– Det er vanskelig å treffe hundre prosent på hva renovasjonen vil koste det neste året. Derfor blir det svingninger, som normalt vil jevne seg ut. Men når det kommer flere ekstraordinære hendelser etter hverandre, har det ikke skjedd, forklarer administrerende direktør i Iris Salten, Bjørn Ove Moum.
Ukjent
Iris Salten varsler om økte priser
Kunder i de ni kommunene som Iris Salten IKS leverer renovasjon til, vil neste år oppleve å få en større regning enn foregående år.
SALTEN: - Etter flere år med ekstraordinære hendelser, krever selvkostprinsippet at underskuddet må dekkes inn. Gebyrnivået må også økes for å dekke det reelle kostnadsnivået, opplyser Iris Salten i en pressemelding.
Selvkostprinsippet er en økonomisk ordning som benyttes av offentlige virksomheter i Norge for å dekke kostnadene knyttet til tjenesteyting. Dette innebærer at virksomheten skal finansieres av brukerne av tjenesten, ikke av skattebetalernes midler.
Blir dyrere
Renovasjonsgebyret vil øke med 12 prosent. Kostnadsveksten de siste årene gjør dette nødvendig, heter det videre i pressemeldingen.
- I tillegg vil det gjennom 2024 komme en ekstra 100-lapp på fakturaen hvert kvartal, opplyser selskapet. Disse fire hundre kronene er en engangssum for å dekke tidligere underskudd, og blir ikke med gebyret videre.
Dette ble vedtatt av styret tidligere denne uka, etter anbefaling fra administrasjonen. Selskapets representantskap skal behandle regulativet endelig om fire uker.
Flere ekstraordinære år
Administrerende direktør Bjørn Ove Moum understreker at det aldri er ønskelig å sende en ekstraregning til kundene. Han forklarer at regelverket likevel krever det:
– Den lovpålagte renovasjonen skal drives etter selvkostprinsippet. Eventuelle overskudd eller underskudd skal jevnes ut. Nå har vi flere år med underskudd, og det må til slutt dekkes, sier Moum.
Iris Salten forklarer underskuddet med flere ekstraordinære faktorer de seneste årene:
- En konkurs i transportselskapet Retur AS førte til økte kostnader for Iris.
- Under pandemien økte avfallsmengdene med 14 prosent nærmest over natta.
- I forlengelsen av pandemien kom inflasjon og krevende konjunkturer. Dette ble forsterket etter Ukraina-krigen i fjor.
Må øke selve gebyret også
– Det er vanskelig å treffe hundre prosent på hva renovasjonen vil koste det neste året. Derfor blir det svingninger, som normalt vil jevne seg ut. Men når det kommer flere ekstraordinære hendelser etter hverandre, har det ikke skjedd, forklarer Bjørn Ove Moum.
Derfor må man nå, senest fem år etter at underskuddet begynte å bygge seg opp, dekke det inn. Formelt handler det om å betale tilbake til selskapets «selvkostfond».
Summen av disse faktorene er også årsaken til at selve renovasjonsgebyret justeres opp fra og med neste år: Det har vært for lavt de siste årene, og ingenting tyder på at kostnadene vil falle.
– Derfor må vi øke renovasjonsgebyret med rundt 12 prosent, for å unngå fremtidige underskudd i selvkostregnskapet, sier Moum.
Kvartalsvis fakturering
Han understreker at renovasjonen er en lovpålagt tjeneste med et strengt regelverk, også for hvordan gebyret settes. Dette er ikke noe Iris Salten kan velge bort.
Selskapet har samtidig forståelse for den situasjonen kundene står i, og understreker:
– Vi forstår at en høyere regning for noen kan bli utfordrende. Det er også for å bedre på dette at vi går fra halvårlig til kvartalsvis fakturering neste år, sier Bjørn Ove Moum.