GRENSEKONTROLL. På vei ut av Arjeplog kommer første varsel om en stengt grense.Tarjei Abelsen
Stengt grense bidrar til økonomisk nedgang:
– Jeg er redd, men jeg må kjempe
(VäSTERBOTTEN) Om grensen til Sverige fortsatt er stengt når sommeren kommer, står store deler av reiselivsnæringen i Sverige i fare for å miste 50 prosent av gjestene sine.
– Nei, stengte grenser har aldri fungert på noen epidemier i verdenshistorien. Det er ikke noen funksjonell måte å drive smittevern på, sa statsepidemiolog i Sverige, Anders Tegnell til TV2 i midten av april.
Norske politikere mener noe annet og har fortsatt stengt den ellers nesten umerkbare grensen til Sverige på ubestemt tid fra 16. mars.
Saltenposten har vært på besøk hos våre naboer og stilt det store spørsmålet:
Annonse
Annonse
– Hvordan går det, og vil dere klare dere uten oss i nordmenn i sommer?
Annonse
ÅPENT. Kanjana Brännström kjemper for overlevelse med sitt Kanjana thaikök og catering i Arvidsjaur. Hun har mistet 80 prosent av kundene sine. Normalt skulle det vært fullt her i lønsjen på en fredag.Tarjei Abelsen
Står han av
Å passere grensen mellom Norge og Sverige er ikke en spennende ting. Den har vært vidåpen så lenge de aller fleste kan huske, og kun en overlastet alkoholkvote kan gi deg problemer. Men da med dine egne på vei hjem.
På vei opp til Silvervägen E95 denne fredagen i midten av april er det annerledes. Heimevernet har lagt sperringer på veien og fører alle bilister inn til tollstasjonen. Der sjekker to hyggelige Heimevernssoldater legitimasjon, spør om formålet med og varigheten av turen, og om jeg er kjent med karantenebestemmelsene.
Annonse
Turens mål er solkysten i Nord-Sverige, stedet tusenvis av nordmenn håper å reise når ferien begynner om snaue tre måneder.
På veien er jeg ensom nordmann. Jeg skal ikke se en eneste norsk personbil på hele turen. Normalt en utenkelig tanke, nå en spesiell opplevelse.
STOPPESTED. Mange pleier å stoppe på vei til eller fra svenskekysten og handle seg thaimat i Arvidsjaur. Nå er det nesten ingen som handler her lengre.Tarjei Abelsen
Ingen nordmenn
Før jeg la avgårde på veien leste jeg i svenske aviser at mange svenske bedrifter allerede sliter i kraftig motbakke som følge koronaviruset. Selv om Sverige står så godt som alene i verden om ikke å stenge samfunnet helt ned, peker de økonomiske pilene samme veien som i Norge.
Når jeg stopper bilen for første gang på svensk jord utenfor Kanjana thaikök & catering i Arvidsjaur, forventer jeg ikke å gå rett inn i denne virkeligheten.Men jeg kommer inn i et tomt lokale. Kun innehaver Kanjana Brännström sitter ved et av bordene, og hun spretter opp som om hun ikke er vant til folk.
– Jeg har fjernet menyen fordi det ikke er noen kunder, jeg kan ikke sjanse på å handle inn dyre råvarer og har derfor bare en liten buffet, forteller Brännström.
Det er lønsjtid på en fredag, normalt skulle det vært fullt hus.
– Det er en stor nedgang i svensker som kjører inn mot fjellet, og det er ingen nordmenn som kjører til kysten, forklarer Brännström.
STENGT. Alpinanleggene i Sverige har stengt for sesongen og er med på å gi store tap i inntekter for hotell, camping og hytteutleiere. Her er bakken i Jäckvik.Tarjei Abelsen
Jobber gratis
Normalt står nordmenn for rundt 50 prosent av omsetningen hennes, og påskeuka pleier å være spesielt innbringende. Men en forventning om 40.000 kroner inn endte med skarve 4.500 kroner.
– Nå jobber jeg gratis, alle pengene går til å dekke faste utgifter som strøm og husleie så langt det går, sier Brännström.
Til tross for at kundegrunnlaget hennes er så godt som borte er hun i godt humør og forteller om hvordan kjærligheten tok henne til Sverige for 27 år siden.
Umulig
Annonse
Det er ni år siden hun åpnet dørene for å prøve markedet for thaimat på det lille tettstedet, og marked var det. Fra eneboligen kloss på Silvervägen har Brannström i normale uker solgt mat for rundt 25 tusen kroner og skapt sin egen arbeidsplass.
– Nå selger jeg bare for fire-fem tusen kroner i uka, sier Brännström.
