JUBEL. Det ble mye å juble for både i Norway Cup og den lokale serien for FKSK-jentene. Flere av dem har ikke tapt en seriekamp siden 2018. Bak fra venstre Mia Tjønn, Maia Sjø, Ingrid Bentsen, Mari Furumo, Jenny Johansen, Thea Myhre, Sofia Johansen og Malene Kristiansen. Foran fra venstre Sofie Sjø, Linnea Pettersen, Frida Testad, Lina Kristiansen, Emilie Solvang Pedersen, Nadia Wahome Ludvigsen, Nora Madsen Seferagic og Mina Westerhout. Foto: FKSK
JUBEL. Det ble mye å juble for både i Norway Cup og den lokale serien for FKSK-jentene. Flere av dem har ikke tapt en seriekamp siden 2018. Bak fra venstre Mia Tjønn, Maia Sjø, Ingrid Bentsen, Mari Furumo, Jenny Johansen, Thea Myhre, Sofia Johansen og Malene Kristiansen. Foran fra venstre Sofie Sjø, Linnea Pettersen, Frida Testad, Lina Kristiansen, Emilie Solvang Pedersen, Nadia Wahome Ludvigsen, Nora Madsen Seferagic og Mina Westerhout.

Idretten kom endelig tilbake til normalen

Pandemien fikk lite å si for idrettsåret 2022 lokalt. Her er noen av høydepunktene.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Dans Fauske imponerte i både VM og NM i street styles, og i Swing Boogie Woogie viste Martine Bjørnstad Karlsen og Thobias Jacobsen seg som et av verdens beste par i juniorklassen. Fra årsskiftet er de i main class og konkurrerer med de beste i verden - uansett alder.

I VERDENSTOPPEN. Thobias Jacobsen og Martine Bjørnstad Karlsen leverte en kanonsesong i Swing Boogie Woogie. Neste år skal de konkurrere i voksenklassen. Foto: Espen Johansen
I VERDENSTOPPEN. Thobias Jacobsen og Martine Bjørnstad Karlsen leverte en kanonsesong i Swing Boogie Woogie. Neste år skal de konkurrere i voksenklassen.

Dans Fauske viste fra årets begynnelse og helt fram til et fantastisk juleshow i desember at de har mye å by på som klubb.

Første utlending

På ski ble Max Novak den første utenlandske vinneren av Kobberløpet da han avsluttet skisesongen 2021/22 med å slå en uheldig Andreas Nygaard som brakk staven rett før mål.

DUELL. Andreas Nygaard brakk staven 300 meter før mål. Det gjorde at Max Novak kunne cruise inn til seier, som første ikke-norske vinner i Kobberløpet. Foto: Espen Johansen
DUELL. Andreas Nygaard brakk staven 300 meter før mål. Det gjorde at Max Novak kunne cruise inn til seier, som første ikke-norske vinner i Kobberløpet.

Astrid Øyre Slind gjorde som hun ville i dameklassen og vant klart foran søster Kari. Og der herreklassen var dominert av løpere man ofte har sett på tv, så slo Ingrid Bentsen fra IL Vinger i Saltdal til med tredjeplass i dameklassen og ble den best plasserte lokale løperen.

Fikk masse ros

Kobberløpet i ny og spektakulært vakker trasé ble nok en gang en folkefest, og høstet lover ord fra både skipresident Erik Røste, langrennsekspert i TV2 Petter S. Skinstad og skilegenden Petter Northug jr..

Flere lokale løpere gjorde det godt på ulike nivåer som kretsrenn, NNM og i Norgescupen.

Sprint nærmer seg

Fauske/Sprint har aldri vært nærmere opprykk etter serieomleggingen, men det holdt ikke helt inn i år. Det ble til slutt Mosjøen som både vant serien og rykket opp til tredjedivisjon, men Sprint slo MIL 3-1 hjemme og tapte 1-2 borte.

Opprykket røk på en sen utligning i Sandnessjøen og tap mot Grand hjemme og Bodø/Glimt 3 borte. Til slutt var de fire poeng bak Mosjøen.

Gode saltdalinger

I Saltdal gjorde det som nå var blitt jenter-19 som vanlig rent bord i serien, og noen av jentene har ikke tapt en seriekamp siden i 2018(!).

I sommerens Norway cup spilte de seg fram til semifinalen i B-sluttspillet. I kretsfinalen i høst ble det imidlertid tap mot Halsøy.

Kretsmestere ble derimot brødrene Marco og Joakim Bjørnstrøm fra Rognan, ikke for Saltdalkameratene henholdsvis Grand og Bodø/Glimt.

