VETERINÆRSENTERET FAUSKE. Inger-Elisabeth Abelsen (t.h) og hennes kollega Lill Beathe Svendsen er enige om at det er viktig å gjøre tiltak for hunder i varmen. Foto: Stine Weronica Kveseth
VETERINÆRSENTERET FAUSKE. Inger-Elisabeth Abelsen (t.h) og hennes kollega Lill Beathe Svendsen er enige om at det er viktig å gjøre tiltak for hunder i varmen.

Veterinærene forklarer:

- Jeg har opplevd å få inn en hund på grunn av overoppheting

Når man forlater et dyr i bilen en varm sommerdag, tar det ikke lang tid før kroppen begynner stenge ned. Organene svikter.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Se for deg at du kommer ut fra butikken med en full bærepose i hver hånd.

Sola skinner fra klar blå himmel, varmen treffer deg som en vegg, det eneste du tenker på er hvor godt det skal bli å sette deg i bilen med aircondition og nyte isen du kjøpte for ett minutt siden. Like før du kommer frem til bilen din, ser du en hund som sitter i en annen bil like ved. Den peser, virker ustø og forvirret. Det er tydelig at den ikke har det bra.

Hva gjør du?

Hvordan vet vi

Saltenposten har vært i kontakt med Veterinærsenteret Fauske as, som kan fortelle litt om hva vi skal se etter i en lignende situasjon og hva man gjør med hunden i ettertid.

- En overopphetet hund kan pese kraftig og være stresset, men de kan også fremstå som forvirret og ustø. Symptomer kan være sikling, tørre og røde slimhinner, i øyne og munn.

I alvorlige tilfeller kan dette utvikle seg til respirasjonsbesvær, tap av bevissthet, sjokk og i verste fall død, forteller veterinær Inger-Elisabeth Abelsen.

Finn eier og redd hunden

- Det er vanskelig å vite helt sikkert fra utsiden av en bil om hunden faktisk er i nød eller ikke. Dersom man ser tydelige symptomer på en hund som kan være overopphetet så er det bedre å reagere en gang for mye, enn for lite.

- Ser man en hund i bil som peser og virker stresset eller forvirret på en varm sommerdag, så er det store sjanser for at den holder på å bli, eller allerede er overopphetet, sier Abelsen.

Behandle hunden

Veterinær Inger-Elisabeth Abelsen forteller videre:

- Det aller viktigste er å få hunden raskest mulig ut av bilen og starte med å kjøle den ned. Bruk tøy som er vått og kjølig, og legg det over hunden. Begynn med områder som hode/nakke, bryst og buk og pass på at du får kjølt den ned helt inn til huden.

- Det er viktig at man ikke bruker iskaldt vann da det kan føre til at hunden faktisk blir underkjølt. Mens hunden kjøles ned så er det også viktig at man prøver å få de til å drikke vann dersom de er i stand til dette. Hunder som viser symptomer til overoppheting skal alltid til veterinær så raskt som mulig, da dette kan føre til store skader på indre organer.

Tenk dere om

Veterinær Inger-Elisabeth Abelsen har tidligere jobbet på klinikk på Østlandet, hvor hun har opplevd at det ved flere tilfeller har kommet hunder inn på grunn av overoppheting.

- Jeg har opplevd å få inn en hund på grunn av overoppheting, men den var dessverre allerede død. Dette skjedde mens eier var i butikken for å handle.

Powered by Labrador CMS