Nedgangen på 80 prosent har gjort det umulig for gründeren å hente inn 80 tusen kroner, som er det minste hun må ha inn for å kunne ta ut lønn.
– Jeg kan ikke ta ut lønn, det er umulig, sier Brännström.
TILTAK. Også i Sverige er det vektere som holder kontroll på hvor mange som til en hver tid er inne på Systembolaget.Tarjei Abelsen
Må holde åpent
Likevel ser hun seg nødt til å holde åpent fra onsdag til søndag, som vanlig.
– Jeg er redd, men jeg må kjempe. Jeg har bare dette foretaket og må holde åpent, ellers har jeg ingen penger, sier Brännström.
Fordi hun driver som et enkeltpersonforetak har hun ikke mulighet til å permittere seg, og nyte godt av at staten tar størsteparten av utgiften.
– Det er kun aksjeselskap som får hjelp, men jeg venter på regjeringen og håper på tiltak for oss også, sier hun.
Brännström håper svenske myndigheter har kontroll på pandemien og at det ikke vil ta for lang tid før situasjonen blir mer som normalt.
– Jeg håper jeg klarer å holde det i gang, og at det blir en bedring i løpet av to-tre måneder, sier hun.
Når jeg er på vei ut, kommer det en kunde inn og åpner menyen entusiastisk. Han er usikker på om han vil ha noe når han får høre at det kun er buffet.
Mange direkte berørt
Kanjana Brännström er langt fra alene om å slite med effektene av covid-19. En to-tre uker gammel spørreundersøkelse gjennomført av det fylkeskommunale foretaket Region Västerbotten, viser at mange ble raskt truffet av krisen.
– Nesten halvparten av bedriftene svarte at de allerede var rammet direkte av pandemien, sier Anna Pettersson som er regional utviklingsdirektør. 1.400 bedrifter fikk undersøkelsen og omlag 500 svarte.
– Mange har gjort tiltak i form av å stanse alle nyansettelser, søke om å permittere, avstå fra å ta ut lønn og andre ting som har kunnet dra ned de faste utgiftene.
– Mange har også søkt om økt kreditt i banken og tatt på seg oppdrag som normalt ikke er en del av deres virksomhet, sier Pettersson.
SENTRUM. Folk på vei gjennom gågata i Skellefteå.SENTRUM. Folk på vei gjennom gågata i Skellefteå.
Nye tiltak
80 prosent av bedriftene tror det kan bli nødvendig for dem å gjøre flere grep for å sikre fortsatt drift de neste månedene.
– Eksempelvis nevner de nedsatt arbeidstid, lavere lønninger og i ytterste fall er risikoen konkurs, sier Pettersson.
Region Västerbotten vil framover drive fortløpende kartlegging av situasjonen for bedrifter og bistår også med flere hjelpetiltak.
Blant annet har Region-selskapene i Västerbotten og Norrbotten denne uka fått 49 millioner kroner å fordele fra EUs fondsmidler for regionutvikling.
VÅR. Det er fortsatt islagt på stranda på Pite havsbad, og alle som lever av turisme er spent på om de vil møte nordmenn her i sommer.Tarjei Abelsen
Ingen kunder
Reiselivsbransjen i Sverige er som i Norge blant dem som er blitt raskest og hardest rammet av koronakrisen. Det er derfor jeg har kjørt ut til Pite Havsbad, Nordkalottens største sommerferie-anlegg med sine tusen campingplasser, 230 hytter og 430 hotellrom.
Det er mørkt i vinduene på hotellet og ingen biler ved hyttene. Jeg går til hovedinngangen for å se om det står noe om stenging. Da oppdager jeg en enslig vert i resepsjonen, som formidler kontakt til en av de to eierne, som også driver stedet.
– April og mai er normalt lavsesong hos oss, men nå er det ingenting. Vi har i prinsippet stengt alle hotellene våre og har kun et fåtall arbeidsfolk som bor her, sier Kristofer Lundström.
SPENT. Kristofer Lundström eier og driver seks hoteller i Norrbotten og Västerbotten. Alle er i praksis stengt, og det er kun noen få arbeidere som bor her på hotellet her i Piteå.SPENT. Kristofer Lundström eier og driver seks hoteller i Norrbotten og Västerbotten. Alle er i praksis stengt, og det er kun noen få arbeidere som bor her på hotellet her i Piteå.
Store inntektstap
36-åringen som opprinnelig kommer fra Luleå, er gjennom sine selskaper, som også omfatter et bemanningsselskap, den største private arbeidsgiveren i Norrbotten.
Foreldrene kjøpte seg et hotell i 1996 og Lundström jobbet på hotellet hele oppveksten, før han allerede som 21-åring kjøpte sitt første hotell. I dag driver han seks hoteller som han eier sammen med en kompanjong.
