REPRESENTERER FAUSKE. Advokatene Benedicte Grimstad (t.v.) og Jan-Eirik Nielsen la fram omfattende dokumentasjon som de mener beviser at søstrene fikk betalt for tomtene. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
REPRESENTERER FAUSKE. Advokatene Benedicte Grimstad (t.v.) og Jan-Eirik Nielsen la fram omfattende dokumentasjon som de mener beviser at søstrene fikk betalt for tomtene.

Kommunen slo tilbake med nye advokater:

Mener tomtene er både kjøpt og betalt

Med to nye advokater fra firmaet Dalan i Oslo, slo Fauske kommune kraftig tilbake mot saksøkerne som mener kommunen har tatt seg til rette mot mindreårige søstre.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Først gjorde advokat Jan-Eirik Nielsen det klart at ingen av de som i dag jobber i Fauske kommune har noen prestisje i denne saken.

Han gjorde det også klart at om det har skjedd forsømmelser, så vil kommunen gjøre opp for seg.

Man han innrømmet ikke at kommunen har gjort noe galt, og han slo fast at kommunen har betalt for seg til de to søstrene.

- Jeg kan ikke se at motpartens faktabeskrivelse stemmer overens med den dokumentasjonen som er framkommet i saken, sa advokaten fra firmaet som har kontrakter og avtalerett blant sine fremste områder.

Han mente at denne saken, som omhandler 12 tomteparseller, de fleste langs Vollgata, ikke har noen parallellitet til den allerede avgjorte samfunnshussaken.

KONTRAKT. Kommunens advokater la fram mange kontrakter underskrevet av jentenes verge. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
KONTRAKT. Kommunens advokater la fram mange kontrakter underskrevet av jentenes verge.

Gamle dokumenter

Han innrømmet at det gir en del utfordringer å gi et fullstendig bilde ettersom ingen av aktørene fra den gangen lever lenger, og ettersom kontrakter, skjøter og regninger er både 60 og 70 år gamle.

- Det vil være enkelte dokumenter som ikke lar seg finne, og det er ingen lagringsplikt for slike dokumenter i så mange år. Kommunen har likevel funnet mange dokumenter, sa Nielsen, før han overlot til sin kompanjong, advokat Benedicte Grimstad, å legge fram dokumentene.

Hun gikk gjennom punkt for punkt, og viste til en rekke eksempler både på at det var skjøter undertegnet av verge og overformynderi, og at var redegjort i kommunens regnskap for utbetaling til søstrene.

Mange eksempler

Hun la grundig fram det ene eksemplet etter det andre. Det var ifølge dokumentene betalt 18.000 kroner for den ene tomteparsellen og 20.000 kroner for den andre. Hun mente det ble betalt den gang markedspris for tomtene. 4200 kroner for veigrunn til det som i dag er E6 er et annet eksempel.

Eksemplet med høyest beløp var kjøpekontrakten for et område i dagens Bjørnmoveien, som kommunen skal ha betalt 112.000 kroner for.

Dokumentene står i kontrast til saksøkernes hittil klare påstand om at søstrene ikke har mottatt noe for alle eiendommene utenom ei bankbok med noen hundrelapper da de ble myndige.

Powered by Labrador CMS