- Vi skal klare å stå med en egenkapital på førti millioner. Vi har måttet gå veldig bredt ut for å få dette til. Vi har jobbet med frivillige, lag, foreninger, stiftelser og organisasjoner, store og små bedrifter og andre kommuner. Summen blir et spleiselag med alle de som slår ring rundt skolen. De som løfter prosjektet og sier at dette trenger vi, sier Winther.
Venter tilbakemelding
- Mange har gitt oss tilbakemeldinger med konkrete summer de vil bidra med i prosjektet, men vi venter fortsatt på tilbakemelding fra flere som vi ønsker og håper å ha med.
Winther sier videre at for å komme over i neste fase må Sjunkhatten fortsatt ligge inne når det reviderte statsbudsjettet kommer i desember.
- Vi har løpende dialog mot stortinget og de neste månedene skal flere delegasjoner reise til Oslo i forbindelse med fremlegging av prosjektet.
Mange med på laget
Annonse
Det er mange som ønsker å få til en folkehøgskole for funksjonshemmede. Torstein Lerhol er skolens fremste ambassadør, og også han er med på laget når Fauske-delegasjonen reiser til Stortinget.
AMBASSADØR. Torstein Lerhol er ambassadør for Sjunkhatten folkehøgskole. Han er med på laget når Fauske-delegasjonen besøker Stortinget for å jobbe frem skola. Her avbildet med prosjektleder Mathilde Winther.Mathilde Winther
- Gruppa settes sammen litt ut fra hva som skal presenteres, sier Winther.
- Vi skal fortsette arbeidet med å få på plass finansieringen av skolebygget, slik at denne unike folkehøgskolen kan bygges, avslutter Winther med et smil.