Så langt regner de med å ha tapt rundt 20 millioner i inntekter, og er i likhet med resten av reiselivsnæringen langs svenskekysten, svært spent på hvordan situasjonen blir i sommer.
Normalt vil det da komme tusenvis av nordmenn fra hele Nord-Norge, som til sammen vil utgjøre rundt 50 prosent av gjestene på de fleste feriesteder langs den svenske kysten. Grenseløs – Vi savner våre norske naboer. Det er en veldig spesiell tid og ingen kunne vært forberedt på at dette skulle skje, sier Lundström og fortsetter:
STENGT. Her ved Pite Havsbad skulle sesongen normalt vært forsiktig i gang. Men hotellet i praksis stengt, og kun et mindre antall arbeidere bor her på langtidsleie.Tarjei Abelsen
– Vi føler oss veldig grenseløse mellom Norge, Sverige og Finland, og jeg hadde ikke forutsett at det ville komme så strenge tiltak mellom landene som stengte grenser. Jeg synes det er underlig at vi som nordiske naboer ikke har en bedre dialog, det er et ekstra sjokk denne pandemien har gitt meg, sier Lundström.
Arbeidsdagene hans går nå ut på å planlegge oppstart, og være klar til dagen gjestene igjen strømmer inn. Nå bestiller ingen plass på Pite havsbad, men Lundström ser et lyspunkt i at det heller ikke kommer inn avbestillinger.
– Vi har ringt til mange av våre faste gjester, og alle sier de vil komme som vanlig om det er mulig. For oss er det veldig hyggelig å vite at ønsket om å komme er der, sier Kristofer Lundström.
Kommunen hjelper
Snøen har smeltet bort i sentrum og mye ser ut til å være som hjemme. Med et unntak, det er ikke regn som står for smeltingen i Skellefteå.
BRA. Gary Brooks fra England serverer øl på den engelske puben i sentrum av Skellefteå. - Jeg tror Sverige lykkes med sin taktikk mot korona, og at de får god help av geografien som gjør det enklere å drive med sosial distansering enn det er hjemme.BRA. Gary Brooks fra England serverer øl på den engelske puben i sentrum av Skellefteå. - Jeg tror Sverige lykkes med sin taktikk mot korona, og at de får god help av geografien som gjør det enklere å drive med sosial distansering enn det er hjemme.
Sushi-sjappa har stengt restauranten, men leverer take away gjennom en åpningen i smittevernveggen ved kassen. Systembolagkøen reguleres av vektere og det er både sprit og metermerker i butikkene. Folk hilser med albuen eller legger hånden på hjertet. 9.200 personer er medlem i Facebook-gruppa #backaskellefteå, for å støtte, handle og utvikle næringslivet. Kommunen prøver blant annet å hjelpe restauranter og utsteder:
– Vi har fått beskjed om at vi kan ha åpen uteservering hele året uten å betale for det. Det er kjempebra av kommunen. Det føles som at alle i samfunnet prøver å bidra med sin del, sier Andreas Andersson.
Han er sjef på den engelske puben The Bishops Arms i Skellefteå sentrum, som til tross for overvekt av lokale gjester har mistet 70-80 prosent av normal omsetning.
– Det kom fort, og ganske akutt måtte jeg sende permitteringsvarsel til alle ansatte og forberede oss på det verste, sier Andersson.
En positiv ting
Om det i tillegg skulle bli en sommer uten nordmenn i byen, tror Andersson at det er mange steder i sentrum som vil rammes.
– Vi har mange usteder og restauranter som er litt avhengig av at nordmenn kommer hit hver sommer. For vår del vil merkes, men vi fikser det, sier Andersson.
ÅPEN. Pubsjef Andreas Andersson tror The Bishops Arms vil overleve koronakrisen, og kanskje stå sterkere, om flere konkurrenter går konkurs.Tarjei Abelsen
En kaffesjappe har allerede gått konkurs, og et annet sted har benyttet anledningen til å stenge for totalrenovering.
– Det eneste positive for oss i denne situasjonen er at vi mister konkurrenter, og dermed kan få flere kunder om vi overlever lenge nok.
backaskellefteå
Som et resultat av #backaskellefteå-initiativet har utkjøring av mat blitt et nytt stort marked. Det merkes godt på Bryggargatan bistro og bar, som har fjernet bord i lokalet for å kunne ta imot kunder og ivareta smittevernreglene.
– Vi har en veldig stor økning i take away-bestillinger som kunden henter eller vi kjører ut. Det har vært en god kompensasjon for at halvparten av gjestene er borte fra restauranten, sier Anton Berg.
