STORFORNØYD. Jens Kyed er storfornøyd med å ha satset på takstein med integrerte solceller. Han regner med å ha tjent inn igjen investeringen i løpet av et par tiår. Foto: Kenneth Strømsvåg
STORFORNØYD. Jens Kyed er storfornøyd med å ha satset på takstein med integrerte solceller. Han regner med å ha tjent inn igjen investeringen i løpet av et par tiår.

Jens og familien først ut med solcelle-takstein

Familien Kyed i Valnesfjord er selvforsynt med strøm. Valget falt på takstein med integrerte solceller.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Dersom du kjører forbi familiens idylliske eiendom, er det slett ikke sikkert du får med deg at kraftforsyningen er svært kortreist.

Jens, kona Herdis og de fem døtrene har nemlig valgt seg takstein med integrerte solceller.

- Det ser jo rett og slett ut som helt vanlige takstein. Det er noe av det som ble avgjørende da vi valgte denne løsningen, sier en begeistret Jens.

Nær to tonn takstein

Midtveis i forrige uke la elektrikerne fra Indre Salten energi (ISE) siste hånd på verket. 360 takstein har gått med. Hver av dem veier 5,3 kilo. Totalt 1.908 kilo.

- Under de rette forholdene produserer taket 5,46 kilowattimer med strøm, forteller Kyed.

Det betyr med enkle ord at de spesielle taksteinene fanger energi nok til å holde liv i fem panelovner som hver forbruker 1.000 watt per time.

Falt for norsk produsent

Familien har fokus på å leve på en bærekraftig måte. Derfor var det naturlig å tenke egen strømforsyning da valget av tak til fjøset skulle tas. De mer, nå til dags, vanlige solcellepanelene var de derimot ikke like lystne på.

- Vi fant fort ut at vi heller ville ha denne løsningen, som tar seg mye bedre ut i omgivelsene. Vi kjente til slike takstein med integrerte solceller, men ikke til at det finnes en norsk produsent. Nå vet vi det, og resultatet ser du jo her, sier Kyed.

PROSJEKTLEDER. Kjell Åge Sollid fra Indre Salten Energi. Foto: Kenneth Strømsvåg
PROSJEKTLEDER. Kjell Åge Sollid fra Indre Salten Energi.

Selger strøm

Kona Herdis er like begeistra som mannen.

- Dette er noe vi har tenkt i mange år. Å være selvforsynt med strøm. Denne løsningen synes jeg er veldig fin.

Familien på seks har et mål om å forbruke minst mulig strøm i hverdagen. Den strømmen de selv ikke bruker følger kraftnettet tilbake til strømselskapet. Det betyr penger inn på konto for Kyeds.

- 370.000 kroner er prislappen for dette. Vi regner med å bruke 20 år på tilbakebetalingen, mens levetiden for solcelleanlegget er omlag 25 år. Det betyr fem år med, ja la oss si svært billig strøm, slår Jens Kyed fast.

Først ut i Salten

Prosjektleder Kjell Åge Sollid i ISE er ettermiddagsblid i sola da Saltenposten er på visitt hos Kyeds.

- Dette taket er det første i sitt slag i mils omkrets. Fram til nå fantes dette bare to steder i Nord-Norge; i Mo i Rana og i Tromsø, sier Sollid.

ISE samarbeider med det norske selskapet Skarpnes, som har tilhold i Grimstad i Agder.

- En slik løsning er nok mest aktuell for de som har bygget nytt, eller skal skifte ut eksisterende tak fordi det rett og slett har gjort jobben sin. Nå som vi har fått det første i vårt område, ser jeg ikke bort fra at flere kan fatte interesse for en slik løsning, sier Sollid.

SOLCELLENERDER. Elektrikerne Kriss Løding (32) og Ruben Stensen (22) har blitt solcellenerder. Foto: Kenneth Strømsvåg
SOLCELLENERDER. Elektrikerne Kriss Løding (32) og Ruben Stensen (22) har blitt solcellenerder.

Solcellenerder

Det er duoen Kriss Løding og Ruben Stensen som har lagt taket. Jobben har vært grei, selv om dette er noe de aldri før har gjort.

- Jeg synes dette har blitt fint. Veldig fint. Det er sånn at jeg igrunn er litt misunnelig, innrømmer Ruben (23).

Makkeren Kriss (32) har også latt seg påvirke av arbeidet.

- Dette har vært nytt og spennende. Vi må vel kunne sies å ha blitt litt solcellenerder, sier Kriss med et godt glis.

Powered by Labrador CMS