HAR GJORT SITT. De 20 år gamle renseanlegget har gjort jobben og blir nå erstattet av et som gjør jobben sagt bedre. Enhetsleder for vei, vann og avløp i Fauske kommune, Frank Zahl, ser fram til det nye står ferdig. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
HAR GJORT SITT. De 20 år gamle renseanlegget har gjort jobben og blir nå erstattet av et som gjør jobben sagt bedre. Enhetsleder for vei, vann og avløp i Fauske kommune, Frank Zahl, ser fram til det nye står ferdig.

Investerer 70 millioner i å ta godt vare på bæsjen

Fauske kommune setter i høst i gang byggingen av et nytt og moderne avløpsrenseanlegg. Den vil kildesortere våre slaggstoffer på en langt bedre måte enn hittil.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Nybygget blir fire ganger større enn det som huser dagens renseanlegg. Til gjengjeld skal det sørge for en langt bedre sortering, og tilfredsstille både dagens og morgensdagens krav til avløp, opplyser enhetsleder for vei, vann og avløp i Fauske kommune, Frank Zahl.

Skal renses

All kloakk fra Fauske by, fra Finneid i øst til Leirelva i vest, renner eller pumpes til renseanlegget som ligger i enden av veien i Hansbakken, i idylliske omgivelser ikke langt fra fjorden.

Der vil det nye anlegget ta vare på det meste. Ikke bare kloakk fra alle hus, men også småstein og sand som kommer ned fra gater og veier. Det kommer også mye rart som ikke hører hjemme i kloakken, det være seg kniver, skarpe steiner eller glassbrott med mere som sliter ut og skader filterdukene som skiller slammet.

Gjenbruk

- Med det nye renseanlegget blir sorteringen en helt annen og langt bedre. Det blir langt flere sorteringspunkter, så både grus, stein, søppel, fett og slam skilles ad, sier Frank Zahl.

- Dermed må ikke alt kjøres til Vikan som kostbart restavfall, men slammet kan gå til jordforbedring.

Færre dager med driftsstans blir det også. Og driftsstans betyr forurensning.

- Når et kloakkrenseanlegg stop-
pes, går kloakken urenset i fjorden inntil man får anlegget i orden, sier enhetsleder Zahl.

Øker avgiften

Dagens anlegg sto ferdig i 2001 og er utslitt. 70 millioner kroner er mye penger, men utgiftene til denne type tjenester konkurrerer ikke med eldreomsorg og skole.

Det betales av abonnentene, og noen av pengene er allerede tatt inn i form av økning i gebyret. Neste år øker avløpsgebyret med 64 kroner. I de neste fem årene øker det med litt over 200 kroner hvert år. Fauske får likevel ikke spesielt dyr renovasjon sammenlignet med andre kommuner.

Beiarn

De 70 millionene kroner er fordelt med 40 millioner til bygget og 30 millioner til prosessanlegget inne i bygget. Renseanlegget er levert av Inrigo AS som har tilholdssted i Trøndelag, mens anbudet på grunnarbeid og bygg er vunnet av Moldjord Bygg og Anlegg fra Beiarn.

Byggestart blir i høst. Første trinn i byggeprosessen blir å anlegge en forbelastning på tomten. Fyllingen skal ligge i sju måneder slik at tomten får sette seg før bygging starter.

Det nye anlegget skal stå ferdig i mai 2023.

I de 70 millionene ligger også 5 millioner kroner til nytt slammottak på renseanlegget i Østerkløft, som ble bygd i 2013.

Powered by Labrador CMS