VIKTIG. Sommeren er den viktigste tiden av året for restauranter og utesteder i Skellefteå. – Det er da vi tjener pengene som gjør det mulig å ha åpent hele året, sier kelneren Anton Berg.Tarjei Abelsen
Han har jobbet tre år som kelner på utestedet, og selv om de følger alle retningslinjer syns han det føles som en gråsone.
– Vi anbefales å holde oss hjemme, men restauranter og utesteder holder åpent og vil ha besøk. Det er en underlig situasjon, sier Berg.
Nå forsøker han og kollegene å dele på timene så godt det lar seg gjøre, og med permitteringspenger fra staten kommer det fortsatt bra med penger inn.
Viktig sommer
Den største bekymringen til Anton Berg er at de må holde stengt i sommer, eller at turistene ikke kommer. – Det er om sommeren vi tjener pengene som gjør det mulig å holde åpent hele året, det vil ikke være bra, sier Berg. Men han har tanker i konflikt med hverandre. For samtidig som han vil ha nordmenn til Skellefteå, tror han det er lurt at alle begrenser reisingen mest mulig. I Sverige snakker de om "hemester", ferie i eget land.
– Det kjennes best å anbefale folk å ta ferien hjemme og støtte sitt lokale næringsliv. Det viktige nå er at vi klarer å ta vare på bedriftene våre.
ÅPEN. Gjester koser seg med mat og drikke på Bryggargatan i Skellefteå sentrum, men take away er blitt det nye store i byen.Tarjei Abelsen
Neste tur
Når jeg dagen etterpå er tilbake på Silvervägen på vei tilbake til Norge føles det like rart. Ingen nordmenn, bare blide imøtekommende svensker, slik jeg husker dem før grensen ble stengt.
En av dem sitter på hjemmekontor noen mil fra Skellefteå og planlegger hvordan smitte skal unngås når campingsesongen kommer i gang. Blant annet med plexiglass, ekstra godt renhold og utlevering av nøkler utenfor resepsjonen.
CAMPING. Det er fortsatt mye snø på campingplassen i Skellefteå.Tarjei Abelsen
– Jeg tror og håper at camping er en av bransjene som vi klare seg, folk har full kontroll i sin egen bobil, vogn eller hytte. Jeg tror ikke vi blir de store taperne, sier Marie Lindqvist Holmlund.
Holmlund er spent på hvordan koronaviruset vil slå ut i Nord-Sverige, foreløpig er det relativt få registrert smittede sammenlignet med andre steder.
– Det er bare å håpe håpe håpe at det blir mindre smitte her enn det er på de store stedene, og at vi klarer oss med sosial distansering, sier Holmlund.
OPTIMIST. Marie Holmlund ved Skellefteå camping tror de vil kunne åpne i år også, og håper å se nordmenn komme i år også. - Det er veldig viktig for Skellefteå at nordmenn kommer, gjør de ikke det vil økonomien få seg en knekk.OPTIMIST. Marie Holmlund ved Skellefteå camping tror de vil kunne åpne i år også, og håper å se nordmenn komme i år også. - Det er veldig viktig for Skellefteå at nordmenn kommer, gjør de ikke det vil økonomien få seg en knekk.
I 33 år har hun drevet Skellefteå camping og Byske havsbad uten tilskudd fra eieren, Skellefteå kommune. I alle år har nordmenn utgjort rundt 50 prosent av gjestene.
– Norske turister er utrolig viktig for både samfunnet og handelen i Skellefteå. Det er tungt at det fortsatt er umulig å si hvordan sommeren blir. Er den uten nordmenn får økonomien seg en knekk.
Eksotisk nabo
Trafikken går begge veier tenker jeg når jeg kjører ut fra Junkerdalen tollsted, registrert inn i moderlandet og ilagt 14 dagers automatisk karantene.
Dagen i forveien traff jeg bygningsingeniør Mikael Sundberg som var ute for å ta en øl med et knippe venner. Gutteturen til Steigen i påska var betalt, men ble utsatt på ubestemt tid.
– For oss er Norge eksotisk og vi forstår ikke entusiasmen for vår kyst.
SKÅL. Bygningsingeniør Mikael Sundberg er urolig for at foreldrene hans skal bli smittet av koronaviruset, men mener det er viktig å holde samfunnet mest mulig i gang. Mens foreldrene har isolert seg, treffer Sundberg venner på pub. – Det er et stort problem at folk dør av korona, og det er et stort problem når bedrifter og folk dør av et nedstengt samfunn. Jeg tror på en balanse, sier Sundberg.Tarjei Abelsen
Hans gamle foreldre lever i isolasjon, men han mener de som kan må leve mest mulig som før. I likhet med statsepidemiolog Anders Tegnell er Sundberg opptatt av at nedstenging også vil skade folkehelsen. Han tror også Tegnell har rett i at en stengt grense er meningsløst.