MENING. For Michael Sagnes er meningen med livet å utgjøre en forskjell for noen. - Hvis jeg kan være med og gjøre noens hverdag mer meningsfull, så sover jeg godt. Og så skjønner jeg ikke hvorfor vi har det så travelt hele tida, sier Frps fjerdekandidat på Fauske. Alle foto: Maria EdvardsenMYE UTE. Da han bodde sørpå, savnet Michael naturen hjemme. Nå har han tatt den i bruk.HJEMMEBANE. Vi møtte Frp-politikeren der han føler seg mest hjemme - over en bålkaffe i skogen.VÆRE UTE. Den ferske Frp-politikeren slår et slag for å komme seg ut, enten det er på korte eller lange turer.
MENING. For Michael Sagnes er meningen med livet å utgjøre en forskjell for noen. - Hvis jeg kan være med og gjøre noens hverdag mer meningsfull, så sover jeg godt. Og så skjønner jeg ikke hvorfor vi har det så travelt hele tida, sier Frps fjerdekandidat på Fauske. Alle foto: Maria Edvardsen
Politiker-praten:
- Jeg er opptatt av at folk skal ha valgfrihet
Etter bare ett år i politikken har Michael Sagnes (27) klatret opp på en 4. plass på Frp-lista.
Blid og engasjert. Det er de første inntrykkene jeg får av Michael Sagnes (27). Og kanskje litt traust. På en god måte. Vi skal slå av en prat om politikk, og blir enige om å møtes der han føler seg mest hjemme - i
skogen.
Michael tror det er derfor han blir stadig mer glad i naturen. Han vokste opp i Hauan, men har bodd sørpå siden tenårene. For et par år siden vendte han tilbake og har nå ei leilighet på Finneid.
Før mitt møte med Frps fjerdekandidat har jeg gjort min research via partileder Kassandra Petsa, som sier at vi har å gjøre med en fyr full av ideer, som også er grundig og nøyaktig. Som daglig leder i Regnskap Nord er han nok nødt til å være akkurat det.
Det blir mye tid foran datamaskinen.
- Jeg merket mens jeg bodde sørpå at jeg lengtet nordover. Pappa hadde vært flink til å ta meg med på turer, og jeg oppdaget at det var noen jeg savnet. Nå kjenner jeg at det er en fin kontrast til å sitte foran pc-en, at det er godt å gjøre noe helt annet.
Kaffekjele og primus kommer opp av sekken, vann hentes og settes på kok. Det blir litt tursnakk før vi kommer inn på politikk. Michael er stadig på tur, gjerne telttur. I sommer var han i Rago nasjonalpark og lot seg fascinere av den ville naturen der. Dit vil han tilbake, kjenne på roen der.
Men akkurat nå er det full fart med valgkamp, og for første gang står han selv på lista. På en fjerdeplass, etter bare ett år i politikken. Han har alltid engasjert seg personlig og tenkt mye politikk, men det holdt seg på det nivået, inntil nylig.
- Hvordan havnetdu i politikken?
- Jeg har vært medlem av Frp i mange år, og så tok Kassandra kontakt og spurte om jeg ville bli med på møtene. Hun mente jeg kunne ha mye spennende å bidra med, så der startet det vel egentlig.
Før han kom tilbake til Fauske, jobbet Michael i åtte år innenfor markedsanalyse for Norstat. Der startet han på gulvet og endte som prosjektleder. Han tror han har lært mye gjennom den jobben.
- Jeg fikk snakket masse med vanlige folk om hva de mener om saker og ting.
Michael skjenker nykokt kaffe i plastkrus. Det er grut i overflata. Han beklager, jeg sier at det er slik det skal være på tur.
- Hvorfor har du engasjert deg i akkurat Frp?
- Mange av kjerneverdiene i partiet appellerer godt til meg. Man skal ha muligheten til å velge det meste selv og at man egentlig er litt herre over egen gård. Så syns jeg også Frp har vært flink til å ta vare på de mennekskene som kanskje ikke har den høyeste stemmen. Folk som har kommet og hvisket meg i øret at den jobben dere gjør er så bra og jeg heier på dere. En liten bekreftelse på at vi gjør noe rett.
De suser i trekronene. Men det er le i gapahuken hvor vi har slått oss ned. Det hender også det blåser litt rundt Frps politikk.
- Jeg kjenner meg ikke helt igjen i mange av karakteristikkene fra ulike hold om at vi bare tenker på de rikeste, eller de som har mest fra før. Jeg personlig tenker hvert fall ikke sånn.
- Hva vil du si er din viktigste politiske sak?
- Her er det vanskelig å velge seg ut bare én. Samferdsel, næringsliv, barn og familie. Men det er spesielt samferdsel som gjør meg engasjert, særlig her i nord når det kommer til framkommelighet og hvilke prosjekter vi bevilger penger til.
Michael skryter av regjeringens satsing på veiprosjektet "Nye Veier", og er glad for å registrere mer nytenkning.
- Det er livsfarlig med monopoler hvis de får lov å etabere seg. Å holde fast ved gamle, satte tankemønstre, bare fordi det alltid har vært sånn. Da tror jeg vi blir stående fast.
- Sånn som NSB og NRK var det?
- Ja, og Telenor. Jeg har tro på at folk skal få lov å velge selv i størst mulig grad, også sånne ting som teleoperatør.
På samme måten mener han det er viktig at de beste til å gjøre en jobb får jobben, altså større grad av konkurranseutsetting. Og at det ikke er sikkert kommunen er best på helse.
Jeg spør om han mener at "alt" skal konkurranseutsettes. Og om det da blir noe igjen av lokalt næringsliv og initiativ. For det finnes alltid noen som kan gjøre en jobb billigere.
- Det kan vel ikke bare være økonomien som skal få styre?
- Der er jeg nok litt todelt. Det må jo være noen kloke hoder som styrer. Og dette handler ikke bare om økonomi. Ta for eksempel de private barnehagene, hvor målinger viser at brukerne er litt mer fornøyde.
En annen sak han engasjerer seg i er at kommunen skal søke seg inn i prosjektet for statlig finansiert eldreomsorg, som til nå har vært et prøveprosjekt.
- Uansett hvor trang kommuneøkonomien er, så skal vi sørge for at de eldre får det tilbudet de skal ha. Vi trenger nok litt politisk vilje med oss for å få det gjennom, men sånn som jeg ser det, så er det en vinn-vinn-sak for Fauske.
- Men hvatenker du om at valgkampen har blitt redusert til en bompenge-kamp?
- Jeg må si at jeg er litt mett av det. Det er jo heller ikke en sak som er så relevant for folk her på Fauske. Det er ikke det som er problemet her. Men når det er sagt, så er jeg prinsipielt motstander av bompenger. Bilistene betaler nok som det er.
Jakt, fiske, teltturer. Og programmeringsfirmaet han driver "på si". Det er sånt det blir mindre av de neste par ukene. Det blir også mindre tid til poker, som er en annen hobby.
- Det er mye tenking og taktikk. Og man kan godt bløffe litt. I poker, altså. Ikke i politikken.