KULTURLANDSKAP. Her i det utvalgte kulturlandskapet i Sørfold ligger Ørnes gård, et av to sauebruk i bygda. Foto: Eva S. Winther
KULTURLANDSKAP. Her i det utvalgte kulturlandskapet i Sørfold ligger Ørnes gård, et av to sauebruk i bygda.

Sauebonde reagerer på utregning av tapsprosent

- Hvorfor tas kopplammene med i beregninga?

Asbjørn Ørnes reagerer på at lammene som går hjemme på gården tas med når Fylkesmannen regner ut normaltapsprosenten.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Når Fylkesmannen regner ut erstatninga, trekker de først fra et normaltap på cirka fem prosent av lammene. Asbjørn Ørnes reagerer på at når erstatninga regnes ut, så tas også kopplammene som går hjemme på gården med i regnestykket. Det mener han er feil.

- Vi slipper sauene på beite med to lam, noen bare med ett, slik at de har passelig mange lam å ta seg av. De lammene som blir til overs, har vi hjemme. I 2019 var det snakk om 40-50 lam som vi brukte mye tid på å passe på og mate. Det er svært liten sjanse for at de blir tatt av rovdyr, og de burde derfor ikke tas med i regnestykket, forklarer sauebonden.

Kunne mistet flere

Ørnes lurer på hva som hadde skjedd dersom de hadde valgt å holde halve saueflokken hjemme i beitesesongen.

- Hadde de valgt å legge dem til grunne for utregningen også? Jeg tror de som går på fjellet med få lam har det bedre enn om de hadde hatt flere lam med seg. Da kunne vi risikert at vi mistet lam på grunn av underernæring. Jeg tror vi har mindre tap ved å gjøre det på denne måten, og mener at vi burde få erstattet flere dyr enn det vi fikk, sier Asbjørn han.

Ønsker forklaring

Asbjørn Ørnes er en av to bønder som driver med sau i det utvalgte kulturlandskapet på Engan/Ørnes i Sørfold. Han stusser på at det er så stor forskjell på hvor mange dyr som er blitt erstattet på gården hans og på nabogården som drives av Rakel Nystabakk.

Mens Nystabakk får erstattet 52 prosent av dyrene hun søkte om og utbetalt vel 50.000 kroner, får Ørnes erstattet 43 prosent, og får utbetalt vel 32.000 kroner.

- Det er ikke det at jeg ikke unner Rakel den erstatningen som hun har fått, men jeg synes det er rart at det er så stor forskjell. Her snakker vi om omtrent samme bruksstørrelse og beiteområde. Jeg ser også at der er forskjell i Saltdal, mellom hva Tony og Per Arne Knædal får erstattet, påpeker Ørnes.

Han skulle gjerne hatt en forklaring på hvorfor det blir slik.

- Dersom vi gjør noe feil, vil vi gjerne få vite om det slik at vi kan rette opp i dette, legger han til.

Kan bli endring

Seniorrådgiver Øyvind Skogstad hos Fylkesmannen viser til gjeldende regelverk, men opplyser om at det kan bli endringer.

- Hvorfor tar dere med i beregningen de lammene som er hjemme på gården når deere regner ut normaltapet i saueflokken?

- Dette er en kjent diskusjon, og har vært klarert helt opp mot riksrevisjonen. Regelverket per i dag sier at når vi beregner normaltapet, skal hele besetningen tas med. Men vi ser at det trengs en gjennomgang på de reglene, og derfor er normaltapsbegrepet under lupen nå, sier seniorrådgiver Øyvind Skogstad ved klima- og miljøavdelinga.

Når det gjelder hva som er forklaringen på hvordan det kan være så stor forskjell på hvor høy prosent av dyrene som blir erstattet på to gårder som ligger i samme område, kan ikke Skogstad svare på det på nåværende tidspunkt, da han ikke hadde tilgang til tallene før helga, men vil komme tilbake til det.

Hans kollega, rådgiver Gunn Karstensen, hadde heller ikke anledning til å svare før helga, men sier at alle søkerne behandles individuelt, og at hun mener at driverne i Korken beitelag ble behandlet noenlunde likt.

Powered by Labrador CMS