SA OPP. Geir Mikkelsen sa nylig opp stillingen som kommunedirektør i Fauske kommune, og det var slett ikke overraskende mener journalist Helge Simonsen.
SA OPP. Geir Mikkelsen sa nylig opp stillingen som kommunedirektør i Fauske kommune, og det var slett ikke overraskende mener journalist Helge Simonsen.

Synspunkt:

- Jeg kan nesten ikke fatte at han ble værende så lenge som han ble

Journalist Helge Simonsen skriver i dette synspunktet om Geir Mikkelsens avgang som kommunedirektør i Fauske kommune.

Publisert Sist oppdatert

Nå må kommunen ut i en ny kostbar prosess

Den 28. august kom det som for meg i hvert fall framsto som årets minst overraskende nyhet. Da kom pressemeldingen om at rådmann i Fauske, Geir Mikkelsen, hadde sagt opp sin stilling for å gå tilbake tll sin tidligere jobb som kommunedirektør i Gildeskål.

Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg var overrasket over at han nå har valgt å forlate det synkende skipet som kalles Fauske kommunes økonomi. Men tvert imot, jeg kan nesten ikke fatte at han ble værende så lenge som han ble.

Bare noen dager før var kommunestyret og andre representanter fra administrasjonen samlet til budsjettkonferanse i Valnesfjord.

Geir Mikkelsen gikk på talerstolen med et budskap han har levert til de folkevalgte mange ganger de siste årene. Gjentatte advarsler om at noe må gjøres, og det må gjøres nå.

Men denne gangen hadde han et resignert preg han ikke hadde tidligere. Jeg kan huske at jeg tenke for meg selv at dette er en mann som har gitt opp. Og man kan knapt holde det mot han heller.

Nå kan det godt hende at Mikkelsen ikke har gitt opp, men han trenger ikke forholde seg til problematikken så veldig mye lenger.

Når oppsigelsestiden er utløpt, kan han snu ryggen til et akkumulert driftsunderskudd som kommer til å passere 100 millioner uten problemer.

I sin redegjørelse på budsjettkonferansen sa Mikkelsen at det har sviktet i mange ledd, ikke bare hos politikerne. Det har vært tatt høyde for at forandringer som blir vedtatt skal kunne gjennomføres i løpet av kort tid, men det har gått langt tregere enn forespeilet.

Han innser at budsjettene som blir vedtatt, ikke holder. Selv om intensjonene kanskje har vært gode, er tallenes tale klar.

Nå må Fauske kommune ut på jakt etter en ny rådmann, eller kommunedirektør, som det skal hete.

Man skal finne et menneske som har både erfaring og autoritet, og som vil bli mislikt av mange i lang tid framover. For den situasjonen man er kommet i nå, den snur man ikke over natta.

Det er en prosess som ikke bare er kostbar, men også ofte er tidkrevende.

Det må som regel et rekrutteringsbyrå inn for å finne den rette kandidaten, og regningen for å anskaffe seg en ny kommunedirektør bikker ofte 100.000 kroner.

Nå vet vi selvsagt ikke hvor langt denne prosessen er kommet, men det er neppe en ny kommunedirektør på plass før vi skriver 2021. Det betyr at vedkommende ikke vil ha en innflytelse på neste års budsjett, og ikke vil kunne sette sitt preg på driften før det er gått nok et år.

Når man også legger til grunn at det første kommunestyremøtet i Fauske etter sommeren først kommer i oktober, kan man nesten bare holde seg for øynene når driften for andre tertial skal legges fram.

Det var ille nok før ferien, men som regel kommer ikke de store smellene før sommeren er gått og vikarregningene begynner å rulle inn.

Når det tar så lang tid å komme i gang med politiske prosesser etter ferien, er det ikke mye man kan gjøre for å reagere før neste års budsjett skal legges.

Og vips, så var det gått et nytt år med et stadig stigende underskudd i Fauske kommune.

At Mikkelsen valgte å forlate stillingen som rådmann, var kun et spørsmål om tid.

Powered by Labrador CMS