SUPERHELG. - Dette ble en helg vi skal huske lenge, sier en stolt pappa Jim Bjørnstrøm etter at sønnene Joakim og Marco ble kretsmestere for henholdsvis Bodø/Glimt og Grand i løpet av to dager i høst. Foto: Foto: Marielle Bjørnstrøm
SUPERHELG. - Dette ble en helg vi skal huske lenge, sier en stolt pappa Jim Bjørnstrøm etter at sønnene Joakim og Marco ble kretsmestere for henholdsvis Bodø/Glimt og Grand i løpet av to dager i høst.

Brytemedaljer

På brytematta hadde Fauske atletklubb enda et godt år.

Tobias Larsen fikk rett før jul beviset på at ingen er bedre i 60-kilosklassen enn 18-åringen fra Fauske, og Benjamin Hansen tok valget om å flytte til Oslo for å satse helhjertet mot verdenstoppen.

DUO. Trener Petter Karlsen kan se tilbake på et godt 2022 for Tobias som har vunnet Norgescupen og tatt NM-medalje. Foto: Fauske atletklubb
DUO. Trener Petter Karlsen kan se tilbake på et godt 2022 for Tobias som har vunnet Norgescupen og tatt NM-medalje.

Tidligere i år tok han gull i junior-NM og i senior-NM på Fauske ble det sølv. Gull ble det imidlertid til Aniat Lachinova på hjemmebane i Fauske idrettshall.

Trener i FAK, Petter Karlsen, sier at klubben er i et generasjonsskifte, men han ser en ny gjeng med unge, spennende utøver på vei opp og fram. Det lover godt for klubben som jevnlig har levert medaljer i NM over mange år nå.

Ny klubb og nye anlegg

En ny klubb så dagens lys i 2022. Da kom Fauske bueklubb i gang og de har allerede vært på flere stevner og satt pilene godt i blinken. De satser på å rekruttere enda flere medlemmer i 2023, med et tilbud som de mener passer for alle.

En klubb som er betydelig eldre, Fauske og Sørfold pistolklubb, kunne sent på høsten 2022 fortelle at de nå har kjøpt det som skal bli sitt eget anlegg.

Etter å ha vært uten bane siden Vestmyra ungdomsskole ble revet har de nå kjøpt den tidligere kennelen på Sjønstå og den skal bygges om til innendørsbane og klubbhus.

Vi gratulerer og ønsker lykke til!

Nye tilbud

Nytt anlegg blir det også på Rognan der det skal etableres skatepark på Øyra, og i Daja i Sulitjelma er det etablert en sykkel-løype med plenty av action for de som våger seg ned der.

I september ble en ny fotballbane innviet i Skjerstad. Den fikk allerede før åpningen tilnavnet ”Lille Asp-
myra”, og det var Skjerstad og Misvær sine åtte- og niåringer som spilte åpningskampen.

Fauske basketballklubb er i aktivitet igjen og har både trent og spilt kamper. Klubben håper å vokse mot gamle høyder igjen og stille lag i stadig flere årsklasser.

UNGE SPILLERE. FBBK er tilbake. Fra venstre Aksel Hardy, Natalia Sletteng Karlsen, Mia Bogucki, Svetoslav Aleksandrov og Janna Elisabeth Rindahl Løkås. Foto: FBBK
UNGE SPILLERE. FBBK er tilbake. Fra venstre Aksel Hardy, Natalia Sletteng Karlsen, Mia Bogucki, Svetoslav Aleksandrov og Janna Elisabeth Rindahl Løkås.

Og på Vensmoen i Saltdal ble det endelig klart at friidrettsanlegget skal realiseres.

- Beste turneringen!

Under miniputt-turneringa på Rognan kunne turneringsleder Junie Larsen konstatere rekord med 192 lag, og hun er offensiv og sier at målet er 200 lag i 2023-utgaven.

Også deltakerne var fornøyde på Rognan. - Jeg har spilt fotball i tre fire år, og synes at Miniputt-turneringa er det artigste, sa Elea Louise Moland (11).

Stor bredde

2022 ble et bevis på variasjonen i idretten i Indre Salten. Det var sjakk-turneringer, kretsrenn og turrenn på ski. Noen dro til andre siden av verden for å gå skirenn i Australia og på New Zealand.

Det ble svømt fort og det ble turnet, Blinker ble skutt ned både i lokale stevner, NNM og på Landsskytterstevnet. I Dråvika var motocross-entusiastene i sving igjen for full fart.

Og det ble løpt både langt og fort. Deltakelsen i Saltdalsløpet til IL Vinger var god, og flere lokale løpere leverte gode tider i Berlin maraton.

Håndballen ruller og går i flere klubber i distriktet, som Rognan, Finneid og Valnesfjord.

Snart nytt år

Idretten i Indre Salten fikk også i år vist fram den enorme bredden som er av tilbud her.

Nå gjenstår bare noen få arrangementer.

Etterpå er det bare å ønske velkommen til det lokale sportsåret 2023 - og det ser allerede spennende ut!

Powered by Labrador CMS