OLDEFAR PÅ SKOLEBENKEN. - En advokat som var foreleser på studiet i Bodø uttalte at jeg var den første oldefaren som hadde fått karakteren A i arbeidsrett. Det er jo litt artig, sier studenten Jan Erling Håkonsen til Saltenposten. Foto: Erica Restoften
OLDEFAR PÅ SKOLEBENKEN. - En advokat som var foreleser på studiet i Bodø uttalte at jeg var den første oldefaren som hadde fått karakteren A i arbeidsrett. Det er jo litt artig, sier studenten Jan Erling Håkonsen til Saltenposten.

Jan Erling (74) er oldefar og journalistikk-student

For Jan Erling Håkonsen er påfyll av kunnskap en lidenskap. Og skal det først være, så skal det være skikkelig; på universitetet.

Publisert Sist oppdatert

ROGNAN: - På mandag går jeg i gang igjen. Da er det først ukesamling på det nye studiet jeg skal
gjennomføre. Så nå blir det etter hvert 30 studiepoeng i journalistikk også.

Det forteller Jan Erling Håkonsen (76), til Saltenposten.

Påfyll

- Gjennom hele livet har jeg sett behovet for påfyll og utvikling. Bortsett fra en kort periode på havet og 5-6 år i dagligvarebransjen, så jeg jeg jobbet hele livet i Nexans, det som før het ”Standard telefon og kabelfabrikk”.

Arbeidsplassen ble i sin tid flyttet fra Oslo til Rognan på grunn av behovet for utbygging av det norske telefonnettverket, og de hadde en gyllen epoke som leverandør for Televerket.

- Hele mitt yrkesaktive liv har jeg stilt meg til disposisjon for å løse utfordringene vi har sett med endrede behov til kompetanse og organisering. Jeg har hatt verv som tillitsvalgt, medlem av klubbstyre, klubbleder og hele tiden engasjert i det med fagopplæring. Etter hvert gikk jeg over til å bli heltidsansatt som tillitsvalgt og jobbet med fagopplæring og aktivitet på si.

Rognan-mannen ble så ble så fast ansatt som opplæringskoordinator i bedriften.

Mulighetene

- Jeg endte opp som fabrikksjef, eller det som da het plassjef. Men har hele tiden beholdt søkelys på mulighetene og behovet for bedriftsutvikling og kompetanseheving.

Håkonsen har også kjent på behovet for å styrke og utvikle egen kompetanse i møte med omstilling og endrede krav fra arbeidsplassen. Dette har han tatt med seg inni pensjonisttilværelsen.

Neste uke går han i gang med det tredje studiet som han gjennomfører, etter han ble pensjonist for 11-12 år siden.

For egen glede

- Mest gjør jeg det for egen glede. Men alle emnene jeg har valgt har vært knyttet opp til den erfaringen og det behovet jeg har sett, både hos meg selv og hos samfunnet rundt meg. Jeg er jo blant annet engasjert som leder for Eldrerådet i Saltdal kommune, og nylig ble jeg valgt som ny nestleder for pensjonistforeningen.

Etter han ble pensjonist har han ikke bare fråtset i studiepoeng. Han har også vært prosjektansatt i Salten utvikling og gitt ut diktbok, for å nevne noe.

Håkonsen hadde en periode gjesteforelesninger for studentene på universitetet i Bodø. Tema var organisasjonsutvikling.

På universitetet

- Jeg hadde en forelesning hvert år for elevene på PK-studiet. Det står for personal og kompetanse. Og så fant jeg ut at det var flere emner der som kunne dekke behovet jeg hadde. Så da bestemte jeg meg for å ta det selv.

PK-studiet inneholder fag som organisasjonspsykologi og bedriftsutvikling.

- En av foreleserne på studiet som er advokat gav meg tilbakemelding. Han sa han var imponert over innsatsen og at jeg var den første oldefaren han hadde møtte som kunne skilte med karakteren A i arbeidsrett.

Ja, for Jan Erling Håkonsen er faktisk oldefar. Han har også fem barnebarn og tre oldebarn på merittlisten.

Engasjement

Engasjementet for pensjonistene i Saltdal, var også bakgrunnen for at han valgte det neste feltet han ville fordype seg i.

- Det at jeg tok IKT, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, altså datakunnskaper, kommer i stor grad av at jeg så at folk på min alder ellers i samfunnet opplevde et digitalt utenforskap og det ville jeg være med å gjør noe med.

- Og nå tar jeg altså journalistikk. Det er også på grunn av at jeg har bruk for det i mitt engasjement for samfunnet, og spesielt pensjonistene i Saltdal. Det å ha litt innsikt i hverdagen og kreftene som opererer innen mediebransjen vil, tror jeg, være gull verdt for meg i mine verv.

Hjertesaker

Håkonsen sier de har merket at det er vanskeligere og vanskeligere å slippe til med sine hjertesaker i media.

Studiet han tar nå er bygget opp litt annerledes enn et fulltidsstudier der studenten forventes å møte på forelesninger ukentlig.

- Journaliststudiet har én ukesamling per semester, i begynnelsen av hvert semester. Mellom samlingene er det en del nettforelesninger, og arbeidskrav som skal leveres. Og så har vi to eksamener per semester, som gjør at jeg ender opp med 10 studiepoeng per semester.

Jan Erling Håkonsen gir kona Ragnfrid (71) stor del av æren for at han har hatt muligheten til å engasjere seg, både i studiene og ellers.

All ære til kona

- Ja, hadde jeg ikke hatt så god støtte hjemmefra så hadde jeg ikke fått det til.

Han ser også for seg at han skal bruke kunnskapene fra studiet mer direkte i tiden som kommer etterpå.

- Jeg har alltid hatt interesse for å skrive. Så jeg ser ikke bort fra at jeg kanskje søker hyre hos Saltenposten i overskuelig fremtid.

- Det ønsker vi selvsagt velkommen. Vi har bruk for freelancere og ønsker Janne velkommen til å bidra når han er klar for det, sier redaktør for Saltenposten, Helge Simonsen.

Powered by Labrador CMS